Stigli rezulteti

Na fakultetima ostalo prazno preko 17 tisuća mjesta, a ovo su bili najpoželjniji studiji

Ukupno 32.285 prijavljenih kandidata moglo je birati između 1313 studija

Ilustrativna fotografija

 Darko Tomas/cropix/Cropix

Pravo upisa na neki od studija u ljetnom upisnom roku ostvarilo je 23.540 kandidata, pokazale su konačne rang-liste objavljene u srijedu na mrežnoj stranici postani-student.hr. U odnosu na prošlu godinu, pravo upisa ostvarilo je 1901 kandidata manje. Prema podacima Agencije za znanost i visoko obrazovanje, nakon objave konačnih rang-listi na fakultetima je ostalo slobodno 17.634 mjesta.

Ukupno 32.285 prijavljenih kandidata - 1532 kandidata više nego prošle godine, moglo je birati između 1313 studija na kojima je ukupna upisna kvota čak 41.174.

Najveći je interes (uzevši u obzir omjer broja prvih izbora i kvote) za studije: Gluma, Akademija dramske umjetnosti Sveučilišta u Zagrebu; Fizioterapija, Odjel zdravstvenih studija Sveučilišta u Splitu; Sestrinstvo (izvanredni), Zdravstveno veleučilište u Zagrebu; Kriminalistika, MUP, Policijska akademija "Prvi hrvatski redarstvenik", Veleučilište kriminalistike i javne sigurnosti; Grafički dizajn i vizualne komunikacije, Akademija primijenjenih umjetnosti Sveučilišta u Rijeci.

Najveći broj prijava prvog izbora imali su sljedeći studiji: Poslovna ekonomija, Ekonomski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, Elektrotehnika i informacijska tehnologija i Računarstvo, Fakultet elektrotehnike i računarstva Sveučilišta u Zagrebu, Poslovna ekonomija (stručni), Ekonomski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, Pravo, Pravni fakultet Sveučilišta u Zagrebu te Medicina, Medicinski fakultet Sveučilišta u Zagrebu.

"Kandidati koji u ljetnom roku nisu ostvarili pravo upisa, mogu se prijaviti za jesenski rok na studije na kojima je ostalo slobodnih mjesta i za koje je visoko učilište odlučilo provesti jesenski upisni rok. Prijave za upis na studije u jesenskom roku započet će nakon provedenih upisa u ljetnom upisnom roku za studije na kojima je ostalo mjesta (prijave će se otvarati pojedinačno za svaki studijski program) i trajat će do 18. rujna kada će biti objavljene i konačne rang-liste", poručili su iz Agencije.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. srpanj 2024 16:57