PREVELIKE GUŽVE

Na jednoj od najomiljenijih naših plaža postalo je neizdrživo: ‘Kod te špilje vlada kaos, uvodimo zabrane i visoke kazne!‘

Popularnost špilje na Instagramu dovela je do zakrčenosti na jednoj od najljepših plaža
 Goran Sebelic/Cropix

Nakon pravog kaosa ovog ljeta na najomiljenijoj pulskoj plaži s dva naziva Galebove/Golubove stijene zbog brojnih kupača, kajakaša i supaša koji masovno ulaze u morsku špilju na toj lokaciji, Grad Pula postavio je psihološke brane, a naloženo je i uklanjanje ilegalnih sidrišta. Naime, kako je ova lokacija postala jako popularna na Instagramu, prije par godina procvjetao je biznis s kajacima koji dovode velik broj grupa na ovu lokaciju koja je postala tijekom špice prezakrčena.

Događa se da masa kajakaša čeka za ulazak u špilju zajedno sa supašima i plivačima koji su na plaži i koji stižu izletničkim brodovima. Tu su i skakači koji skaču s visokih stijena pred ulaz u ovu prirodnu atrakciju, kojoj je očito teško odoljeti. Problem je u tome što je ova špilja zaštićena i pod nadzorom je županijske ustanove Natura Histrica, koja skrbi o njoj. Posljedica njene prevelike popularnosti je ta da je tokom ovog ljeta bila "zakrčena" i obližnja uvala Valovine, koja je polazište za većinu izletničkih grupa s kajacima, a da dio organizatora tih izleta, koji su očito postali unosan biznis, drži kajake na plaži satima ili u moru bez dozvola.

image
Goran Sebelic/Cropix

Osim toga, područje od Valovina do Galebovih/Golubovih stijena je već godinama iznimno popularno među kampistima, koji ovdje godinama kampiraju ilegalno bez da ikome išta plate ili se prijave. Zbog čitave situacije, koja je kulminirala prije 15 dana, Grad Pula je reagirao na više instanci.

- Grad Pula-Pola je dana 15. kolovoza 2024. godine postavio psihološke brane na lokacijama "Plaža Valovine" i "Plaža Galebove stijene", a temeljem naredbe izdane od strane Lučke kapetanije. Također, od strane Lučke kapetanije bit će izdana naredba za uklanjanjem ilegalnih sidrišta, tzv. corpo morto, na lokacijama Valovine i ispred ulaza u Galebovu špilju. Sama Galebova špilja pod upravljanjem je Natura Histrice, dok je Gradsko redarstvo nadležno za područje koje se nalazi iznad špilje, a ponajviše u vidu uklanjanja nelegalno odloženog otpada u suradnji sa Herculaneom te sankcioniranja ilegalnih kampera, poručili su iz Grada Pule.

image

Gradske vlasti ponovno su montirale rampu na ulazu u bivši kamp na Valovinama

Goran Sebelic/Cropix

Osim toga usred ljeta postavili su i visinske barijere kojima se onemogućava prolaz vozilima višima od 2,3 metra. Istaknuli su da su njihovi pomorski redari više puta bili na dnevnoj bazi u ophodnji radi utvrđivanja nezakonitih radnji na pomorskom dobru.

- Kontrolirali su obavljanja djelatnosti ovlaštenika dozvola na pomorskom dobru na način da se utvrđuje obavljaju li djelatnost u opsegu i pod uvjetima utvrđenim u dozvoli. Također, prilikom nadzora sankcioniraju se pravne i fizičke osobe koje koriste pomorsko dobro protivno Odluci o redu na pomorskom dobru Grada Pula-Pola. Tijekom ove ljetne sezone izdan je veći broj kazni, ponajviše radi korištenja većeg broja kajaka od onog određenog u dozvoli, radi ilegalnog privezivanja kajaka izvan organiziranih privezišta te odlaganja kajaka na morskim plažama bez dozvole na pomorskom dobru. Nastavno, postupalo se i sukladno Odluci o komunalnom redu te je sankcionirano odlaganje kajaka na tzv. "trailerima", ilegalni kamperi kao i obavljanje djelatnosti koje nisu u skladu s namjenom na javnim površinama, ističu dalje.

image
Goran Sebelic/Cropix

A kazne za obrtnike po Odluci o redu na pomorskom dobru, a svi su obrtnici koji se bave kajacima na Valovinama, iznose od 200 do 660 eura, za fizičku osobu od 50 do 260 eura. Po Odluci o komunalnom redu kazne se kreću od 663,62 do 1327,23 eura za pravnu osobu, za obrtnika od 132,72 do 663,61 eura, a za fizičku osobu od 39,82 do 132,72 eura. Kamperi se kažnjavaju po Zakonu o ugostiteljskoj djelatnosti, a kazna iznosi 200 eura.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
05. rujan 2024 10:22