EX-YU SUMMIT U ZAGREBU

NA PROSLAVI ULASKA HRVATSKE U EU SVI PREDSJEDNICI BIVŠIH REPUBLIKA JUGOSLAVIJE Organiziran doručak kod Ive Josipovića

ZAGREB - Svi predsjednici zemalja regije potvrdili su dolazak u Zagreb 30. lipnja na proslavu hrvatskog ulaska u EU, saznaje se u utorak iz Ureda predsjednika.

Pozivi su upućeni članovima predsjedništva BiH, predsjednicima Slovenije, Srbije, Crne Gore, Makedonije i Albanije te predsjednici Kosova.

Osim na proslavi hrvatskog ulaska u EU 30. lipnja, Nebojša Radmanović, Bakir Izetbegović i Željko Komšić, te Borut Pahor, Tomislav Nikolić, Filip Vujanović, Đorge Ivanov, Bujar Nishani i Atifete Jahjaga okupit će se i na doručku kod predsjednika Ive Josipovića 1. srpnja na kojem će se razgovarati o nastavku suradnje u regiji i promociji politike proširenja nakon ulaska RH u EU.

Hrvatski predsjednik pozvan je i na sastanak regionalnog nevladinog pokreta Igmanske incijative koji bi se također 1. srpnja trebao održati u Zagrebu uz sudjelovanje čelnika regionalnih zemalja.

Nikolićev ured potvrdio dolazak u Zagreb krajem lipnja

Srbijanski predsjednik Tomislav Nikolić sastat će se krajem lipnja s hrvatskim predsjednikom Ivom Josipovićem prigodom sastanka Igmanske inicijative u Zagrebu, potvrđeno je u utorak iz Nikolićeva ureda.

Savjetnica za medije srbijanskog predsjednika Stanislava Pak rekla je novinarima da će Nikolić tijekom susreta s hrvatskim šefom države posebno razgovarati o statusu srpske manjine u Hrvatskoj i da će tema tih razgovora biti sva otvorena pitanja.

Pak je, na tiskovnoj konferenciji posvećenoj predstavljanju rezultata jednogodišnjeg rada predsjednika Srbije, ocijenila da je posjet Zagrebu "dio daljnjeg unapređenja odnosa u regiji" i da Srbija kao "faktor mira i stabilnosti u regiji mora raditi na tome da odnosi budu što bolji, posebno u području gospodarstva".

Govoreći o rezultatima jednogodišnjeg mandata srbijanskog predsjednika, Pak je istaknula intenzivnu vanjskopolitičku aktivnost srbijanskog šefa države u popravljanju ugleda Srbije, navodeći da je u prvih godinu dana prešao 125.000 kilometara, pokušavajući, među ostalim zainteresirati inozemne investitore za ulaganje u Srbiju. Nikolić se, kako se navodi, u prvoj godini mandata sastao sa šefovima država i vlada iz 45 zemalja i posjetio 23 grada u 19 država.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. rujan 2024 07:45