‘STOP TERORU‘

Na prosvjedu protiv HE Lešće i HDZ-ova županica. Organizatorica skupa: Obustavite rad te zle elektrane

Načelnik općine Netretić rekao je da je utjecaj HE Lešće toliko jak da se zbog erozije njegova općina doslovno katastarski smanjila
 Mario Pusic/Cropix

Otkako je prije točno 11 godina puštena u rad kao prva hidrocentrala izgrađena u samostalnoj Republici Hrvatskoj, HE Lešće je potpuno uništila do tada prekrasan kanjon rijeke Dobre. Vodni valovi nastali ispuštanjem velikih količina vode iz akumulacijskoj jezera erodirali su obale, a u ljetnim su mjesecima prijetnja životima kupača. Nekoliko stotina mještana je prosvjedom organiziranim u Novigradu na Dobri došlo reći "stop teroru HE Lešće", a podršku su im došli dati i političari, kako predstavnici okolnih gradova i općina tako i saborski zastupnici.

Zajednički zaključak je da je dobrobit Dobre iznad stranačkih boja. Ono što je značajno jest da je prosvjed podržala karlovačka županica Martina Furdek Hajdin (HDZ). Za razliku od njezinog prethodnika, stranačkog kolege i tadašnjeg župana Ivana Vučića (HDZ), koji je Vladi prilikom puštanja u rad HE Lešća javno ponudio i preostale tri tamošnje rijeke za gradnju hidrocentrala, ona je prihvatila stav da je HE Lešće velika pogreška, rekavši da se radi na sanaciji, ali da treba poraditi i na trajnom rješenju problema. Prosvjednici su složni da Dobru spasiti može jedino - trajno zatvaranje kompleksa. Među govornicima su se izmjenjivali i mještani, prva je nastupila Mirela Jakuš Frobe, inicijatorica prosvjeda, koja je ljetos skoro izgubila život uslijed nailaska jednog vodnog vala.

image
Mirela Jakuš Frobe
Mario Pusic/Cropix

- Dosta nam je terora koji HE Lešće provodi nad svima nama. Na Krvavom mlinu u donjim stativama 9. srpnja ove godine sam skoro izgubila život. Srećom sam preživjela, ali znam slučajeve koji su završili kobno. Bila sam sama i to je bilo najtraumatičnije iskustvo u životu. Kada znate da se utapate i da vas sekunda dijeli od udaha vode. Nitko za tako nešto nikada neće odgovarati. Zato sam okupila svoje sumještane da svi kažemo da je dosta: Obustavite rad te zle elektrane - rekla je mještanka Mirela.

Načelnik općine Netretić Marijan Peretić rekao je da je utjecaj HE Lešće toliko jak da se zbog erozije njegova općina doslovno katastarski smanjila. Pokušao je problem riješiti kroz sustav, ali je taj pokušaj zamro. Obećao je da će dati sve od sebe da se on riješi. Govorio je o turističkim zonama koje su planirali napraviti uz obale rijeke kraj mjesta prosvjeda, što bi im bio temelj gospodarskog razvoja, no zbog HE Lešće je to krajnje upitno. Županica Martina Furdek Hajdin rekla je da odaziv na prosvjed dokazuje da su svi svjesni da problem postoji te nitko pred njim ne zatvara oči.

image
Martina Furdek Hajdin
Mario Pusic/Cropix

- Problem je uočen 2010. godine i od tada se na njemu radi. Karlovačka županija nije nositelj ovog projekta. Mi bez struje ne možemo, ali moramo tražiti alternativu, a ona je u zelenoj energiji. Nitko ne bježi od štetnih posljedica HE Lešće, pa čak ni HEP. Novac se ulaže u sanaciju štete, no sanacija je samo premosnca, ali ne i rješenje problema. Na tome radimo. Cilj nam je isti. Apeliram na vrijeme. I mi smo nestrpljivi, želimo da rješavanje bude brže. Nama je najvažnija sigurnost građana, ljudski život nema cijenu - poručila je županica Furdek Hajdin.

Saborski zastupnik Mosta Zvonimir Troskot poručio je kako političari moraju pokazati odgovornost i konkretne korake, a ne samo slatkorječivaost.

image
Zvonimir Troskot
Mario Pusic/Cropix

- Ja ću poduzeti sve što mogu, jer ovi ljude vape za pomoći i drago mi je da smo uopće uspjeli osvijestiti ovaj problem u javnosti, s obzirom da se uporno gurao pod tepih i o ovome se nije govorilo. Postavio sam pitanje u Hrvatskom saboru i Ćoriću i Plenkoviću, a što su poduzeli?! Koliko struje na kraju ta HE Lešće daje? Manje od jedan posto. Meni život Mirele Jakuš Frobe, koja je umalo stradala na rijeci ovoga ljeta, vrijedi više od toga - kazao je Troskot dodajući kako je HE Lešće materijalni je dokaz najgorih ljudskih mana, gramzivosti, pohlepe, sebičnosti, laži, a ničim nije opravdala svoje postojanje, jer je preko noći nestao novac, a nema ni rezultata koji se propagirao.

image
Mario Pusic/Cropix
image
Mario Pusic/Cropix
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
05. rujan 2024 23:53