‘SRAMOTA ZA HRVATSKU‘

Na samit u Dubrovniku pozvan Vučić, ali ne i Milanović, pljušte reakcije; Grlić-Radman: ‘Samo bi pokvario...‘

Na skup Ukrajina - Jugoistočna Europa pozvan je i srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić, ali ne i hrvatski predsjednik Milanović

Grlić-Radman

 /N1

Predsjednik SDP-a Siniša Hajdaš Dončić rekao je što misli o nepozivanju predsjednika Zorana Milanovića na summit Ukrajine i zemalja jugoistočne Europe u Dubrovniku, piše N1.

Predsjednik Vlade Republike Hrvatske Andrej Plenković i predsjednik Ukrajine Volodimir Zelenski domaćini su 3. sastanka na vrhu Ukrajina - Jugoistočna Europa, koji se danas održava u Dubrovniku.

Na summit je pozvan i srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić.

To je u Saboru komentirao SDP-ov Siniša Hajdaš Dončić.

“Nedopustivo je da osoba koja vjerojatno ni dan danas nije sigurna je li Dubrovnik hrvatski grad bude pozvana na summit u taj isti Dubrovnik, a da izravno izabran predsjednik Republike Hrvatske na taj isti skup nije pozvan. To govori prije svega o okupiranosti institucija i jednoj nesuradnji između sukreatora vanjske politike i to je definitivno sramota za Republiku Hrvatsku”, izjavio je.

Na Twitteru se o ovoj temi oglasila i bivša premijerka Jadranka Kosor.

- Kak’ to mislite da je u Dbk na sastanak s predsjednikom Ukrajine pozvalo i predsjednika susjedne države koji je 1995. u Glini grmio da to nikada neće biti RH, a izabranog predsjednika RH i Vrhovnog zapovjednika OS RH nije pozvalo?!, napisala je Kosor, a u nešto kasnijoj objavi nastavila:

- Hrvatska ustavno usklađena vanjska politika ne postoji. Ustav pregažen kao plitki potok, piše Kosor na Twitteru.

O tome da predsjednik Milanović nije došao na summit u Dubrovniku govorio je u programu N1 televizije i geopolitički analitičar Gordan Akrap.

- Mislim da postoji dogovor između predsjednika države i vlade tko, kada, u kojem trenutku predstavlja državu. Diplomatski je neuobičajeno da se na jednom događaju nađu dvije osobe koje na istoj razini predstavljaju državu, rekao je Akrap.

Na summitu u Dubrovniku sudjeluje i ministar vanjskih i europskih poslova Gordan Grlić Radman.

Nakon sastanka, Grlić Radman komentirao je nedolazak predsjednika Zorana Milanovića na summit u Dubrovniku, rekavši da je to događaj koji organizira Vlada RH te da "svaki dužnosnik ima svoj format". No, na prethodna dva summita ovog formata, koji su se organizirali u Grčkoj i Ateni, pozvani su i predsjednici država. Primjerice, u Ateni se predsjednica Katerina Sakellaropoulou sastala sa Zelenskim na marginama summita Ukrajina-jugoistočna Europa održanog u kolovozu 2023., a u veljači je albanski predsjednik dao čvrstu podršku summitu koji se održavao u Tirani. S druge strane, predsjednik Milanović nije dobio pozivnicu za sudjelovanje na summitu u Dubrovniku, a ministar Grlić Radman ocjenjuje da bi njegov dolazak ionako "pokvario" ovaj događaj.

"S obzirom na njegove izjave, možda je i bolje da nije došao. Njegove izjave su vrlo kontroverzne, u jednom trenutku je on neutralan i nesvrstan, a u drugom trenutku uspoređuje Putina i Netanyahua. Sve što on radi, radi na štetu hrvatskih nacionalnih interesa. On šteti reputaciji Hrvatske. Otkako je Zelenski postao predsjednikom Ukrajine, Milanović nije napravio ništa osim što nas je blamirao u svijetu. Nije primio niti jednog državnika, a na prste jedne ruke možemo nabrojati gdje je bio gost i čime se bavio. On tvrdoglavo i uporno šteti ovoj državi, ponavlja jedno te istu laž, govori na način na obmanjuje hrvatsku javnost, zastrašuje hrvatsku javnost krivotvorinama i lažima", kazao je Grlić Radman.

Komentirajući Milanovićevu izjavu, koji je rekao da "zna da su NATO-ovi vojnici u Ukrajini", ministar Grlić Radman rekao je da Milanović laže i da se nikada nije razgovaralo o slanju NATO vojnika u Ukrajinu.

S obzirom da se radi o samitu na kojem sudjeluju zemlje jugoistočne Europe, zastupnicama i predsjedničkim kandidatkinjama Mariji Selak Raspudić (nezavisna) i Ivani Kekin (Možemo!) razumljivo je da je na njega pozvan i Vučić, ali naglašavaju da se tim više trebalo zvati i Milanovića.

"Kritična sam prema predsjedniku i kritizirala sam njegov odnos prema Ukrajini, međutim, želim biti pravedna i tu treba naglasiti da je ovo pitanje njegova legitimiteta i činjenice da je on još uvijek predsjednik RH. Samom svojom dužnošću bi on trebao biti pozvan na samit", komentirala je Selak Raspudić.

Dodala je kako ovakva situacija na relaciji Pantovčak-Banski dvori šteti državi "jer pokazujemo snažno nejedinstvo koje nas čini i sigurnosno vrlo ranjivima".

"Činjenica da je Vučić pozvan ne škodi Hrvatskoj nego, prije svega, iz percepcije srbijanske politike može biti za njega problematična. On je tu u puno nezgodnijoj situaciji nego što smo mi koji smo ga zvali zato što će morati zauzeti jasan stav o Ukrajini, a time i prema zapadnim saveznicama, u odnosu na svoj stav prema Rusiji", ocijenila je Selak Raspudić.

Ovo je nastavak protuustavnog ponašanja premijera Plenkovića koji kontinuirano ignorira instituciju predsjednika jer ima problem s osobom koja je na čelu te institucije, poručila je Kekin.

"Oni su sukreatori vanjske politike i potpuno je neprihvatljivo da predsjednik RH nije pozvan. Radi se o skupu koji obuhvaća cijelu regiju i razumijem zašto su pozvani čelnici drugih zemalja, pa i Vučić, ali to još dodatno pogoršava činjenicu da nije pozvan naš predsjednik", rekla je.

Argument da je upravo Zelenski tražio da se predsjednika Milanovića ne zove nije joj uvjerljiv.

"Ja to ne vjerujem. Ali čak i da je tražio, pa tko je domaćin i tko određuje koga se zove? To što Plenković tvrdi da je netko prorus ili ne, tvrdio je on to za cijelu oporbu i to za onu koja je, dok je njegov ministar čitao Lavrovljevu poeziju, upozoravala što ruski režim osvaja u Hrvatskoj u energetskom i gospodarskom pogledu", naglasila je.

Živimo u zemlji u kojoj je premijeru Plenkoviću potpuno normalno da na samit ne zove predsjednika vlastite zemlje, ali zove predsjednika druge zemlje o kojem imamo svašta nešto za reći, dodala je i zastupnica Kluba GLAS-a, Centra i DOSiP-a Anka Mrak Taritaš.

Mostovi zastupnici su ogorčeni što se Vučića zvalo.

"Što god mi mislili o predsjedniku, on je predsjednik svih nas i sigurno mu je tamo bilo mjesto. Tragikomično je da je pozvan Vučić, jedan četnik bez brade, koji je došao glumeći da niti zna tko je niti što je ili možda zaboravlja ili pokušava prikriti da je Putinova uhoda", rekao je njihov Ante Kujundžić.

On smatra da je možda i dobro da Vučić dolazi da "pogleda i prisjeti se svega onoga što je njegova ili politika, čiji je on sljednik, napravila Dubrovniku".

Podsjetimo, odaziv visokih dužnosnika zemalja regije na treći po redu samit Ukrajina - Jugoistočna Europa, kako se doznaje, najveći je dosad.

Najavljen je dolazak Aleksandra Vučića, predsjednice Slovenije Nataše Pirc Musar, predsjednika Crne Gore Jakova Milatovića i predsjednice Kosova Vjose Osmani, te petero premijera: grčkog Kiriakosa Micotakisa, bugarskog Dimitra Glavčeva, albanskog Edija Rame, sjevernomakedonskog Hristijana Mickoskog i predsjedateljice Vijeća ministara BiH Borjane Krišto.

Turska, Rumunjska i Moldavija bit će predstavljene na razini ministara vanjskih poslova, piše N1.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
09. listopad 2024 15:24