PRETUKLI IH STRANCI

Na samom jugu vrije nakon napada na Konavljane; Prozivaju ministra i HAK te prijete: ‘Blokirat ćemo granicu!‘

Jučerašnji incident dodatno je podigao tenzije u Konavlima u kojima su prometne gužve pred dva granična prijelaza

Tučnjava i gužva na graničnom prijelazu Karasovići

 Screenshot/Dubrovački vjesnik

Nad dvojicom albanskih državljana provodi se kriminalističko istraživanje zbog ozljeđivanja dvojice mještana Konavala tijekom pretjecanja kolone vozila pred graničnim prijelazom, potvrdili su u nedjelju u PU dubrovačko-neretvanskoj.

Jučer oko 18,40 sati, kod mjesta Bani u Konavlima, u blizini graničnog prijelaza Karasovići, više je osoba napalo dvojicu Konavljana od 58 i 32 godine, od kojih je stariji zadobio teže, a mlađi lakše ozljede.

Privedeno je troje albanskih državljana. Jedan od njih je pušten, a nad ostalom dvojicom provodi se kriminalističko istraživanje zbog nasilničkog ponašanja i nanošenja tjelesnih ozljeda.

Jučerašnji incident dodatno je podigao tenzije u Konavlima u kojima su prometne gužve pred dva granična prijelaza, onom na Karasovićima i drugom na Konfinu, jedan od najvećih problema tijekom ljetnih mjeseci, ali jednako tako i tijekom božićnih, novogodišnjih i uskršnjih blagdana kada u najvećem broju državljani Albanije i Kosova odlaze na odmore u svoje zemlje, javlja Dubrovački vjesnik.

Pojednici na društvenim mrežama tako pozivaju na blokadu prometa prema graničnim prijelazima, a brojni prozivaju MUP da unatoč gužvama drži premalo otvorenih prolaza na granici.

Uz to gotovo svakodnevne prometne nesreće koja izazivaju strani državljani, među kojima je jako puno vozača iz Albanije i s Kosova, poput tragedije u kojoj je živote izgubilo dvoje mladih iz doline Neretve, situaciju dovode do usijanja.

Stoga ne čudi da je nedavna poruka ministra prometa Olega Butkovića o brzoj cesti između Dubrovnika i zračne luke u Čilipima dočekana ‘na nož‘.

Naime, Butković je, odgovarajući na pitanje o sudbini brze ceste prije tri dana poručio kako se taj projekt ‘neće forsirati‘.

- Što se brze ceste tiče, znate da postoji prijepor oko trase i kad se sve usuglasi, nastavit ćemo projektirati tu cestu. Do onda je stvar dolje na terenu jer građani su se pobunili. Nećemo ništa forsirati - kazao je Butković.

Konavljane čudi i zbog čega HAK na svojim stranicma ne izvješćuje o gužvama na graničnim prijelazima na jugu Hrvatske. Primjerice danas je kolona kroz Vitaljinu duga oko 7 kilometara i na prelazak granice čeka se nekoliko sati, no o tome HAK ne izvješćuje. Možda bi Albanci i Kosovari tada izabrali druge pravce, koji su čak i kraći. One preko Srbije ili preko BiH.

image

HAK-ov izvještaj o stanju na graničnim prijelazima

Screenshot/
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
31. kolovoz 2024 17:19