KRAJ TOPLINSKOG VALA

Na Zagreb se sručile obilne oborine, vatrogasci imali desetke intervencija, DHMZ: Evo dokad su moguće poplave!

DHMZ je zbog grmljavinskog nevremena i obilnih kiša za danas izdao narančasto upozorenje za zagrebačku i riječku regiju

Nevrijeme u Zagrebu

 Cropix, Rain Alarm/

Noćas je Zagreb i okolicu pogodilo snažno nevrijeme s pljuskovima, grmljavinom i jakim vjetrom, nakon čega je i temperatura znatno pala.

U nekim je dijelovima palo i do stotinu litara kiše po četvornom metru, a to je više od mjesečnog prosjeka za srpanj. Ravnateljstvo civilne zaštite je izvijestilo da su noćas zbog nevremena imali desetke dojava o poplavljenim podrumima, stanovima i srušenim stablima na javnim površinama.

Iz Grada Zagreba je priopćeno da su brzim intervencijama gradskih službi, već do jutros gotovo sve posljedice nevremena otklonjene i grad normalno funkcionira.

Tijekom noći i jutra zagrebački vatrogasci odradili su 60-ak intervencija, najvećim dijelom ispumpavanja vode, a zatim i uklanjanja stabala, tendi i ostalog. Linije ZET-a voze redovno, osim u Vukomercu kod Čingaća gdje je potopljena cesta pa je linija 215 trenutno preusmjerena.

Zagrebačke ceste imale su 14 intervencija. Većinom su bili izbijeni šahtovi i slivničke rešetke zbog količine vode, koja se povlači. Još je nekoliko semafora izvan funkcije, te se oni prioritetno osposobljavaju u koordinaciji s MUP-om. Ekipe Zrinjevca otklanjaju dijelove stabala oštećenih u nevremenu.

Nakon dugih vrućina i toplinskog vala, temperature su danas značajno pale. Jutros u 8 sati je u Zagrebu izmjereno tek 20 stupnjeva.

Crvenih i narančastih upozorenja zbog toplinskog vala više nema. Za danas je na snazi tek žuto upozorenje za područje Knina, Splita i Dubrovnika, dok za ostatak Hrvatske nema opasnosti od vrućina. Tako će se nastaviti i u narednim danima.

DHMZ je zbog grmljavinskog nevremena i obilnih kiša za danas izdao narančasto upozorenje za zagrebačku (do 21 sat) i riječku regiju (do 18 sati).

image

Meteoalarm DHMZ-a za subotu, 20.7.

Dhmz/

- Mogući obilni pljuskovi i veća količina kiše u kratkom vremenu. Količina oborine > 30 mm. Budite oprezni i svjesni mogućnosti lokaliziranog poplavljivanja manjeg broja građevina uz lokalni prekid aktivnosti na otvorenom. Očekuju se teški uvjeti za vožnju zbog smanjene vidljivosti te mokrih kolnika. Budite spremni na jača grmljavinska nevremena koja mogu prouzročiti veliku štetu i zaštitite se od munja. Moguća su oštećenja na imovini te na drveću. Moguće su lokalne bujične poplave, olujni udari vjetra i tuča. Mogući su prekidi u aktivnostima na otvorenom te u prometu, poručuju iz DHMZ-a.

Danas će biti promjenjivo i nestabilno, mjestimice s obilnijom kišom i pljuskovima s grmljavinom koji mogu biti izraženiji. U Dalmaciji česta sunčana razdoblja, osobito na krajnjem jugu.

Vjetar će biti slab do umjeren sjeverni i sjeveroistočni. Na sjevernom Jadranu umjerena i jaka bura, drugdje sjeverozapadni i jugozapadni vjetar.

Najviša temperatura zraka uglavnom od 24 do 29, na Jadranu između 30 i 35 °C, prognoza je za subotu Državnog hidrometeorološkog zavoda (DHMZ).

U nedjelju će biti djelomice, na Jadranu pretežno sunčano. Mjestimice malo kiše ili poneki pljusak, ponajprije na istoku i u Gorskoj Hrvatskoj, navečer moguće i na sjevernom Jadranu. Ujutro u unutrašnjosti može biti magle. Vjetar slab, na istoku do umjeren sjeverozapadni, a na Jadranu i jugozapadni, ujutro na sjevernom dijelu prolazno i bura. Najniža temperatura od 15 do 20, na obali i otocima između 21 i 26 °C. Najviša dnevna uglavnom od 28 do 33 °C.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
05. rujan 2024 13:23