TUGA U DARUVARU

Najgori dan u povijesti čuvene tekstilne tvrtke: 30 žena došlo na posao, odmah im je rečeno da su dobile otkaz

Daruvarska tekstilna tvrtka Leonarda prestala je s radom

Radnice koje ostaju bez posla

 MojPortal.hr

Čak 30 žena ostalo je danas bez posla. Naime, daruvarska tekstilna tvrtka Leonarda prestala je s radom, a da stvar bude još gora, žene koje su tamo sve do petka uredno radile te koje su i danas došle na posao, rekle su nam da im je poručeno kako neće dobiti plaću za odrađeni rujan, piše MojPortal.hr.

Kako nam pojašnjava jedna od radnica, Ljiljana Franjić, koja je u spomenutoj tvornici provela posljednjih 17 godina, gori kraj radnoj vijeka u Leonardi, nije mogla zamisliti.

Obećala plaću

- Dijana Pustajić, naša direktorica, posjetila nas je 23. rujna i obavijestila nas da se Benetton u Osijeku zatvara te da neće više za nas biti posla jer su zaustavljene narudžbe i dostave. Rekla je da je prisiljena zatvoriti tvrtku. Zamolila nas je da ostanemo raditi do kraja mjeseca kako bismo završili posao do kraja. Obećala je tada da ćemo uredno dobiti plaću za rujan, priča nam Ljiljana i dodaje kako su sve žene pristale na to da odrade do kraja mjeseca jer im novac treba.

No, situacija se naglo promijenila. Direktorica se, kažu nam radnice, jutros pojavila u Leonardi u Daruvaru te rekla zaposlenicama da plaću za rujna – neće dobiti! Pojašnjenje je – blokiran račun.

- To je ono što nas je najviše pogodilo. Mi od toga živimo! Uredno smo odradili svoje do kraja, a ona nas je u oči lagala. Cijeli prošli tjedan znala je da nam neće isplatiti plaću. Mi smo znale da smo izgubile posao, no svejedno smo do kraja ostale fer i nismo ju ostavili na cjedilu. Odradili smo svoje i čekali tu plaću da bi nam danas priopćila da je neće isplatiti, razočarana je Ljiljana koja tvrdi da je direktorica još 25. rujna znala za blokiran račun.

Inače, Ljiljana je u siječnju ostala udovica.

Dobra radnica

- Imam pravo na obiteljsku mirovinu, no ona je vrlo mala, iznosi 200 eura. Početkom rujna upitala sam svoju direktoricu mogu li raditi na pola radnog vremena, odnosno na 4 sata kako bi ostvarila pravo na korištenje obiteljske mirovine. Pojasnila sam joj da bi mi to otvorilo mogućnost potražiti još jedan honorarni posao. Rekla mi je da sam dobar radnik i da ostanem na puno radno vrijeme. A sada sam ostala bez ičega, ogorčena je Ljiljana, kako kaže, laganjem direktorice.

Sramota je što nam je to napravila. Svaka od nas 30 ima svoju priču i svoje probleme, zaključuje Ljiljana (51) koja kaže da je zdrava, vitalna i samo želi raditi. I za svoj rad biti plaćena.

image

Radnice koje ostaju bez posla

MojPortal.hr

O svemu je MojPortal.hr pitao i direktoricu Dijanu Pustajić koja je rekla kako će odgovore na pitanja dostaviti pismenim putem. U mailu su je pitali koji je razlog zatvaranja pogona i koliko je točno radnica ostalo bez posla? Hoće li radnice dobiti plaću za odrađeni rujan? Je li istina da im je prošli ponedjeljak obećala da će dobiti plaću i molila ih da ostanu raditi do kraja mjeseca, a danas im priopćila da nema plaću otkud isplatiti? Te, naposljetku, ako je to istina, na koji način se žene mogu namiriti? Kakav je pravni slijed, odnosno postoji li uopće mogućnost da dobiju plaću za mjesec koji su uredno odradile?

- Poslovni partner društva je unatrag 10 dana obavijestio društvo o smanjenju opsega poslovanja kod poslovnog partnera te da ne može osigurati nove narudžbe čime je društvo ostalo dugoročno bez sigurnih prihoda. Stoga je uprava donijela odluku o prestanku poslovanja i otkazu za sve radnice, njih 30, kako bi se izbjegla daljnja akumulacija troškova. U odnosu na nedospjela potraživanja radnika za plaću za rujan, zbog blokade žiro računa društva, nije izvjesno kada će i u kojem iznosu biti isplaćene plaće. Ako nakon dospijeća plaće ne budu isplaćene, društvo će u ime radnika ostvarivati njihova prava na isplatu putem Agencije za osiguranje radničkih potraživanja, stoji u odgovoru Dijane Pustajić.

Pomoć Grada

Gradonačelnik Daruvara, Damir Lneniček komentirao je ovu ne baš lijepu situaciju te svojim odgovorom pružio nadu za žene koje su preko noći ostale bez primanja.

- Najvažnije nam je svima, naravno zdravlje, a onda posao koji osigurava egzistenciju. Nikome nije jednostavno. Razumijem i poslodavca kojem je otkazan ugovor od naručitelja. Koliko čujem, to se događa na razini Hrvatske, a ne samo u Daruvaru. U međuvremenu sam se čuo i s više većih poslodavaca u našem gradu koji su iskazali interes zaposliti veći broj osoba. Konkretno, s Daruvarskim toplicama, Iridom, Daruvarskom pivovarom, tekstilnom industrijom Vesna, a određeni broj trgovina u gradu također traže zaposlenice. Vjerujem da je tržište rada dovoljno aktivno i fleksibilno i da može prihvatiti veći broj radnica koje su ostale bez posla - kazao je gradonačelnik priznavši kako je to svejedno šok za žene koje su nakon 5, 10 ili 20 godina ostale bez svojeg posla.

image

Gradonačelnik Lneniček

MojPortal.hr

- Za sve one koje se ne snađu na ovaj način, postoji mogućnost da dobiju financijsku pomoć Grada, a znam i da imaju pravo primati naknadu s HZZ-a neko vrijeme. U svemu tome siguran sam da će naši poslodavci uvijek radije dati posao domaćem čovjeku nego tražiti zaposlenike na stranom tržištu rada, zaključio je Lneniček za MojPortal.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
30. rujan 2024 14:11