MOJAPLAĆA.HR

NAJNOVIJE ISTRAŽIVANJE O PLAĆAMA Pogledajte u kojim se zanimanjima najviše zarađuje

Zagreb, 130208.Sjediste HYPO grupe, Slavonska avenija. Banka - ilustracije.Brojanje novca. Foto: Elvir Tabakovic / CROPIX
 Elvir Tabaković / CROPIX

ZAGREB - Prosječna neto plaća u Hrvatskoj u zadnjem lanjskom tromjesečju, zajedno s bonusima i božićnicama, iznosila je 5.438 kuna što je 32 kune ili 0,6 posto više nego u trećem tromjesečju, pokazuju podaci s internetskog servisa MojaPlaća.hr.

Bez božićnica i bonusa, prosječna plaća u zadnjem lanjskom kvartalu pala je u odnosu na treći za 24 kune ili 0,4 posto, na 5.382 kune.

Najplaćenija zanimanja su u području tehnologije i razvoja te telekomunikacija, s 96 odnosno 47 posto višom plaćom od prosječne.

Najmanje plaće primili su pak radnici u pomoćnim zanimanjima, 40 posto manje od prosjeka te drvnoj industriji, 34 posto manje.

Podaci servisa MojaPlaća.hr pokazuju da muškarci imaju u prosjeku sedam posto višu plaću od žena te da zaposleni sa završenim fakultetom imaju 50 posto višu plaću u odnosu na osobe sa srednjoškolskim obrazovanjem. Završeni magisterij ili doktorat povećava plaću u prosjeku za čak 102 posto u odnosu na srednju stručnu spremu.

Plaće u privatnim tvrtkama u stranom vlasništvu veće su za 18 posto od prosjeka, a one u privatnim tvrtkama u pretežno domaćem vlasništvu su najniže. U državnim tvrtkama plaće su više od prosjeka za tri posto, a u javnoj i lokalnoj samoupravi za jedan posto.

Više se isplati raditi u velikim tvrtkama. Tako su u tvrtkama s manje od 10 zaposlenih plaće 14 posto ispod prosjeka, a u tvrtkama s 50 do 250 zaposlenika, plaće su oko prosjeka. Plaće u tvrtkama većim od 250 zaposlenika pet posto su veće od prosjeka.

Gledano prema županijama, najniže plaće u četvrtom kvartalu 2013. zabilježene su u Međimurskoj, Šibensko-kninskoj, Brodsko-posavskoj i Ličko-senjskoj županiji, a najviše u Gradu Zagrebu. Slijedi Zagrebačka te Dubrovačko-neretvanska županija s plaćama oko prosjeka.

MojaPlaća.hr je servis koji prati visinu plaća za pojedina radna mjesta u Hrvatskoj. Istraživanje o visini plaća obuhvaća 290 radna mjesta iz 30 djelatnosti. Obrada podataka načinjena je na 196 radnih mjesta s više od 10 ispitanika.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. rujan 2024 06:16