Imamo prvi restoran s Michelinovom zvjezdicom i njih čak 35 s preporukama ovog prestižnog gastro-vodiča, doznali smo neslužbeno iz Ministarstva turizma u kojem su nam potvrdili ovu informaciju, ali su ranije danas bili vrlo šturi u svojim izjavama. A onda je Michelin na svojem službenom Twitter profilu objavio: dobitnik zvjezdice je rovinjski restoran Monte.
For the first time Michelin has made a restaurant selection for Croatia!
— The MICHELIN Guide (@MichelinGuideUK) February 1, 2017
Monte in Rovinj receives a #MichelinStar https://t.co/gF5lfL1RjK pic.twitter.com/ZMBx3DsbQa
Glasine o tome da Michelinovi inspektori obilaze Hrvatsku i njene restorane našom su se zemljom širile kroz cijelu 2016. godinu, iako nitko iz institucija iz sektora turizma o tome nije htio ni službeno niti neslužbeno govoriti. Razlog su navodno bili vrlo strogi Michelinovi kriteriji koji su podrazumijevali da se cijela priča odradi inkognito, bez pritiska "krvožednih" medija koji godinama strepe nad prvom zvjezdicom, nabacujući se redovito s imenima potencijalnih restorana, a onda se svaki put razočaravši kad Hrvatska ostane bez priznanja.
Vijest da su inspektori u Hrvatskoj, u veljači 2016. godine našem novinaru i gastronomadu Reneu Bakaloviću potvrdila je francuska veleposlanica u Hrvatskoj Michelle Boccoz u tekstu koji je bio objavljen u magazinu Svijet.
"Kriteriji Michelina su, naravno, precizni i striktni. Njihovi agenti u potpunoj tajnosti obilaze hrvatske restorane. Započeli su s tom inkognito inspekcijom prije nekoliko mjeseci. Sada pripremaju online listu istaknutih hrvatskih restorana. To je temeljit, dugotrajan i skup proces. No, sama činjenica da je Michelin sada odabrao i Hrvatsku za svoj crveni vodič odlična je promocija za vašu zemlju", naglasila je tada Boccoz, javno otkrivši dotad najviše detalja o ovom dugoočekivanom pothvatu.
Inicijatori posjeta inspektora, neslužbeno doznajemo, bili su Hrvatska turistička zajednica i Ministarstvo turizma koji su inspektorima osigurali popise i prijedloge restorana, ali navodno niti sami nisu imali povratnu informaciju o tome u koje su se restorane inspektori doista zaputili, kao niti jesu li tom popisu dodavali i neke druge objekte na temelju tuđih sugestija.
Kriteriji su, naravno, bili vrlo strogi, ali i dalje za javnost ostaju apsolutna tajna obzirom da kompanija, iz sasvim jasnih razloga, nikad nije dopustila njihovu objavu. Poznato je samo to da svu hranu i piće koju inspektori tijekom svojeg posjeta konzumiraju plaća isključivo i jedino Michelin, i to kako bi se izbjegla mogućnost da se pokoji nadobudni vlasnik restorana okuraži na podmićivanje.
Jean-Luc Naret, bivši generalni direktor Michelin Guidea, u jednom je intervjuu otkrio samo to kako se kod restorana s jednom i dvije zvjezdice ocijenjuje isključivo i jedino hrana, dok kod onih najboljih igra sve – poput usluge, dekora, pa čak infrastrukture. Općenito, Michelin nerado otkriva išta od svoje metodologije rada, a većina onoga što se o njihovom principu ocjenjivanja restorana može pročitati na webu, zapravo se svodi na puko nagađanje.
Poznato je da se kod ocjenjivanja hrane vode za pet glavna kriterija: kvalitetom sastojaka, vještinom pripreme i njihove kombinacije, razinom kreativnosti, ustrajnošću kulinarskih standarda i vrijednošću koju konzument dobiva za novac. Ipak, koliko je titula restorana s Michelinovom zvjezdicom važna najbolje pokazuje slučaj francuskog kuhara Bernarda Loiseaua koji si je 2003. godine oduzeo život, i to navodno iz razloga što je njegov restoran “Cote d’Or” ostao bez dvije od tri zvjezdica.
Mnogi tako govore da je gubitak zvjezdice za restoran i njegove kuhare puno gore od toga da je uopće nema, ali Hrvatska se dosad nije imala prilika upoznati s takvim tragedijama. Istra je godinama naporno radila na “dovlačenju” Michelinovih ljudi u Hrvatsku, i to s idejom da se istarski restorani pojave u separatnom izdanju talijanskog vodiča, no usprkos naporima tadašnjeg pročelnika za turizam Istarske županije Denisa Ivoševića, želja im se nikad nije ostvarila.
Inicijativa je bila sasvim razumljiva.
Ishođenje zvjezdice najveće je svjetsko gastro priznanje, a kuhari restorana sa zvjezdicama imaju titule kulinarskih čarobnjaka te spadaju među najplaćenije i najcjenjenije chefove na svijetu. Cijela je priča počela davne 1900. godine kad su dvojica proizvođača guma i braća Andre i Edouard Michelin izdali prvi Michelinov vodič za francuske motoriste.
U njemu su bile karte i savjeti za vozače, popisi hotela i benzinskih postaja, a vodiči su se brzo potom počeli izdavati u Belgiji, Alžiru, Tunisu, Švicarskoj... Tek 1926. godine vodiči uvode ocjenjivanje restorana famoznim zvjezdicama, a 1936. uvode i šture kriterije prema kojima jedna zvjezdica označava "vrlo dobar restoran u svojoj kategoriji", dvije označavaju status "odlična hrana, vrijedna skretanja s puta" dok se tri zvjezdice odnose na restorane s "iznimnom kuhinjom vrijednom posebnog posjeta".
U svijetu trenutno postoji 2717 restorana s jednom, dvije ili tri Michelinove zvjezdice, a najveći njihov broj, čak 600, nalazi se u Francuskoj, dok je na drugom mjestu Japan s 419 ocijenjenih restorana. Italija je s njih 333 dospjela na treće mjesto, a s jednim restoranom sad bi se ovom prestižnom popisu, nakon mnogo godina i truda, napokon pridružila i Hrvatska.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....