VJEŠTACI AGROKORA

Nakon debakla s Poljacima plaćenog 1,3 milijuna eura, angažirani Austrijanci: ‘Obavit ćemo to za pola cijene‘

O pronalasku vještaka zagrebačko Županijsko državno odvjetništvo izvijestilo je na svojim web stranicama

Ivica Todorić, nekadašnji vlasnik bivšeg Agrokora

 Boris Kovacev/Cropix

Nakon debakla s KPMG-ovim vještačenjem u slučaju "Veliki Agrokor", odnosno nakon što su sudovi to vještačenje plaćeno oko 1,3 milijuna eura ocijenili nezakonitim, zagrebačko Županijsko državno odvjetništvo pronašlo je nove vještake iz Austrije kako bi se vještačenje moglo ponoviti te kako bi se mogla podići nova optužnica protiv Ivice Todorića i ostalih. Zanimljivo je da su austrijski vještaci pristali provesti vještačenje za 650.000 eura, dakle gotovo upola jeftinije od iznosa koji je bio naplatio poljski KPMG, te je s njima potpisan ugovor. O pronalasku vještaka zagrebačko Županijsko državno odvjetništvo izvijestilo je na svojim web stranicama kao odgovor na niz novinarskih upita.

"Županijsko državno odvjetništvo u Zagrebu je, u kaznenom predmetu protiv prvookrivljenika (1951.) i drugih okrivljenika zbog osnovane sumnje na počinjenje kaznenih djela iz čl. 246. st. 1. i 2. i dr. Kaznenog zakona, nakon što je odluka Županijskog suda u Zagrebu o izdvajanju nalaza i mišljenja vezanog uz financijsko-knjigovodstveno vještačenje društva KPMG postala pravomoćna i protiv nje su iscrpljeni izvanredni pravni lijekovi, dopisom povuklo optužnicu u navedenom kaznenom predmetu te je Županijski sud u Zagrebu 25. siječnja 2024. vratio spis Županijskom državnom odvjetništvu u Zagrebu radi dopune istrage.

Ovo državno odvjetništvo je tijekom dopune istrage, u svrhu provođenja potrebnog financijsko-knjigovodstvenog vještačenja u navedenom kaznenom predmetu, uputilo dopise Ekonomskim fakultetima u Zagrebu, Splitu, Rijeci i Osijeku. U navedenim je dopisima ukratko izložen predmet i obim potrebnog financijsko-knjigovodstvenog vještačenja u ovom kaznenom predmetu te su fakulteti pozvani da stave ponude za provođenje predmetnog vještačenja.

Od Ekonomskih fakulteta u Zagrebu, Splitu, Rijeci i Osijeku dobiveni su odgovori da nemaju dovoljno personalnih niti materijalno tehničkih kapaciteta kako bi uz svoju osnovnu djelatnost proveli i navedeno vještačenje.

Ovo državno odvjetništvo je potom, u svrhu provođenja potrebnog vještačenja, uputilo dopise prema više institucija i fizičkih osoba u zemlji i inozemstvu te su u povodu njih zaprimljene četiri ponude za provođenje financijsko-knjigovodstvenog vještačenja u ovom kaznenom predmetu.

Od navedenih ponuda je, kao najpovoljnija, prihvaćena ponuda tima austrijskih stručnjaka na čelu kojega je mag. Karl Hengstberger, austrijski sudski vještak za računovodstvo, stoga će se vještačenje u navedenom kaznenom predmetu povjeriti tom vještaku i njegovu stručnom timu.

Dodajemo da će cijena vještačenja, sukladno sklopljenom ugovoru, iznositi 650.000 eura bez PDV-a, koji će se prema ugovornim odredbama platiti u Republici Hrvatskoj.

Državno odvjetništvo za sada nije u mogućnosti iznositi ostale pojedinosti vezane uz provođenje vještačenja u ovom kaznenom predmetu.

Priopćenje objavljujemo kao odgovor na više zaprimljenih upita novinara tijekom proteklih mjeseci vezanih uz povjeravanje financijsko-knjigovodstvenog vještačenja u ovom kaznenom predmetu", izvijestili su tužitelji.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
02. srpanj 2024 15:15