VJEČNA ZAMJENICA

Nakon devet dana dobili smo odgovor zašto Veronika Laušin (74) i dalje vlada HZZO-om. Možda bolje da nismo

‘Natječaji poništavani jer kandidati nisu ispunjavali, ne samo formalne uvjete, već i zahtjeve pozicije navedenog radnog mjesta‘ tvrde iz HZZO-a

Dr. Veronika Laušin

 /Cropix

Dr. Veronika Laušin, unatoč činjenici da ima 74 godine, već je tri godine vršiteljica dužnosti zamjenika ravnatelja Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje, o čemu je početkom tjedna pisao Jutarnji list. Prema onome što smo pronašli na internetskim stranicama HZZO-a, četverogodišnji mandat joj je završio još krajem 2021. godine, a u međuvremenu su bila tri natječaja za tu poziciju i sva tri su poništena.

Na odgovor od HZZO-a čekali smo punih devet dana, no dobili smo općeniti odgovor, bez konkretnih podataka koje smo tražili. Tako nam nisu odgovorili kada je istekao mandat zamjenici Veroniki Laušin. Koliko je točno bilo natječaja i koliko je Laušin vršiteljica dužnosti zamjenika ravnatelja?

Odgovor bez odgovora

Što se tiče razloga poništenja natječaja, iz HZZO-a su kazali da su natječaji poništavani jer kandidati nisu ispunjavali, ne samo formalne uvjete, već i zahtjeve navedenog radnog mjesta. U jednom od natječaja, navode iz HZZO-a, osoba koja je ispunjavala zahtijevane uvjete, tijekom natječajnog postupka imenovana je na dužnosničku poziciju te slijedom toga nije mogla biti izabrana za poziciju zamjenika ravnatelja HZZO-a.

No, odgovor nismo dobili na najvažnije pitanje. Naime, posljednji natječaj je raspisan prije 15 mjeseci, čime je prekršen Zakon, jer natječaj mora biti raspisan unutar godine dana.

- Upravno vijeće HZZO-a raspisat će ponovni Javni natječaj za imenovanje zamjenika ravnatelja HZZO-a - odgovaraju iz HZZO-a, bez konkretnog vremenskog okvira kada će se raspisati i bez odgovora o vremenskom protoku od posljednjeg natječaja.

Dr. Laušin je, naime, krajem studenoga 2017. godine započela četverogodišnji mandat koji je završio krajem 2021. godine. O dr. Laušin Jutarnji list je pisao upravo te 2017.godine, kad nam se javio prof. dr. Željko Romić, koji je, čim je navršio 65 godina, poslan u mirovinu sa svog radnog mjesta u KB-u Dubrava.

Netko mora u mirovinu, a netko ne

Kao zaposlenik stariji od 65 godina, po Zakonu je mogao ostati na radnom mjestu ako se tako dogovori s poslodavcem. No, Upravno vijeće poslalo ga je u mirovinu, a dr. Romić je kao apsurd tada naveo da ga u starosnu mirovinu svojim glasom šalje i tadašnja članica Upravnog vijeća dr. Laušin, koja je od njega starija tri godine.

Dr. Romić je tako otišao u mirovinu, a dr. Laušin je kao zamjenica ravnatelja HZZO-a ostala do danas, kada ima pune 74 godine.

Inače, dr. Laušin je u Hrvatski zavod za zdravstveno osiguranje došla prije 30 godina. Bilo je to 1994. kao doktorica kontrolorka u područnom uredu Bjelovar, nakon toga je otišla u Zagreb na mjesto rukovoditeljice područnog ureda. Od 2004. na rukovodećim je pozicijama: prvo kao pomoćnica direktora za zdravstvenu zaštitu, od 2007. do 2012. zamjenica ravnatelja, pomoćnica ravnatelja za zaštitu zdravlja na radu, pomoćnica ravnatelja za medicinske poslove pa v.d. zamjenice ravnatelja. Od 2017. bila je zamjenica ravnatelja, a zadnje gotovo tri godine vršiteljica dužnosti zamjenice ravnatelja.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. rujan 2024 12:53