DOBILA JEDAN GLAS

Nakon pisanja Jutarnjeg Tajana Barbić odustala od kandidature za ravnateljicu Ekonomskog instituta Zagreb

Barbić je, kako smo doznali od samih zaposlenika ovog javnog instituta, dobila tek dva glasa od članova Znanstvenog vijeća

Zagreb, 230523.
Hotel Garden in.
Konferencija AmCham Odrzivi porezni sustav: politika, praksa i perspektive.
Na fotografiji: Tajana Barbic.

 Goran Mehkek/Cropix

Nakon što smo jučer objavili tekst da je Upravno vijeće Ekonomskog instituta Zagreb, u kojem većinu imaju članovi koje je odabralo Ministarstvo znanosti, obrazovanja i mladih, u ponedjeljak izabralo aktualnu ravnateljicu ove znanstvene ustanove dr. sc. Tajanu Barbić za još jedan četverogodišnji mandat protivno mišljenju Znanstvenog vijeća i velike većine zaposlenika, Barbić je odlučila povući svoju kandidaturu za mjesto ravnateljice.

Barbić je, kako smo doznali od samih zaposlenika ovog javnog instituta, dobila tek dva glasa od članova Znanstvenog vijeća, od kojih je jedan glas njezin, budući da sjedi u tom tijelu, dok je njena protukandidatkinja dr. sc. Ivana Rašić dobila čak devet glasova - odnosno 82 posto.

Njeno priopćenje prenosimo u cijelosti.

- Nastavno na najnovije okolnosti vezane uz proces odabira nove ravnateljice Ekonomskog instituta, Zagreb (EIZ), ovim putem želim obavijestiti uključenu javnost kako povlačim svoju ponovnu kandidaturu za mjesto ravnateljice Ekonomskog instituta, Zagreb. Činjenica jest kako, prema Zakonu o ustanovama (čl. 37-40.) i Zakonu o visokom obrazovanju i znanstvenoj djelatnosti (čl. 36.) te Statutu EIZ, Upravno vijeće Instituta imenuje ravnatelja te je većina članova Upravnog vijeća, transparentno i poštujući navedeni regulatorni okvir, glasala za moje ponovno imenovanje za ravnateljicu EIZ-a i to temeljem kriterija natječaja i programa koji sam predstavila Upravnom i Znanstvenom vijeću instituta.

Program koji sam predstavila ujedno predstavlja i moju motivaciju i viziju o djelovanju Ekonomskog instituta, Zagreb u narednom mandatnom razdoblju 2024.-2028. Smatram kako Ekonomski institut, Zagreb mora biti strateški partner donositeljima odluka i hrvatskom gospodarstvu kao centar znanja i izvrsnosti koji će svojim znanstvenim i stručnim istraživanjima te smjernicama davati neophodan doprinos u rješavanju društveno-ekonomskih izazova te izgradnje snažnog i održivog gospodarstva u cjelini. Trenutačno je 75 posto naših znanstvenika zaposleno na najvišim znanstvenim radnim mjestima s konkurentnim primanjima, dok su istovremeno regulatorni zahtjevi za znanstvenu produktivnost i izvrsnost za te znanstvenike minimalni. S druge strane, asistenti i mladi znanstvenici s niskim primanjima su nositelji buduće znanstvene produktivnosti i izvrsnosti, ali ih je teško privući i zadržati u trenutnim uvjetima na tržištu rada. Upravo me suočavanje s tim izazovima snažno motiviralo da se prijavim na natječaj. Naime, u aktualnom mandatu potpisali smo uspješni Programski ugovor za razdoblje 2024.-2027. s Ministarstvom znanosti, obrazovanja i mladih, u vrijednosti od 8,98 milijuna eura, kojim se osigurava stabilan višegodišnji financijski okvir, plan napredovanja i zapošljavanja te jasan strateški smjer razvoja. U sklopu mog programa predložila sam da iskoristimo takve predvidljive uvjete poslovanja za snažniji iskorak u kontekstu podizanja znanstvene produktivnosti i izvrsnosti Ekonomskog instituta, Zagreb i kadrovskog osnaživanja mladim istraživačima kako bi se osigurala provedba Programskog ugovora te ispunili ciljevi i pokazatelji rezultata i ishoda.

Iako vjerujem u sebe, svoj program i njegove ciljeve te znam kako sam podršku Upravnog vijeća dobila na legitiman način, u trenutačnim okolnostima, gdje organizirani i anonimni napadi na mene štete i mom ugledu i ugledu EIZ -a više, nažalost, ne vidim prostor za provedbu svog programa. Posebno je to izazovno u okolnostima gdje taj isti program moram provoditi u suradnji sa Znanstvenim vijećem čiju podršku za novi mandat, iako nije obvezujuća u postupku imenovanja ravnatelja, nisam dobila. No, sigurna sam da bismo zajedničkim snagama, razumijevanjem i uvažavanjem, napravili velike iskorake. Naposljetku, i svoj sam dosadašnji mandat temeljila na konsenzusu, dijalogu i međusobnom uvažavanju te dosad ni Upravno vijeće ni ja osobno nikad nismo imali nikakve pritužbe na moj rad i odnos sa zaposlenicima. U tom smislu, naglasila bih da sam sve odluke u aktualnom mandatu donijela uz podršku Znanstvenog vijeća, pa čak i u slučaju odluka donesenih nakon uskraćivanja podrške za novi mandat.

Ovim putem želim zahvaliti Upravnom vijeću na podršci, kao i Znanstvenom vijeću na prilici da im predstavim svoj program. Želim zahvaliti i svim zaposlenicima Instituta koji su dali značajan doprinos u ostvarivanju svih uspjeha u mom aktualnom mandatu, napisala je Barbić.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. kolovoz 2024 18:50