NEVJEROJATAN OBRAT

Nakon što se cijeli razred zbog njega ispisao iz škole, nasilnog učenika sada premještaju u drugu školu. Roditelji u šoku...

Nakon što je Jutarnji otkrio šokantan slučaj, koji mjesecima nitko nije rješavao, na prvi dan škole održan je hitni sastanak

Ilustracija

Drama s ispisivanjem 14 djece iz jednog razreda zagrebačke osnovne škole u ponedjeljak je dobila neočekivani obrat.

Nakon što je Jutarnji list prvi otkrio šokantan slučaju bullyinga u osnovnoj školi, koji mjesecima nitko od nadležnih nije rješavao, na prvi dan nastave održan je hitni sastanak u Ministarstvu znanosti, obrazovanja i mladih s predstavnicima Gradskog ureda, AZOO-a, ravnateljicom škole i roditeljima spornog učenika.

Dogovoreno je da će roditelji učenika zatražiti premještaj u drugu osnovnu školu, zahtjev će predati u utorak ujutro, a obavljen je i razgovor s ravnateljem škole u koju učenik treba prijeći.

"Stručna služba škole će sa savjetnicima AZOO-a pripremiti prelazak i pratiti socijalizaciju učenika u novoj sredini. Gradski ured izdat će sva potrebna rješenja za učenika iz svoje nadležnosti koja su potrebna za nastavak školovanja", napisali su iz Ministarstva na naš upit o zaključku sastanka.

O slučaju vršnjačkog nasilja u razredu pisali smo još u ožujku. Devetogodišnji dječak je mjesecima zlostavljao vršnjake, desetero njih je završilo kod psihologa, a učiteljica je otišla na bolovanje. Nedavno je i pedagog iz te škole dao otkaz.

Roditelji su se od početka godine obraćali ravnateljici, Gradskom uredu za obrazovanje, Ministarstvu obrazovanja, Agenciji za odgoj i obrazovanje i pravobraniteljici, ali bez ikakvog zadovoljavajućeg rješenja. Slali su dopise i molbe, ponekad i dvadeset mailova na dan.

"Začepi gubičetinu" i "kurvo" vikao je vršnjacima u razredu devetogodišnjak, a zatim bi gurao ruke u svoje gaćice i onda njima dodirivao djevojčice po licu ili bi im mobitelom snimao stražnjice. Dječake je jako udarao po leđima i zglobovima, gurao je prste u stražnjice djece preko odjeće, dječaka je bacao u zrak, a drugog je tako jako gurnuo da je lupio glavom o rub stola. Uznemireni učenici bojali su se ići u školu i često su plakali kod kuće, kako su nam ispričali roditelji, no nasilnog dječaka nitko u sustavu nije zaustavljao.

Budući da je ravnateljica škole odbijala razgovor s roditeljima, ali i njihovom odvjetnicom, te nije htjela reći hoće li dječak ove školske godine ponovno pohađati nastavu u istom razredu, svih 14 učenika ispisalo se iz škole.

U ponedjeljak su, kako doznajemo, na nastavi u nesretnom razredu bili učiteljica i dvoje učenika - jedno dijete koje se u međuvremenu upisalo u školu i jedno koje se nije uspjelo upisati u drugu školu.

image

Odvjetnica Ana Marija Vegar

Ivana Grgic/Cropix

Roditelje ispisanih učenika iznenadila je nova odluka Ministarstva. Njihova su djeca, mnoga uz negodovanje i suze, krenula u nove škole.

Zatečeni su novom informacijom i iako bi najradije da mogu svoju djecu vratiti u njihov zajednički razred, nisu sigurni što bi trebalo napraviti.

"Ako ostaje ravnateljica koja nije imala nimalo sluha za djecu i nas, koja nas je ignorirala mjesecima, tamo nemamo što raditi", rekli su nam.

Odvjetnica roditelja ispisane djece, Ana Marija Vegar, rekla nam je da još nikakvu informaciju iz Ministarstva niti ona niti roditelji nisu dobili službeno.

"Ako je informacija koju smo pročitali iz medija istinita onda ovo možemo proglasiti ozbiljnim skandalom. Djeca su danas krenula u druge škole, a razreda više nema. Ovo baca pravo svjetlo na sve izjave koje su davane od institucija zadnja dva dana. Rekli su da su napravili sve što je u njihovoj moći, što se pokazalo da nije istina, i rekli su da zakonodavni okvir nije prikladan za rješavanje ovakvih situacija što također nije istina", rekla nam je Vegar.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. rujan 2024 11:22