SJAJNE VIJESTI

Nakon tekstova Jutarnjeg učenici koji su bili ‘sami sa sobom u timu‘ ipak su upisali željene srednje škole!

U srijedu, dva dana nakon što su upisi u srednje škole završili, učenicima su odobreni izravni upisi

Upisi u srednju ilustracija
 

 Goran Mehkek/cropix/Cropix

Nakon što smo pisali o dvoje učenika kojima su bili uskraćeni izravni upisi u srednje škole unatoč ostvarenim drugim i trećim mjestima na državnim natjecanjima, novom odlukom Ministarstva znanosti, obrazovanja i mladih upis im je ipak omogućen.

Nadarena učenica svoje je pravo ostvarila osvojenim trećim mjestom na državnom natjecanju iz informatike u kategoriji "Razvoj softwarea" za koje je Agencija za odgoj i obrazovanje konstatirala da se radi o isključivo timskoj kategoriji. Zbog toga nije imala pravo izravnog upisa, samo dan ranije je saznala da mora pohađati prijemni ispit te joj je na kraju za upis MIOC-a nedostajalo pola boda.

Slično se dogodilo i učeniku jedne zagrebačke škole koji je na državnom natjecanju iz biologije u kategoriji istraživački projekti osvojio drugo mjesto. Iako se natjecao samostalno, njegov se uspjeh bodovao kao timski te zbog toga nije mogao upisati Prirodoslovnu školu Vladimira Preloga koju je htio pohađati zbog njihovog programa biologije.

Roditelji su pisali AZOO-u, Ministarstvu, a potom i nama kad su shvatili da su im djeca nepravedno zakinuta za bodove. Uz angažirane odvjetnike koji su iščitavali kataloge i propise vezane uz osnovnoškolska natjecanja, trud je ipak urodio plodom.

U srijedu, dva dana nakon što su upisi u srednje škole završili, učenicima su odobreni izravni upisi te mogu upisati željene srednje škole, a čini se kako je konstatirano da ne mogu biti u timu sami sa sobom. Učenici, kao i roditelji, zadovoljni su ovim ishodom unatoč stresu koji su iskusili putem.

Također, zbog naknadnog upisa nadarenog dvojca prethodno upisani učenici nisu izgubili svoja mjesta već su škole upisnu kvotu dodali po jedno mjesto.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
04. rujan 2024 08:17