VELIKA ŠKRTICA

Naš je čitatelj prvo mislio da je u pitanju pogreška, ali brzo se otrijeznio: ‘Čekao sam 30 godina, a oni su je ukinuli preko noći!‘

American Express svim je članovima obećavao besplatnu članarinu nakon 30 godina plaćanja, a PBZ Card to je jednostranom odlukom ukinuo

Poslovnica banke, ilustrativna fotografija

 /Cropix

Kad je, nakon više od 30 godina članstva, naš čitatelj na izvodu primijetio da su mu opet naplatili članarinu za njegovu karticu, prvo je mislio da je pogreška, a potom se brzo otrijeznio.

Naravno, logično je da se za kartice članarina naplaćuje, ali za bivši American Express, a današnju PBZ Visa Premium karticu, oduvijek je vrijedila iznimka - svim onima koji su postali njeni korisnici bilo je jamčeno da će nakon 30 godina članstva ostvariti pravo na doživotnu besplatnu članarinu.

"Osobno sam karticu ugovorio 1993. godine, a kao jedan od uvjeta, dapače, jedna od reklamiranih prednosti, bila je i činjenica da se nakon 30 godina članstva više neće plaćati članarina. Nije to, naravno, bio razlog zašto sam je uzeo, ali je definitivno bio jedan od benefita na koje sam računao i koje sam trebao ostvariti u 2023. godini", povjerio nam se.

I tako je doista i bilo lani, no ove mu je godine članarina nanovo obračunata, nakon čega je zaključio da je oštećen.

Potražio je i obrazloženje te ga je ubrzo našao: promjenom cjenika u srpnju 2020. godine PBZ Card jednostranom je odlukom ukinuo pogodnost oslobođenja plaćanja članarine za sve one koji su članovi dulje od 30 godina te im je omogućio oslobođenje članarine samo za tekuću godinu, a novi se cjenik počeo primjenjivati od siječnja 2021. Zanimljivo, promjena se dogodila točno 30 godina nakon što su se u Hrvatskoj počele koristiti kartice American Express, 1990. godine.

Promjenu su primijetili samo najveći štreberi; informacija o ukidanju besplatne članarine navedena je u fusnoti dokumenta.

Kasno primijete

"Zapravo, sve su to skupa napravili dosta lukavo - formalno-pravno ljude jesu upozorili na promjene, ali na način na koji je to malo članova zamijetilo, a potom su ljudima dali besplatnu članarinu u prvoj godini nakon isteka 30-godišnjeg članstva zbog čega su mnogi mislili da su ostvarili pravo na besplatnu članarinu. Godinu kasnije, kad već primijete da im se članarina opet naplaćuje, kasno je za prigovore", žali se naš čitatelj.

Obratio se PBZ Cardu, a potom i Hrvatskoj narodnoj banci, no po odgovorima koje je dobio ispada da ukidanje besplatne članarine zakonski nije sporno, iako je sasvim sigurno nelojalno prema potrošačima.

Sve ono što su komunicirali našem čitatelju, iz PBZ Carda su ponovili i nama, s time da su upotrijebili zanimljivu sintagmu. Ukidanje besplatnog članstva komuniciraju kao "zamjenu jedne pogodnosti drugom", iako između njih ima sličnosti koliko i između Guccija i H&M-a.

"O promjenama u poslovanju korisnike obavještavamo u skladu sa zakonskim aktima. U srpnju 2020. svim našim korisnicima smo poslali Obavijest o izmjenama Cjenika. U sklopu Cjenika navedeno je da je od 1. siječnja 2021., u 30. godini članstva, korisnik oslobođen plaćanja članarine samo za tu godinu korištenja kartice. Ovime je ranija pogodnost prema kojoj je korisnik kad navrši 30 godina članstava trajno bio oslobođen plaćanja članarine zamijenjena novom pogodnošću. Ističemo da je izmjena provedena i komunicirana na isti način, odnosno na istom mjestu i u istom fontu gdje je ranije bila navedena prethodna pogodnost.

Besplatnu članarinu zadržali smo za sve korisnike koji su na nju ostvarili pravo prije izmjena", poručili su te dodali da je ukidanje besplatne članarine bilo poslovna odluka koja je tada donesena zbog povećanja troškova poslovanja i troškova infrastrukture, kao i regulatornih usklađivanja.

Velika dobit

Naš čitatelj takvim pojašnjenjem nije bio zadovoljan, pa im je poslao tablicu iz koje se vidi da je PBZ Card samo 2023. godine ostvario dobit od 125 milijuna eura, te da bi ga ukinuta pogodnost, na izračunu od 2000 članova, koštala oko 150 tisuća eura godišnje.

"U nekom najgorem slučaju je PBZ Card mogao onda barem u trenutku donošenja takve odluke uvažiti dotadašnje članstvo, pa članarinu umanjiti srazmjerno godinama članstva, a ne ukinuti cijelu pogodnost", kazao je, ali za pravo mu nisu dali niti u HNB-u, gdje su ustvrdili da nisu nadležni.

Od PBZ Carda nažalost nismo dobili informaciju koliko je članova dosad ostalo zakinuto ovim promjenama, ali su naveli da i dalje imaju stabilan broj korisnika.


Imate prijedlog za Veliku škrticu?

Pišite na: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.

Uključite se u Facebook grupu Velika škrtica, povežite se s najvećom zajednicom potrošača i saznajte odgovore na sva pitanja o kojima drugi šute

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
07. listopad 2024 07:46