NEMA EVAKUACIJA

Naselje Lovrečan Otok ponovno poplavljeno, ujutro se očekuje novi vodeni val

Izvanredno stanje i dalje je na snazi u Međimurju
Varazdin, 071112.Drava se pocela povlaciti u svoje korito, a stanovnici medjimurskog mjesta Puscine poceli su sanirati stetu koja je nastala zbog poplava. Na fotografiji: obitelj Popijac iz Puscina u kucu je mogla jedino camcem i preko balkona, kako nam je rekla vlasnica, Marija, jucer su na vrijeme odnijeli vrednije stvari na kat.Foto: Zeljko Hajdinjak / Cropix
 Željko Hajdinjak / CROPIX

NOVO 23:00 - Zbog pojačanog protoka rijeke Drave nema evakuacija na poplavljenom području Lovrećan Otoka u Varaždinskoj županiji, a novi vodeni val koji stiže u Hrvatsku neće ugroziti Otok Virje, Vratno Otok i Virje Križovljansko, naselja teško stradala u poplavama početkom studenoga.

Protok Drave, koji na varaždinskom području trenutačno stagnira na 1400 prostornih metara u sekundi, poplavio je područje Lovrećan Otoka u općini Cestica, u kojemu je ostalo svih 16 mještana, doznaje se od načelnika općine Mirka Korotaja.

Ujutro se na tom se području očekuje novi vodeni val koji će povisiti vodostaj za 200 prostornih metara u sekundi i zadržati se do 14 sati, kada se očekuje opadanje razine Drave.

Novi vodeni val u području slijeva Drave znatno je manji od onoga koji je područje Varaždinske županije pogodio početkom studenoga, tako da druga naselja na tom području nisu ugrožena, ističe Korotaj.

-----------------------------------------------------------

VARAŽDIN - Varaždinski područni ured za zaštitu i spašavanje priopćio je kako, s obzirom na oborine u slijevu Drave u Sloveniji, očekuje da bi ukupan protok vode na ulazu u Hrvatsku mogao dosegnuti 1600 prostornih metara u sekundi te da će, ako se to dogodi, ponovno poplaviti nezaštićeno naselje Lovrečan Otok u općini Cestici.

Vodeni val u Hrvatsku bi trebao stići u noći s ponedjeljka na utorak, a protok rijeke Drave na ulasku u Hrvatsku trenutačno je 1250 prostornih metara u sekundi.

Sva uočena oštećenja na vodoprivrednim nasipima su popravljena, a u Virje Otoku upravo se završava taj posao pa prognozirani protoci ne bi trebali biti opasnost za druga naselja, navodi varaždinski područni ured za zaštitu i spašavanje.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
28. listopad 2024 01:18