PODRŠKA MJEŠTANIMA

Nastavlja se borba protiv hidroelektrane na Uni, Mile Kekin održao koncert: ‘Jeste li vidjeli što se dešava?‘

Osim mještana iz Suvaje i okolice na koncert je došao i ministar policije Unsko sanskog kantona

Mile Kekin na koncertu kod Izvora rijeke Une

 Jutarnji list

Medu brojnim poznatim osobama koje podržavaju mještane koji se protive gradnji mini hidrocentrale kod Izvora rijeke Une u Donjoj Suvaji je i pjevač Mile Kekin. U nedjelju je održao koncert pred 300-tinjak ljudi, među kojima su i aktivisti Udruge koja je pokrenula prosvjede protiv gradnje mini hidrocentrale.

"Jeste li vidjeli šta se dešava na vrelu Une? Grade malu hidroelektranu na našu mega štetu. Podsjetio bih na staru indijansku poslovicu da ovu zemlju nismo naslijedili od predaka, nego smo je pozajmili od naših unuka", poručio je Kekin.

Osim mještana iz Suvaje i okolice na koncert je došao i ministar policije Unsko sanskog kantona. Iako su izvor i ušće Une na teritoriju Hrvatske, najvećim dijelom toka teče kroz Bosnu i Hercegovinu.

Sutra za podne najavljen je i dolazak glumca Rade Šerbedžije.

"Pozdravlja vas sve Rade Šerbedžija. Dolazi u ponedjeljak od 12 do 14 sati. Doći će sa suprugom Lenkom i eventualno s još nekim muzičarima", napisao je aktivist Zoran Torbica na Facebook grupi “Moj Srb” uz poruku “ne daj se, Una“.

Trenutno su radovi na izgradnji mini hidrocentrale prekinuti.

‘Prijavit ćemo Hrvatsku Europskoj komisiji‘

Nakon što je Ministarstvo graditeljstva objavilo da investitor hidroelektrane na Uni, gdje tjednima traju prosvjedi, ima pravomoćne dozvole i da ih ne može poništiti, mještani i ekološke udruge najavili su nastavak prosvjeda na Vrelu Une, kod mjesta Srb u zadarskoj općini Gračac, ali i prijavu Hrvatske Europskoj komisiji.

- Prosvjedi su i dalje svaki dan od 7 ujutro do 19 sati navečer. Mještani i njihovi gosti dolaze na nekoliko sati svaki dan, izmjenjuju se na straži, a to će se nastaviti sve dok se gradilište ne zatvori - za Jutarnji je ranije ispričao Zoran Torbica iz Platforme Moj Srb.

Podsjetimo, mještani okolnih mjesta Donje Suvaje i Srba, najsiromašnije i najbrojnije hrvatske općine Gračac, među kojima ih je polovina srpske nacionalnosti, svaki dan se skupljaju na izvoru Une pokušavajući zaustaviti radove i devastaciju na zaštićenom hidrološkom području Vrela Une. Investitor i voditelj radova Saša Svalina iz Kaštel Štafilića, vlasnik tvrtke Pipra, ondje želi izgraditi malu hidroelektranu, a za to ima sve dozvole, koje su potvrdile Općina Gračac i Zadarska županija.

Iako je Državni inspektorat utvrdio da za lokacijsku dozvolu nije zatražena "ocjena utjecaja na okoliš", a podnio je i kaznenu prijavu protiv službene osobe koja je izdala dozvolu, zbog sumnje na zlouporabu položaja i ovlasti, iz Ministarstva graditeljstva kažu da ne mogu ukinuti građevinsku dozvolu. Aktivist Torbica opisuje to kao pravnu zavrzlamu i "obmana javnosti".

- Nisu rekli da je građevinska dozvola izdana na legalan način, nego samo da Ministarstvo u ovom trenutku nema pravni mehanizam kojim može poništiti građevinsku dozvolu, i da se pristupa kaznenom postupku - objasnio je dodajući da je očito riječ o pogodovanju investitoru.

Osim toga, Torbica kaže da će i dalje slati prijave i tražiti inspekcije dok se radovi ne zaustave. Sada slijedi i prijava, odnosno pritužba, Europskoj komisiji protiv Hrvatske, za kršenje Direktive na koju se obvezala, a riječ je o mjerama zaštite Ekološke mreže Natura 2000, od iznimne važnosti za cijelu Europsku uniju, ne samo Hrvatsku, u koju Una pripada.

- Svakom građaninu Hrvatske potpuno je neshvatljiva namjera Ministarstva prostornog uređenja, graditeljstva i obnove da omogući tajkunu da kupi vrijeme i omogući daljnju devastaciju Une i izgradnju mini-hidroelektrane - zaključuje.

Odvjetnica Anja Mujević, punomoćnica Udruge Una, koja je u ime Udruge i pokrenula upravne postupke pred nadležnim tijelima, poslala je dopis u kojem navodi, ukratko: " da se prilikom izdavanja dozvola nije postupalo sukladno pozitvnim propisima RH i Direktivama EU. Osim toga, da su sve faze postupka imala novu šansu za zakonito postupanje, a što bi dovelo do sprječavanja nastanka štete spomeniku prirode, iako to nije učinjeno".

Na kraju, Vrelo Une je nekidan posjetio i zadarski župan Božidar Longin u pratnji načelnika Općine Gračac Roberta Juke. Obišli su izvor i gradilište, razgovarali s predstavnicima Udruge Una Srb, Mjesnog odbora Srb i Platforme Moj Srb. Tamo je župan Longin izrazio nadu da će radovi biti privremeno zaustavljeni dok se ne provjeri ispravnost dokumentacije. Inače, upravo su županija i općina dale zeleno svjetlo za sve dozvole investitoru.

Iz Ekološke kulturne scene Hrvatske Kostajnice također traže dostavu podataka o studiji utjecaja na okoliš u vezi s izgradnjom minihidrocentrale u Donjoj Suvaji te se sada ponovno javljaju toj županiji, Odjelu za prostorno uređenje i zaštitu okoliša, pozivaju i na prigovor savjesti te traže obustavu gradnje i uništavanja izvora rijeke Une, tim više što je riječ o privatnom interesu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. kolovoz 2024 14:57