RAD NA PROBNOJ MATURI

Nastavnicima za posao obavljen još na proljeće isplata stiže tek sada. Ministarstvo: ‘Pa morali smo obraditi hrpu podataka‘

U Ministarstvu potvrđuju da će isplata školama biti provedena 19. srpnja, a objasnili su i razlog čekanja

Ilustracija

 Davor Pongracic/Cropix

Desetak tisuća nastavnika srednjih škola ovih će dana primiti honorare za posao provedbe i ispravljanja probnih ispita državne mature. Kako nam je potvrđeno iz Ministarstva znanosti i obrazovanja, riječ je o ukupnom iznosu od oko 5,2 milijuna kuna, pri čemu je najviši pojedinačni bruto iznos 5200 kuna.

U provedbi probne državne mature sudjelovalo je 377 srednjih škola, a poslove ispitnih koordinatora, dežurstva na ispitima i ocjenjivanja ispita obavljalo je ukupno 10.622 odgojno-obrazovnih radnika. Probnu maturu učenici su prvi puta pisali ove godine zbog novih kurikuluma i bolje pripreme za ‘pravu‘ maturu. Ispite su polagali od sredine ožujka do sredine travnja.

S obzirom da je od tada prošlo dosta vremena, Nezavisni sindikat zaposlenih u srednjim školama Hrvatske postavio je pitanje datuma isplate honorara. U Ministarstvu potvrđuju da će isplata školama biti provedena 19. srpnja, a objasnili su i razlog čekanja.

- Ukupan bruto iznos koji će Ministarstvo isplatiti za nagrađivanje djelatnika srednjih škola koji su sudjelovali u provedbi probne državne mature je 5.246.746,91 kuna. Nakon obrade i provjere podataka za iznimno velik broj osoba koje su sudjelovale u procesu, isplata sredstava školama bit će provedena na dan 19. srpnja, odgovorili su iz Ministarstva.

Sindikat je, podsjetimo, još lanjskog listopada apelirao na Ministarstvo da plate dodatni rad za desetak tisuća nastavnika. Prosvjetne vlasti prvo su poručile kako nema potrebe za dodatnim honoriranjem jer su poslovi nastavnika oko probne mature na određeni način već plaćeni, što je izazvalo najavu bojkota među nastavnicima. U dijelu su škola najavili da će odbiti obavljati dodatan posao, što je pak dovelo do ideje da probne ispite ispravljaju učenici. Naknadno je Ministarstvo u pregovorima s predstavnicima sindikata popustilo te je pronašlo model isplate honorara u obliku novčanih nagrada.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. kolovoz 2024 06:53