DIPLOMATSKA BITKA SA SLOVENIJOM

NAZIRE LI SE KRAJ SPORA SA SLOVENIJOM? Vesna Pusić: 'Spremni smo povući tužbe za Ljubljansku banku'

 Boris Kovačev / CROPIX

ZAGREB - Prva presuda hrvatskog suda po kojoj Ljubljanska banka mora vratiti novac hrvatskom štediši samo je jedan u nizu postupaka koji se vode pred sudovima, rekla je u petak šefica hrvatske diplomacije Vesna Pusić i ponovila da je Zagreb spreman na dogovor s Ljubljanom, objavilo je njezino ministarstvo.

Hrvatski mediji prenijeli su u četvrtak odluku Općinskog suda u Zagrebu da slovenske banke Hrvatskoj moraju vratiti glavnicu od 51.074, 94 portugalskih eskudosa, danas vrijednih 254,76 eura, plus zatezne kamate, te 15.781 kunu sudskih troškova.

Vijest o presudi koja je nepravomoćna i k tomu donešena još u srpnju, medijski je odjeknula jer bi mogla biti presedan za druge tužbe u pitanju Ljubljanske banke.

REAKCIJA IZ BRUXELLESA EU nakon teksta u Jutarnjem: 'Hrvati i Slovenci, morate se hitno dogovoriti!'

Pusić, koja u Čileu sudjeluje na summitu Europske unije i Zajednice država Latinske Amerike i Kariba, ponovila je da je Hrvatska spremna povući tužbe ako sa Slovenijom riješi to pitanje dogovorom.

"Mi smo opetovano rekli, a to potvrđujem i sada, da je hrvatska strana spremna povući slučajeve koji se vode pred hrvatskim sudovima, dakle punomoći bankama za te sudske postupke, ukoliko uspijemo sa slovenskom stranom dogovoriti alternativan način rješavanja problema", rekla je ministrica u Santiagu.

Istaknula je da iza takvog stajališta Hrvatska stoji i danas.

Slovenija traži od Hrvatske povlačenje tužbe u svezi s Ljubljanskom bankom prije nego ratificira sporazum o ulasku RH u Europsku uniju koji se očekuje 1. srpnja.

Pusić je potvrdila da je za idući tjedan dogovoren sastanak sa slovenskim ministrom vanjskih poslova Karlom Erjavcem.

Na tom će sastanku, rekla je Pusić, biti raspravljene različite mogućnosti i, kako se nada, naći će se rješenje.

"Mislim da smo vrlo blizu, mislim da postoji razumijevanje ozbiljnosti situacije s obje strane i nadam se da ćemo to uspješno riješiti", zaključila je prva potpredsjednica vlade i ministrica vanjskih i europskih poslova.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. rujan 2024 16:22