KAKO?

Ne plaća režije, 400m2 u centru grada košta ga samo 700 €, ali u cijeloj priči koja traje 13 godina - ovo je ipak najluđi detalj...

Za prostor od 400 kvadrata u kojemu je smješten Medikolov PET/CT uređaj, od 2009. do danas plaćaju istu najamninu od svega 5000 kuna

Ivan Rajković, vlasnik Medikola, arhivska fotografija

 /Davor Pongračić/ Cropix

Privatna poliklinika Medikol od 2010. za cijenu od 5000 kuna mjesečno unajmljuje 400 četvornih metara poslovnog prostora u KBC-u Rijeka u koji je smjestila svoj PET/CT uređaj. Međutim, u minulih nešto više od 13 godina od kada je unajmila prostor te državne bolnice, poliklinika Medikol ne plaća režijske troškove struje, grijanja, opskrbe vodom, odvodnje, otpada.

Te troškove privatne poliklinike plaća KBC Rijeka, iako je to protivno ugovoru koje je ta državna bolnica 2009. sklopila s Medikolom. Tim ugovorom se Medikol obvezao ugraditi mjerne instrumente koji će mjeriti potrošnju struje, grijanja i vode u prostoru koji unajmljuje i sam plaćati svoje režije.

Da paradoks bude veći, ni jedna uprava KBC-a Rijeka u proteklih 13,5 godina nije pokušala ni obračunati ni naplatiti od Medikola dug za režijske troškove. Premda je prvi ugovor o desetogodišnjem najmu istekao početkom svibnja 2020., uprava riječkog KBC-a je u siječnju 2021. s Medikolom potpisala novi, ovaj put petogodišnji ugovor o najmu istog prostora, ponovo za mjesečnu najamninu od 5000 kuna.

Ugovor o najmu prostora u državnoj bolnici može stupiti na snagu tek kad na njega prethodnu suglasnost potpiše Ministarstvo zdravstva, a navedeno ministarstvo do kolovoza 2023., kada Državna revizija pretresla račune i poslovne knjiga KBC-a Rijeka, nije dalo suglasnost za novi ugovor. Usprkos činjenici da ugovor o novom najmu od svibnja 2020. nije valjan i da pravno više ne postoji, Medikol je nastavio koristiti poslovni prostor KBC-a Rijeka, a državna je bolnica i dalje nastavila plaćati troškove režija toj poliklinici.

To su podaci koji se mogu pronaći u najnovijem izvješću Državne revizije o financijskom poslovanju državnih bolničkih ustanova. Režije koje Medikolu godinama plaća državna bolnica, to jest svi zdravstveni osiguranici, tek su jedan od problema u prilično mutnim međusobnim poslovnim odnosima KBC-a Rijeka i Poliklinike Medikol u vlasništvu Ivana Rajkovića i njegove supruge Ivanke Trstenjak Rajković kojima je Državna revizija posvetila nekoliko stranica izvješća.

Uvjeti pod kojima Medikol koristi prostor u državnoj bolnici, međutim, tek je mali krak priče o državnom pogodovanju toj privatnoj poliklinici. A priča je otpočela 2009. u vrijeme HDZ-ove vlade kad je Medikol potpisao prvi ekskluzivni, vrlo lukrativni ugovor s HZZO-om koji se svake godine, neovisno o tome tko je u Hrvatskoj na vlasti, obnavlja do danas.

Taj ugovor Medikolu omogućava da na trošak HZZO-a na svojim uređajima obavlja skupe PET/CT pretrage onkoloških bolesnika i ostvaruje unosne prihode. KBC Rijeka je 2009. postala jedna od triju državnih bolnica (uz KBC Split, i Sestre milosrdnice u Zagrebu) koje su po preporuci i uz suglasnost Ministarstva zdravstva dio svog bolničkog prostora unajmile Medikolu za instaliranje PET/CT uređaja. Riječ je o uređaju koji emitira snažna zračenja, pa je prostor za njegov rad potrebno posebno urediti.

Izvješće Državne revizije, međutim, pokazuje da je aranžman između Medikola i KBC-a Rijeka o uređenju i najmu prostora za privatni PET/CT uređaj iz 2009. račun bez krčmara.

Ministarstvu zdravstva uputili smo pitanje je li u međuvremenu, od kolovoza 2023. kad su državni revizori češljali poslovne knjige KBC-a Rijeka do danas, izdalo suglasnost za novi ugovor o najmu 400 kvadrata bolničkog prostora Medikolu i, ako nisu, zašto to nisu učinili. Unatoč obećanju, do zaključenja ovog teksta odgovor nismo dobili.

Odredbe ugovora mrtvo slovo na papiru

U travnju 2009. Medikol je s KBC-om sklopio ugovor o poslovno-tehničkoj suradnji. Medikol se njime obvezao da će o svom trošku urediti 400 kvadrata prostora u koji će smjestiti PET/CT uređaj te da će u bolnici urediti i dodatni prostor, koji neće koristiti, a u kojem će biti bolnička praonica, arhiva i telefonska centrala.

Ugovorom o najmu iz travnja 2010. uprava KBC-a je potvrdila da je Medikol obavio ta ulaganja te da će za najam 400 m2 bolničkog prostora KBC-u plaćati mjesečni najam od 5000 kuna te ugraditi mjerne uređaje i sam plaćati režijske troškove.

KBC i Medikol obvezali su se te 2010. na još nešto iznimno važno: da će sklopiti poseban ugovor u vezi s uloženim sredstvima Medikola u uređenje KBC-a Rijeka, s priloženim projektima i troškovnicima iz kojih bi se vidjelo što je sve napravljeno i koliko je koštalo.

Međutim, taj ugovor, navodi Državna revizija, nikad nije sklopljen niti je KBC u svojim poslovnim knjigama evidentirao dodatna ulaganja u svoju imovinu.
Jedan od ciljeva ove suradnje bio je i da pri naručivanju na PET/CT pretragu prioritet imaju pacijenti KBC-a Rijeka.

Revizori, međutim, ističu da KBC Rijeka nema podatke koliko je njegovih pacijenta obavilo pretrage na Medikolovu PET/CT uređaju instaliranom i u bolnici. Nejasno je, ističe dalje Državna revizija, ni na koji način je utvrđena najamnina od 5000 kuna za prostor od 400 etara kvadratnih. q sl

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
29. srpanj 2024 13:21