SIGURNOST U PROMETU

‘Ne smanjuje se broj stradalih. I jedna osoba je previše, pogotovo ako je riječ o djetetu koje vjeruje starijima‘

U 60 posto slučajeva, djeca stradala u prometu nalazila su se kao putnici u vozilima svojih roditelja

Nikola Milina i Davor Božinović

 Ranko Suvar/CROPIX

Uoči početka nove nastavne godine i povećanog broja djece sudionika u prometu, organizirano je stručno usavršavanje 500-tinjak ravnatelja osnovnih škola na temu "Inovativni pristupi i stručne kompetencije u promicanju prometne sigurnosti i kulture u osnovnoškolskom obrazovanju".

Skup je održan u organizaciji Fakulteta prometnih znanosti u Zagrebu, Agencije za odgoj i obrazovanje, Ministarstva znanosti, obrazovanja i mladih te Ministarstva unutarnjih poslova

Prema podacima koje je iznio potpredsjednik Vlade i ministar unutarnjih poslova Davor Božinović, broj stradalih u prometu ne smanjuje se s obzirom na to da je prošle godine na današnji dan bilo 167 poginulih osoba u prometu, a ove ih je 166.

image

Davor Božinović

Ranko Suvar/CROPIX

- Imamo prilično isti broj stradalih. I jedna osoba je previše, pogotovo ako je riječ o djetetu koje vjeruje starijima i od kojih dobiva prva znanja o sigurnosti u prometu. Dugoročno je najvažnija edukacija, odnosno aktivan angažman unutar obrazovnog sustava koji može dugoročno promijeniti sigurnosnu kulturu u prometu - izjavio je Božinović.

Dodao je da 750.000 prekršaja godišnje znači da je u prosjeku svaki treći vozač u Hrvatskoj napravio prometni prekršaj.

- Zakoni sami od sebe to ne mogu riješiti, a kazne stalno propitujemo - naveo je Božinović.

Novi kurikulum

U školama je u planu da se kroz međupredmetne teme pojača učenje o sigurnosti u prometu, a novi kurikulum planiran je za školsku godinu 2025./‘26.

Prema riječima ministra znanosti, obrazovanja i mladih, Radovana Fuchsa, u ovoj temi ključna je i edukacija roditelja koju je nužno pojačati. Podaci prometne policije pokazuju da je ove godine u prometu stradalo 631 dijete, od kojih petero smrtno, 536 ih je prošlo s lakšim ozljedama, a ostali s teškim.

U usporedbi s lani, riječ je o dva smrtno stradala djeteta manje i 16-postotnom smanjenju teških tjelesnih ozljeda kod djece. U 60 posto slučajeva, djeca stradala u prometu bila su putnici u vozilima svojih roditelja. Jedan od razloga stradavanja je to što nisu bila adekvatno smještena u vozilima, odnosno nisu bila vezana sigurnosnim pojasom ili nisu bila u autosjedalici.

image

Stručno usavršavanje 500 ravnatelja osnovnih škola o sigurnosti u prometu

Ranko Suvar/CROPIX

Usavršavanje učitelja

Stručnjaci s Fakulteta prometnih znanosti, Učiteljskog fakulteta, iz Hrvatskog autokluba i MUP-a održali su predavanja ravnateljima škola o važnosti poučavanja sigurnosti prometa i prometne kulture, potom o suvremenom didaktičko-metodičkom pristupu učenju i poučavanju u području prometne sigurnosti i razvoja prometne kulture.

Predstavljeni su primjeri tipičnih prometnih nesreća u kojima sudjeluju djeca, mjere prevencije te primjeri dobre prakse koji se provode u školama u cilju edukacije djece i poticanja kontinuiranog profesionalnog razvoja učitelja u području prometne sigurnosti. Kako je najavljeno, nakon ravnatelja, stručno usavršavanje slijedi i za učitelje.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
05. rujan 2024 10:22