SJEDNICA U BANSKIM DVORIMA

'NE ZNAMO NI ŠTO IMAMO, NI KOLIKO TO VRIJEDI' Vlada novim zakonom uvodi red u upravljanje državnom imovinom

 Goran Mehkek / CROPIX

Vlada je konačno odlučila uvesti reda u upravljanje državnom imovinom, po kojoj Hrvatska spada u sam europski vrh, no koja se loše koristi. Banski su dvori, naime, s današnje sjednice, prve nakon ulaska Hrvatske u EU, u hitnu saborsku proceduru uputili prijedlog Zakona o upravljanju i raspolaganju imovinom u vlasništvu države.

Pojednostavljeno rečeno, novim se zakonom proširuju ovlasti Državnog ureda za upravljanje državnom imovinom (DUUDI), kojem je na čelu Mladen Pejnović, i koji će ubuduće upravljati i nekretninama. S druge strane, ukida se AUDIO, kojeg će zamijeniti Centar za restrukturiranje i privatizaciju (CERP), čiji će glavni zadatak biti prodaja onih tvrtki u državnom vlasništvu, koje se ne smatraju strateškima. Smanjuje se i broj starteških tvrtki: umjesto 69, sada bi ih trebalo biti 55.

„Državna je imovina razbacana po različitim institucijama, a da se zapravo ne zna ni što imamo, ni koliko to vrijedi. Posljedica toga je otežano vođenje državne politike, izgubljena korist, netransparetno upravljanje i odlučivanje. To je sve izuzetno veliki problem“, dijagnosticirao je stanje stvari s državnom imovinom potpredsjednik Vlade Branko Grčić.

Zadatak je novog zakona, istakao je Grčić, da „protrese“ sustav i pridonese pokretanju investicijskog ciklusa. Sustav bi trebalo „protresti“ i smanjenje broja zaposlenih na poslovima upravljanja državnom imovinom, kojih je sada oko 260, a ubuduće bi se tim poslovima trebalo baviti 200-njak ljudi. Do kraja godine trebao bi konačno biti gotov i dugo najavljivani Registar državne imovine.

„To smo mogli i ranije napraviti. Ovaj zakon je važan“, ocijenio je premijer Zoran Milanović.

S tim se složio i ministar financija Slavko Linić, koji je upozorio da je najveći problem Hrvatske vezan uz prevelik javni dug. Prihodi od privatizacije državne imovine su važni, a u narednih pet godina zapravo su i jedini kojima Hrvatska može pokrivati javni dug jer drugih sredstava u proračunu za to nema, poručio je Linić.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. rujan 2024 19:10