PONIŠTENA ODLUKA

Nema ponavljanja izbora u Splitu: Miši Krstičeviću definitivno je izmaklo mjesto u Predsjedništvu SDP-a

Statutarna komisija SDP-a poništila je odluku Središnje izborne komisije da se ponavljaju izbori

Mišo Krstičević

 Bozo Radic/Cropix

Statutarna komisija SDP-a već je drugi put poništila odluke njihove Središnje izborne komisije što znači da se u subotu neće ponavljati izbori za članove Predsjedništva SDP-a i članove Glavnog odbora na biračkom mjestu u Splitu, nego će SDP-ovci birati samo između dva kandidata za predsjednika stranke koji su ušli u drugi krug - Siniše Hajdaša Dončića i Zorana Paunovića, gradonačelnika Makarske.

Središnja izborna komisija prihvatila je, naime, žalbu Miše Krstičevića, gradonačelnika Ploča koji je tvrdio da je na izborima u Splitu bilo nepravilnosti i odlučila da će se izbori ponoviti. Nepravilnost se po njima svodila na to da nije bilo popisa birača. Krstičeviću je nedostajalo malo glasova da uđe u Predsjedništvo iz Dalmatinske kvote. Umjesto njega, u Predsjedništvo je ušao njegov prijatelj, gradonačelnik Trogira Ante Bilić, no Krstičević se nije s tim pomirio i uložio je žalbu. Na usvojenu žalbu postojala je mogućnost izricanja prigovora o kojem odlučuje Statutarna komisija SDP-a, a to je pravo iskoristio splitski SDP-ovac Davor Matijević.

Njemu je drugostupanjsko tijelo u postupcima preispitivanja izbornog procesa u stranci dalo za pravo i jednoglasno je u četvrtak navečer poništena odluku o ponavljanju izbora. Razlog je, kako doznajemo, što povreda koju je kao argument u svom Rješenju navela Središnja izborna komisija ne predstavlja dovoljan razlog za poništenje izbora.

- Statutarna komisija je vezana obrazloženjem rješenja i dokumentacijom uz to rješenje i ne možemo odlučivati izvan tih okvira - kazao nam je jedan njen član.

Prvi puta Statutarna komisija poništila je odluku Izborne komisije u odnosu na kandidaturu Zorana Paunovića. Još 2020. godine bilo je doneseno pravilo da se za predsjednika stranke mogu kandidirati SDP-ovci s najmanje pet godina staža, a Paunoviću je nedostajalo 11 dana. Izborna komisija je rekla da se ne može kandidirati da bi Statutarna uvažila njegovu žalbu navodeći kako po Statutu SDP-a svaki član stranke ima pravo birati i biti biran te je ovakvim uvjetom Paunović bio doveden u nejednaki položaj s ostalim SDP-ovcima.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. rujan 2024 22:31