PROMJENA U DALMACIJI

Nema više gradnje ‘mamutica‘: Pipa se zatvara, investitori u šoku, pogledajte što su sve pokušali!

Nedavno je odbijeno 35 zahtjeva za lokacijsku i 43 zahtjeva za građevinskom dozvolom
 Ivo Ravlic/Cropix/Cropix

Makarska je među prvima u Hrvatskoj uvela u novo doba restrikcije u gradnji, nakon što je grad doslovno na nekim lokacijama pucao po šavu od preizgrađenosti zbog megalomanije određenih građevinskih grupa, i bila je simbol preizgrađenosti na obali. Taj se grad još bori s posljedicama prošlog prostornog plana jer su neke ‘stare‘ dozvole za gradnju još važeće, ali i sa smicalicama koje su neki potencijalni investitori probali u zadnji tren kako bi dobili dozvole za mega objekte.

Naime, kad su u Gradu najavili da idu na novi prostorni plan investitori su ih zasuli s blanco zahtjevima, predanim bez dokumentacije kao neka vrsta ‘‘rezervacije mjesta‘‘, od kojih su dio ipak sad uspjeli odbiti. Tako je zaustavljena moguća gradnja kojih par stotina stanova, i oni bi vjerojatno u starom sustavu bili odobreni.

Podsjetimo, usvajanjem izmjena Prostornog plana Makarske u prosincu 2023. godine, onemogućena je višestambena izgradnja i daljnja apartmanizacija grada. Indirektno je, kako saznajemo, zahvaljujući ovoj odluci nedavno odbijeno 35 zahtjeva za lokacijsku te 43 zahtjeva za građevinskom dozvolom. S obzirom na to da se gotovo svaki zahtjev odnosio na višestambene zgrade, na ovaj način je spriječena izgradnja stotina novih stambenih jedinica.

image
Ivo Ravlic/Cropix/Cropix

Po starom prostornom planu bilo je bez ikakvih problema moguće izgraditi stambenu zgradu od 35-40 stanova na 2000 kvadrata, a od kad su izmjene plana stupile na snagu, više nema mogućnosti višestambene izgradnje. Jedine stambene građevine koje je moguće graditi po novom planu su veličine do pet stambenih jedinica ili vile s jednom funkcionalnom jedinicom. Ipak, aktualna gradska uprava nakon novog PP-a i dalje se bori s posljedicama stare zakonske regulative koja je išla u prilog nekim investitorima, jer su dozvole za gradnju izdane u vrijeme starog plana na snazi još neko vrijeme. Također, najava izmjena Prostornog plana i ukidanja mogućnosti gradnje višestambenih zgrada izazvala je spomenuti veći broj zahtjeva investitora koji su željeli iskoristiti mogućnost prije nego je novi stupio na snagu. Nakon najave izmjena plana, u studenom i prosincu 2023., predano je čak 134 tzv. bianco zahtjeva za građevinsku dozvolu. U 2023. je tako ukupno bio 231 zahtjev za građevinsku dozvolu, a u 2022. godini je bilo 137 zahtjeva.

Bianco zahtjevi se moraju nadopuniti u određenom roku, a ako podnositelj to ne učini, gradska uprava ga ima pravo odbiti. Odjel za razvoj je, kako saznajemo u Gradu Makarska, zaprimio velik broj zahtjeva, isti investitori su imali po nekoliko zahtjeva, no niz zahtjeva je odbijeno jer dokumentacija nije bila potpuna niti je nadopuna stigla u definiranom vremenskom roku.

Zbog većeg opsega posla nadležni odjel gradske uprave, kako saznajemo, radio je u dvije smjene dok nije obradio sve pristigle zahtjeve. Odbijeno je, dakle, 35 bianco zahtjeva za lokacijsku i 43 bianco zahtjeva za građevinsku dozvolu.

-To je bio šok za investitore, jer nisu naviknuli na ovaj način rada u gradskoj upravi. Iznimka su stradalnici Domovinskog rata i poticana stanogradnja. Možemo reći kako konačno više neće biti izgradnje "mamutica" u Makarskoj - istaknuo je Zoran Paunović, gradonačelnik.

Ne može se, kaže, vratiti vrijeme i izbrisati sve što je napravljeno u prostoru zadnjih dvadesetak godina, ali izmjenama Prostornog plana su Makarskoj osigurali predah. Gradnje po starom planu još uvijek ima, i bit će još neko vrijeme, ali se devastacija prostora konačno usporava.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
04. rujan 2024 11:44