BOMBA S HVARA

Nema više partijanja u Carpe Diemu, na Fejsu šturo objasnili odluku, građani su oduševljeni, saznajemo što se dogodilo

Desetljećima su radili na crno, bahatili se i na kraju prolili krv

Prizori iz Carpe Diema

 /Cropix

Carpe Diem na Stipanskoj, jednom od Paklinskih otoka u hvarskom akvatoriju, do daljnjega neće raditi. Nakon što je velika većina Hvarana godinama tražila da se uvede red i spriječi nered koji su gosti kluba ostavljali za sobom po gradu, morala se, čini se, proliti krv da klub koji desetljećima bez smetnje radi bez dozvole za rad noću, ispoštuje zakon.

Podsjetimo, prije petnaestak je dana, 27. srpnja, suvlasnik kluba, stari policijski znanac Josip Ćurković Ćos, iznerviran glazbom iz susjednog restorana i kluba Gariful na hvarskoj rivi, uz pratnju svojih zaštitara utrčao u poznati ugostiteljski objekt, izubijao vlasnika Ivana Gospodnetića i kuhara Dinka Petričevića Miju, obojica su završila u splitskoj bolnici. Bila je to kap koja je prelila čašu i uslijedili su višednevni prosvjedi Hvarana pred Carpe Diemom na rivi, blokirali se brodići s kojima bi nakon zatvaranja kluba na obali, partijaneri odlazili u provod do zore na Stipansku i vlasnici Carpe Diema u četvrtak su obavijestili svoje goste da "večeras neće raditi zbog tehničkih problema". Međutim, već dan kasnije poslali su priopćenje da klub do daljnjega neće raditi. U tijeku je inspekcijski nadzor Carpe Diema.

"Zatvoreno"

image

U općoj gužvi muškarac u bijelom grabi neki predmet i mlati muškarca u bijeloj majici

image

Tučnjava na Hvaru

Slobodna Dalmacija/

- Obavještavamo vas da zbog važećih zakonskih propisa koji ograničavaju razinu buke u ugostiteljskim objektima, do daljnjeg nismo u mogućnosti održavati prethodno najavljene noćne programe na plaži Carpe Diem. Iskreno žalimo zbog ove situacije i ispričavamo se. Carpe Diem će poštovati zakon i zakonske smjernice te bez promjena nastaviti s dnevnim programom.

Dok čekamo razumno rješenje ovog problema, želimo naglasiti da je naš jedini cilj pružiti vrhunsku uslugu našim gostima. Važno je naglasiti da ova odluka usred sezone ima ozbiljan utjecaj na naše poslovanje, zaposlenike i lokalno gospodarstvo, dovodeći u pitanje značajna ulaganja u pripremu sezone, unaprijed dogovorene međunarodne nastupe i izravno i neizravno zapošljavanje 300 ljudi u špici sezone.

Godinama se kao ugostitelji zalažemo za usklađivanje zakonskih propisa sa stvarnim potrebama turističke ponude i potražnje. Ako Hvar želi držati korak s trendovima u modernom turizmu, lokalne vlasti, zakonodavci i ugostitelji moraju pronaći zajednički jezik kako ne bi razočarali desetke tisuća turista koji posjećuju upravo zbog ponude i usluga koje pružaju mnogi slični objekti u Hvaru i Hvaru. Hvala vam na razumijevanju i podršci - napisali su iz Carpe Diema u priopćenju.

Osim što ni jedan Carpe Diem, ni onaj na hvarskoj rivi niti na Paklinskim otocima, nema dozvolu za rad noću, na Stipanskoj se partijalo u službenom "buffetu", kršila se i razina dozvoljene buke od 55 decibela. Zapravo je nevjerojatno, kažu Hvarani, da je klub na ovaj, ilegalan način, radio gotovo tri desetljeća. Pritom su i jedini u gradu Hvaru imali zvučnike i šank na otvorenom, što je također zabranjeno. Lokalne su vlasti, ali i državna inspekcija, očigledno je, kažu, zažmirili na oba oka kad je zakonitost rada, Carpe Diema u pitanju.

Štoviše, gradske su vlasti za petak sazvale izvanrednu sjednicu Gradskog vijeća, na kojoj se trebalo raspravljati o većoj dozvoljenoj razini buke u Hvaru i na Paklinskim otocima, čime bi se jedan problem Carpe Diema riješio, ali zahvaljujući dijelu vijećnika koji se nisu pojavili na sjednici, nije bilo kvoruma i Carpe Diem je zatvorio vrata.

Na sjednici prije ove, vijećnici su zaključili da su "primili na znanje" peticiju koju su potpisale na stotine građana, a u kojoj traže da se radno vrijeme Carpe Diema ograniči do ponoći.

Bez dozvola

image

Prizori iz Carpe Diema, Aurore, Revelina, Noe...

Damjan Tadić/Nikolina Vuković Stipaničev/Srđan Vrančić/Cropix/

Građani Hvara na društvenim mrežama hvale potez vijećnika koji su u petak spriječili legaliziranje buke koja je od nekoć pitome Stipanske, na kojoj se rado kupala svjetska elita, napravila raj za partijanere i rastjerala dotad redovne goste Hvara. Hvar je postao ogledni primjer kako se lošom turističkom vizijom, od ekskluzivne destinacije brzo spadne na lokaciju koju ozbiljni gosti zaobilaze. Kako su restorani sve prazniji, zidići pored trgovine sve puniji, zidovi Katedrale postaju javni pisoari, a gradske su ulice ranim jutrom pune bljuvotine.

Iako su za takvu situaciju zaslužni upravo njihovi gosti, jer dok nije bilo Carpe Diema, nije bilo ni takvih prizora na gradskim ulicama, nakon one neslavne sjednice na kojoj su vijećnici "primili na znanje" peticiju građana, iz Carpe Diema su poslali priopćenje u kojemu su se, ističući kako Carpe Diem značajno puni gradski proračun Grada Hvara, požalili kako je nakon "nedavnih neugodnih događaja (napada njihovog suvlasnika na vlasnika i kuhara susjednog objekta, op.a.) uslijedila neviđena hajka na naše ugostiteljske objekte i njihove zaposlenike". To su pripisali interesima "pojedinih moćnika", spomenuli su diskriminaciju nad poduzetnicima i "ugrožavanje temeljnih vrijednosti na kojima počiva Hvar, a to su otvorenost i dobrodošlica za svakoga".

Neimanje dozvola za noćni rad 27 godina i kršenje svih mogućih pravila sa svoje strane, nisu komentirali.

Josip Ćurković Ćos je u pritvoru, a kaznene prijave za sudjelovanje u tučnjavi i za "naročito drsko ponašanje" zaradit će deset zaštitara iz Carpe Diema, od čega su licencirani zaštitari otprilike njih polovica dok su ostali redarili na crno. Svi licencirani zaštitari u posebnom bi postupku mogli ostati bez zaštitarske licence, s obzirom na to da su sudjelovali u nasilju, ali i sprječavali da se Gospodnetiću i Petričeviću priskoči u pomoć.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
12. kolovoz 2024 09:54