NASTRADALI NAJSIROMAŠNIJI

Neobičan fenomen stigao je u Hrvatsku, pogledajte što je najviše poskupjelo, stručnjaci složni: ‘Stigla nam je cheapflacija!‘

Priču je moguće proširiti i na turizam koji također pati zbog cheapflacije, posebno kad je u pitanju turizam kakav imamo u Hrvatskoj

Cijene brze hrane u Hrvatskoj narasle su daleko iznad stope inflacije, 66.4 posto od 2021. do 2024. godine

 Damjan Tadić/Cropix

"Nije za turizam toliki problem što je sve poskupjelo, nego što je najviše poskupjelo ono što je po kvaliteti najgore", kaže mi prošlog tjedna jedan djelatnik iz turizma.

Nisam se mogla ne složiti.

Dvije porcije ćevapa i pomfrita, dvije salate, dvije kave i malo vina danas je teško dobiti za manje od pedeset eura.

Pritom govorimo više-manje o restoranima za široke narodne mase, mjestima na kojima je prije inflacije identičan obrok bilo moguće pojesti za upola manje novca umjesto da se on, kao danas, po vrijednosti izjednačuje s prosječnim dnevnim dohotkom (u 2024. on iznosi 44.03 eura).

Doista, poprilično sam se šokirala kad sam prije nekoliko tjedana shvatila da je u jednom dosta poznatom roštilj restoranu kod Kvatrića cijena pomfrita narasla...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
13. studeni 2024 10:30