OPROŠTAJ OD KOLEGA

Neopisiva tuga zbog odlaska Marka, Denisa i Boška: ‘Tko će mi sada plaćati kave, pričati o Hajduku...‘

Prijatelji, kolege, poznanici i oni koji ih nikad nisu vidjeli opraštaju se od Marka Topića (38) i Denisa Šarića (54) te Boška Kostovića (56)

Preminuli pomorci s Lastova

 Cropix/

Prijatelji, kolege, poznanici i oni koji ih nikad nisu vidjeli, a potresao ih je njihov tragičan odlazak, opraštaju se na društvenim mrežama od trojice pomoraca, kormilara Marka Topića (38) i Denisa Šarića (54) te vođe stroja Boška Kostovića (56), koji su stradali u nesreći trajekta Lastovo. Sve su to poruke tuge i svijesti o velikom gubitku, za njihove obitelji nenadoknadivom. Facebook grupa M/T Lastovo trajekt koji živi vječno prenosi sve objave oproštaja, koje na svojim profilima objavljuju ožalošćeni ljudi.

- Dragi moj Markane, tko će me sada svako jutro dok smo na brodu pogladiti po bradi i reć "jutro stari jarče" i prepirati se oko Hajduka, piti kavu u kafiću i ko će ju platit. Tko će nas nasmijavat? Dragi Denise ili kako sam te zva u ovo malo vrimena koliko te znam "vragolasti Denis, za ručkom ili večerom iznit sve informacije tog dana tako da nam TV i nije tribala, o "čentrunima" ma o svemu…Vedar, nasmijan, jednom riči čovik ipo!!! Dragi moj Boško, susjede za stolom, drug u svemu, za Lastovo si živija i za njega si život da. A nama koji ostajemo je dano da vas nitko i nikad ne zaboravi", napisao je kolega pomorac Nenad Milat.

image

Preminuli pomorci s Lastova

Ante Marušić piše "siguran sam da, svaki put kad se nanovo ukrcam na Lastovo da će sjećanja sama nailaziti".

Marko iz Solina, biti će pokopan na lokalnom groblju u petak, 16. kolovoza, a iza lijesa će mu stajati supruga i dvojica sinova. Kao što je napisao Nenad Milat, tako se i drugi s kojima je ukrstio puteve, znaju Marka kao velikog Hajdukovca. – Znao je ama baš svaki detalj o omiljenom klubu – reklo je za 24 sata osoblje kafića u luci Grženica, odakle je 55 godina staro Lastovo isplovilo na zadnje putovanje trojice pomoraca, a vrlo vjerojatno i svoje. Brod kojemu su bile posvećene stranice i stranice novinskih članaka, moguće je dao svoje. Odavno je ušao u legendu, nakon što je mnogim otočanima spasio i živote.

image

Trajekt Lastovo

Sandro Puncet/Cropix

Lastovo je pomorcima bio drugi dom. Jednako su vremena provodili na brodu, koliko i doma, po tjedan dana i tako ukrug.

Vođa stroja Boško Kostović i Lastovo 35 su godina proveli u ljubavi. Zajedno su prošli mnoge bure i oluje.

image

oproštajne poruke za poginule pomorce na trajektu Lastovo

– Ostarija mi je, je, ali ide to i dalje hrabro. I do tog požara i 95., kad su mu prominjeni motori, nikad on nije ima kvara na njima. Otočani nas obožavaju jer smo im mi pupčana vrpca s kopnom. Donesemo im ako šta triba, lijekove, u zadnje vrime često stari kruv za koze i ovce. Sve je više OPG-ova na otoku – rekao je Boško Kostović za Slobodnu Dalmaciju u veljači 2021. godine. Jednom ih je kod Paklinskih otoka zateklo veliko nevrijeme.

image

oproštajne poruke za poginule pomorce na trajektu Lastovo

/Facebook

- Mislili su – gotovo je, ovo je kraj. Govorili su, potopit ćemo se. Ovo je zadnje. To je bilo nevrime ajme majko. Ma šta van je, ma di ćemo se pripast, pa ovaj su brod gradili Japanci, radija se kako se brod triba radit. To je izdržljivo, to je rađeno za otvoreno more. Nisam nikad sumnja u njega, ni u moju makinju. Nisu mogli virovat kad smo ih na kraju žive i zdrave dovukli do luke. Jesu li vam rekli da ga zovu "Car"? E, "Car" – rekao je Boško ponosan na svoj trajekt.

Trojica će pomoraca biti pokopana u blizini svojih domova. Marko u petak u Solinu, Denis i Boško u subotu, u Donjem Zemuniku i Vinišću.

Okolnosti tragedije trajekta Lastovo, koja je uzela tri života, dok se četvrti ozlijeđeni mornar nalazi u bolnici i više mu život nije u opasnosti, još se istražuju.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. kolovoz 2024 19:11