ČEKA SE POTVRDA

Neslužbeno: Volodimir Zelenski idući tjedan u Dubrovniku!

Iako još uvijek nema detalja o ovom događaju, u Dubrovniku se očekuju čelnici svih zemalja europskog jugoistoka te najviši dužnosnici Europske unije

Volodimir Zelenski

 Win Mcnamee/Getty Images Via Afp

U Dubrovniku će se 9. listopada u organizaciji Ureda predsjednika Vlade RH održati summit potpore Ukrajini zemalja jugoistočne Europe na koji, kako neslužbeno saznaje Dubrovački vjesnik, dolazi i ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski.

Iako još uvijek nema detalja o ovom događaju, u Dubrovniku se očekuju čelnici svih zemalja europskog jugoistoka te najviši dužnosnici Europske unije, a ukrajinski predsjednik Zelenski tom bi prigodom među ostalim trebao posjetiti i simbol obrane Dubrovnika u Domovinskom ratu, tvrđavu Imperial na Srđu u kojoj se nalazi i Muzej Domovinskog rata.

Kako je tijekom boravaka u SAD-u za televiziju Bloomberg kazao premijer Plenković, u Dubrovniku se želi pokazati solidarnost i puna podrška Ukrajini i to zemalja koje imaju povijesne veze s ukrajinskim narodom.

- Želimo ih podržati u njihovim naporima za slobodu i teritorijalnu cjelovitost, ali jednako tako želimo vidjeti kako možemo osigurati da ukrajinsko gospodarstvo funkcionira dobro u okolnostima koje su često vrlo teške – kazao je za Bloomberg predsjednik hrvatske Vlade potvrdivši održavanje summita kojeg je najavio početkom rujna posjetio Kijev.

Premijer je podsjetio kako je na europskoj razini Hrvatska sudjelovala u donošenju odluke o pružanju pomoći Ukrajini vrijedne 50 milijardi eura kroz naredne četiri godine te istaknuo kako će Hrvatska nastaviti pružati kontinuiranu političku, gospodarsku, humanitarnu i vojnu podršku ukrajinskom narodu.

Odabir Dubrovnika za održavanje ovog summita itekako je promišljen. Naime, osim što Dubrovnik predstavlja simbol stradanja Hrvatske u agresiji u Domovinskom ratu, a potom i simbol uspješne obrane malobrojnih branitelja naspram tada jedne od najvećih europskih vojnih sila ali i brze poslijeratne obnove, tu je i njegovo povijesno baštinjenje međunarodne diplomacije.

Sasvim sigurno nadolazeći summit bit će popraćen visokim mjerama osiguranja, no unatoč što i dalje u Dubrovniku traje turistička sezona, gužve u gradu daleko su manje nego su bile ovog ljeta.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
01. listopad 2024 11:38