NEMA LIJEČNIKA

NEVIĐENA SRAMOTA ZDRAVSTVA Čak 1200 djece u Splitu ostalo bez pedijatrice, roditelji ogorčeni zbog potpune nebrige odgovornih

Ministarstvu je poslala zamolbu za produljenje rada, no dobila je negativan odgovor
 iStock / EPH

Kada sam prije nekoliko dana doznala da moja dva sina, Bartul i Špiro, u dobi od 5 godina i tek 10 mjeseci ostaju bez primarne zdravstvene zaštite, odnosno da će našu pedijatricu Zdenku Krsnik-Katunarić koja odlazi u mirovinu zamijeniti liječnik obiteljske prakse, ostala sam nemalo zatečena.

Ideja da djecu treba voditi liječnik opće prakse poprilično je neodgovorna jer oni su pedijatriju na fakultetu slušali samo nekoliko mjeseci, a zna se da specijalizacija traje pet godina. Svatko tko ima dijete zna koliko su važni prvi mjeseci i godine života, koliko i najmanji propust u toj dobi može biti presudan za budućnost djeteta - kaže Morana Magaš Perišić, jedna od roditelja 1200 djece kojima je nedavno priopćeno da će zdravstvenu skrb o njihovoj djeci preuzeti specijalizant obiteljske prakse.

Razočarani u sustav

Ljuti i u sustav razočarani roditelji pokrenuli su inicijativu za povratak njihove pedijatrice, organizirali potpisivanje peticije, a osnovali su i grupu na Facebooku pod nazivom “Vratimo dr. Zdenku Krsnik-Katunarić našoj djeci!” kako bi upozorili na probleme u zdravstvenom sustavu koji se očito nije u stanju pobrinuti da se djeci osigura adekvatna skrb.

Naime, pedijatrica dr. Zdenka Krsnik-Katunarić, prema rješenju iz Ministarstva zdravlja od 30. prosinca 2015., morala je ostati kod kuće jer joj od 1. siječnja ove godine nije produljen ugovor za rad, a adekvatna zamjena nije osigurana.

S obzirom na to da je liječnica ovoga ljeta navršila 65 godina i stekla pravo na mirovinu, nadležnom Ministarstvu poslala je zamolbu za produljenje rada, no dobila je negativan odgovor. Njezina ordinacija ugašena je u samo jednom danu, bez prethodne obavijesti.

Privremeno rješenje?

- Toplo se nadam da će se ovaj problem makar privremeno riješiti, da mi se produlji rad na barem pola godine. Smatram također da moji pacijenti nisu ni trebali biti stavljeni u ovu poziciju jer moje godine nisu tajna i dobro je poznato da ću jednom trebati u mirovinu. A zašto se nije na vrijeme organizirala zamjena, to treba pitati odgovorne. Bila bih najsretnija da sam imala priliku na vrijeme u posao uvesti novog, mladog kolegu - kaže liječnica čija je ordinacija jedina u Dalmaciji koja ima certifikat “Savjetovalište za djecu - prijatelji dojenja”.

I sestra bez posla

I taj će se ured s njezinim odlaskom ugasiti.

- A posebno me pogodilo to što mi je u telefonskom razgovoru rečeno da će moja sestra Nives Uvodić morati tražiti novo zaposlenje. Eto, ništa od tog dodatnog truda koje smo moja sestra i ja uložile nije prepoznato - kaže dr. Zdenka Krsnik-Katunarić.

Doznajemo da još jedna splitska pedijatrica, dr. Anka Dadić-Matavulj, uskoro odlazi u mirovinu, pa će bez akdekvatne skrbi ostati nekoliko tisuća djece u Splitu, stoga se postavlja pitanje zašto Grad Split nema spremne zamjene za liječnike za koje se i prije pet godina, koliko traje specijalizacija, znalo da će u mirovinu.

- To trebate pitati nekoga tko je bio prije mene na ovoj poziciji. Mi smo poslali 7 liječnika na specijalizaciju za pedijatriju 2012. godine, no oni će, nažalost, za rad biti spremni tek za dvije godine, kada im završi specijalizacija. Tako da će taj posao do tada obavljati liječnici obiteljske prakse. Činjenica je i da je nadležno Ministarstvo ugasilo jedan od 15 pedijatrijskih timova na području Splita, a onda su naknadno ipak dali suglasnost za zapošljavanje - objašnjava dr. Marko Rađa, zamjenik ravnatelja Doma zdravlja Splitsko-dalmatinske županije, koji nam je rekao da je nakon suglasnosti Ministarstva nedavno raspisan natječaj za ovo mjesto na koji su se prijavila samo tri liječnika.

No, dva od tri prijavljena liječnika nisu specijalizanti pedijatrije, dok je treća upravo dr. Krsnik-Katunarić, pa će, kako neslužbeno doznajemo, vrlo vjerojatno upravo ona ipak biti vraćena na svoje radno mjesto. Barem na pola godine. A kako će se dalje rješavati ovo pitanje, ostaje da se vidi.

Premalo specijalizanata

Da je zdravstvena zaštita djece danas kompleksnija nego inače, ukazuju i iz Hrvatskog pedijatrijskog društva navodeći da su se pojavile bolesti poput poremećaja ponašanja, ozljeda i bolesti ovisnosti, zbog čega je prije nekoliko godina specijalizacija iz pedijatrije produljena s četiri na pet godina. Nažalost, u Hrvatskoj se bilježi stalni trend porasta prosječne životne dobi pedijatara u primarnoj zdravstvenoj zaštiti i nedovoljan broj specijalizanata u cijeloj Hrvatskoj, ne samo u Splitu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. rujan 2024 21:07