MINISTAR U SJENI

Nevjerica na Rebru, Ćorušić je bio usred golemog pothvata, svi još pamte i njegovu ulogu u pregovorima s Mostom...

Njegova riječ u stranci držala se važnim adutom za smjer kojim treba ići zdravstvo, kao i u kadrovskim križaljkama

Tomislav Karamarko, Tihomir Orešković i Ante Ćorušić

 Srdjan Vrancic/cropix/Cropix

Potpuni šok u KBC-u Zagreb izazvala je vijest o iznenadnoj smrti ravnatelja Ante Ćorušića kojem je prije nekoliko mjeseci tek počeo novi mandat vođenja najveće hrvatske bolnice koju je vodio od siječnja 2016. godine. Do tada je bio šef Zavoda za ginekološku onkologiju Klinike za ženske bolesti i porodništvo u Petrovoj. Dok je policija još obavljala očevid njegovi najbliži suradnici bili su paralizirani ovom tragičnom vijesti koja je potresla ne samo Rebro već cijelu medicinsku zajednicu Hrvatske, ali i političku javnost s obzirom na to da je Ćorušić bio stranački vrlo angažiran poglavito kad je riječ o zdravstvu.

Naime, ovaj 66-godišnji Imoćanin, ginekolog po specijalizaciji, bio je i doajen Klinike za ženske bolesti i porodništvo u Petrovoj ali i neizostavni dio hrvatske politike tako da je u jednom trenutku kotirao i kao kandidat HDZ-a za ministra zdravstva u vrijeme tadašnjeg stranačkog šefa Tomislava Karamarka kad se nakon izbora pokušavala stvoriti koalicija s Mostom. No, umjesto u ministarsku fotelju, čemu se protivio tadašnji koalicijski partner u Vladi - Most Ćorušić sjeda u vruću stolicu Rebra, s ogromnih gotovo 6000 zaposlenih točnije najveće hrvatske "tvrtke". Mnogi su tada na KBC-u Zagreb bili skeptici oko Ćorušićevih sposobnosti vođenja tako velike bolnice no ubrzo su čak i oni koji su mu bili politički oponenti zaključili - Rebro ima učinkovitog ravnatelja! Ne bi li se što intenzivnije posvetio bolnici, s obzirom na činjenicu da su trenutačno na Rebru u tijeku veliki građevinski zahvati, Ćorušić se "izmaknuo" iz stranačkog ritma, a u međuvremenu je dao i ostavku na mjesto Odbora za zdravstvo HDZ-a. Naime, za tri godine Rebro bi trebalo imati koncentrirane sve klinike na istoj lokaciji, a niknut će i 27.800 četvornih metara novog prostora te nova garaža. Ćorušić je i nedavno naglasio kako ga ta gradnja kao i obnova nakon potresa snažno okupira jer, uz sve, trebalo je svakodnevno zbrinuti sve pacijente s manje kreveta i manje prostora, a uz to usuglasiti sve "želje i potrebe zaposlenika".

Ćorušić je neko vrijeme bio stranački vrlo aktivan, a mnogi su ga smatrali jednim od glavnih ljudi preko kojih katolička crkva ostvaruje svoje utjecaje u hrvatskom zdravstvu poglavito na prijepore oko zakonskih promjena vezanih uz pobačaj. Mnogi su ga smatrali i ministrom u sjeni čija se riječ u stranci držala važnim adutom za smjer kojim treba ići zdravstvo, kao i u kadrovskim križaljkama. Treba podsjetiti da je u vrijeme kad je Karamarko slagao vladu na čijem je čelu na kraju bio Tihomir Orešković upravo je Ćorušić, kažu, odigrao važniju ulogu u koalicijskim pregovorima pa se na kraju Most priklonio HDZ-u, a ne SDP-u.

Ministar zdravstva Vili Beroš izrazio je sućut obitelji istaknuvši da je Ćorušić bio vrhunski ginekolog i ravnatelj KBC-a Zagreb, hrvatski branitelj te uvaženi član hrvatske i međunarodne znanstvene zajednice. Jedan od njegovih bliskih suradnika, prof,.dr. Željko Krznarić, kaže kako je s Ćorušićem bilo jednostavno surađivati jer je razumio "naše potrebe i uvijek ponudio rješenje s kojim ćemo biti zadovoljni".

"Nije lako voditi ovako veliki sustav raznorodnih potreba i želja, ali njemu je to uspijevalo", kaže Krznarić.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. listopad 2024 18:16