STIGLO NEVRIJEME

Tuča kao pola šake pada u Sloveniji, satelitske snimke ukazuju na jake grmljavinske ćelije!

Žuto upozorenje je na snazi za sutra za zagrebačku, ali i za karlovačku regiju, zbog grmljavinskog nevremena

Oluja i tuča u Sloveniji koja stiže prema Hrvatskoj

 Rain Alarm, Facebook Istramet Mojca Pokraculja/

NOVO, 21:10 - Istramet piše o tuči u Sloveniji:

- Ovakav izgled sustava upućuje na pojavu krupne (teške) tuče koja uslijed jakih uzlaznih strujanja prkosi gravitaciji, odnosno brojna manja zrna sudaraju se tvoreći veća zrna, sve dok ne postanu toliko teška da prevlada sila gravitacije, piše Istramet.

To je samo uvod u daljnju eskalaciju nestabilnosti koje očekujemo idućih dana, a o čemu smo opširnije pisali jučer. Naš dio Europe nalazit će se na granici dvije zračne mase različitih karakteristika, što će pogodovati razvoju ekstremnih nestabilnosti, piše Istramet i dodaje da se, gledajući ukupnu sumu oborina u idućih sedam dana, vidi kako se situacija dodano zakomplicirala, te kako će nestabilnosti biti još i rasprostranjenije nego se to prvobitno mislilo, a naročito se to odnosi na sjevernu Italiju, Sloveniju, Austriju, Češku i Slovačku. Međutim, dio tih nestabilnosti povremeno će dolaziti i do Hrvatske, a naročito će ugrožen biti sjever zemlje, gorsko područje te naposljetku i Istra i Kvarner gdje bi također lokalno moglo biti jakih nestabilnosti, javlja Istramet.


20:59 - N1 Slovenija javlja da je u nekim dijelovima zemlje padala jaka tuča, a oborinske vode su zbog jakih pljuskova ulazile u kuće. Bilo je i problema u prometu. Izdano je narančasto upozorenje za Sloveniju.

Jaka tuča prvo je pogodila austrijsku Korušku, a potom i sjeveroistok Slovenije.

Meteorolog Blaž Šter je rekao da su bile dvije jače oluje, prvo nad Austrijom. Istočno i jače nevrijeme prešlo je nad Štajersku. Prvo je oslabjelo sjeverno od Maribora, no potom je znatno ojačalo zapadno od Maribora i uzrokovalo "dosta gustu tuču, jake udare vjetra, a i pljuskove". Manja tuča je zabilježena u Posavju i Zasavju, gdje je ponegdje bilo tuče veličine golf loptice.

U Štajerskoj su zbog nevremena puno posla imali i vatrogasci: sanirali su otvorena krovišta, ispumpavali oborinske vode, čistili šljunak i nanose blata s prometnica, uklanjali srušena stabla i sanirali poplavljenu cestu.


20:22 - Istramet javlja da su u Sloveniji opasna tučonosna nevremena od kojih je jedno još uvijek jako aktivno.

U komentarima ispod objave na Facebook Istrameta se javila čitateljica iz Slovenije i pokazala ogromnu tuču koja je pala u blizini Maribora.

- Zbilja brutalno, napisala je.

image

Tuča kod Maribora

Mojca Pokraculja/facebook Istramet/

Na društvenim mrežama su objavljene i neke snimke tuče u Sloveniji.

I stranica Rain alarm prikazuje snažnu oluju nad Slovenijom koja se kreće prema Hrvatskoj.

image

Nevrijeme u Sloveniji koje se kreće prema Hrvatskoj

Rain Alarm/

Neverin javlja da jače nevrijeme ide prema Samoboru i Zagrebu.


Danas je u cijeloj zemlji vrlo toplo i vruće. U unutrašnjosti je moguć lokalno umjeren i jak razvoj oblaka uz pljuskove uglavnom na zapadu, a u noći će biti izraženiji pljuskovi uz prolazno pojačan vjetar mogući uglavnom u Međimurju i Hrvatskom zagorju. Nije isključena ni tuča. Vjetar većinom slab, na Jadranu od sredine dana i umjeren sjeverozapadnjak i jugozapadnjak. Najviša dnevna temperatura zraka između 27 i 31 °C, javlja DHMZ.

Sutra će u Dalmaciji biti pretežno sunčano. Drugdje povremeno umjerena naoblaka, a u drugom dijelu dana i jači razvoj oblaka uz mjestimičnu kišu ponajprije u Gorskoj i središnjoj Hrvatskoj. Lokalno su mogući izraženiji pljuskovi, grmljavina, ali i tuča. Vjetar većinom slab. Najniža jutarnja temperatura između 12 i 17, na obali i otocima od 18 do 23 °C. Najviša dnevna između 26 i 31 °C, prognoza je DHMZ-a za subotu.

DHMZ je za danas izdao i žuto upozorenje za zagrebačku regiju zbog mjestimice izraženih pljuskova s grmljavinom, ponajprije na sjeverozapadu. Moguća je tuča.

Žuto upozorenje je na snazi za sutra za zagrebačku, ali i za karlovačku regiju, zbog grmljavinskog nevremena.

N1 javlja da do nestabilnosti dolazi zbog toga što se naši krajevi nalaze na granici između dvije zračne mase. Kada se nalazimo na granici dvije zračne mase različitih karakteristika, uvjeti su često pogodni za razvoj superćelija i snažnih konvektivnih sustava koji mogu donijeti široko rasprostranjena nevremena i tuču, kao i razne oblačne formacije na koje i nismo baš navikli, upozorio je Istramet.

Radarske snimke ukazuju na jake grmljavinske ćelije na granici Slovenije i Austrije, a one će se u nadolazećim satima približiti i Hrvatskoj, javlja Neverin.

image

Oluja stiže prema sjeveru Hrvatske

Rain Alarm/

Oluja u Sloveniji

Iz Austrije su do Slovenije stigle dvije jake olujne ćelije, a posebno je jaka bila ona u okolici Maribora i Ptuja, javlja RTV Slo. Te su olujne ćelije sa sobom donijele tuču, udare vjetra i pljuskove. Izdano je narančasto upozorenje za sjeverni i sjeveroistočni dio Slovenije. Budući da je sjevernu Sloveniju pogodilo snažno nevrijeme s tučom, pljuskovima i olujnim udarima vjetra, do večeri i sutra moguć je nagli rast pojedinih vodotoka i bujica. Tuča ponegdje može biti veća od pet centimetara u promjeru, dodaju na portalu Meteoinfo.

Jak pljusak zabilježen je na Hočkom Pohorju, gdje je palo 56 milimetara kiše i tuče, a na aerodromu Edvard Rusjan Maribor bio je jak pljusak, a zabilježen je i najjači udar vjetra, 76 kilometara na sat. Ova olujna ćelija sada ide prema Hrvatskoj i nešto je oslabjela.

Bura se na Gorenjskom premjestila s Jezerskog na istok i malo južnije, prolazno oslabila pa ponovno ojačala, javlja RTV Slo.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
02. srpanj 2024 10:38