PLENKOVIĆ U KNINU

‘Nije u našem habitusu da vodimo osvajačke ratove, a suprotstavit ćemo se svakom izvrtanju činjenica‘

Plenković je najavio daljnja ulaganja u hrvatsku vojsku, podsjetivši da je proračun za obranu povećan za 122 posto

Andrej Plenković

 Nikša Stipaničev/Cropix

Premijer Andrej Plenković poručio je u ponedjeljak u Kninu da je VRO Oluja bila najveći vojni podvig i pobjeda u hrvatskoj povijesti i da će se suprotstaviti svakom pokušaju izvrtanja povijesnih činjenica i nikada neće dopustiti napade na branitelje, vojnike i policajce.

- Oluja je bila najveći vojni podvig i najveća vojna pobjeda u hrvatskoj povijesti. Kao što je u našem habitusu da ne vodimo osvajačke ratove, tako je Oluja bila oslobodilačka, obrambena, legitimna i pravedna operacija, kazao je Plenković na obilježavanju Dana pobjede i VRO Oluja u Kninu.

- I stoga ćemo se suprotstaviti svakom pokušaju izvrtanja povijesnih činjenica i nikada nikome nećemo dopustiti napade na hrvatske branitelje, vojnike i policajce, bez kojih nikog od nas ne bi danas ovdje bilo, poručio je.

Dodao je da bez njihove hrabrosti i odanosti ne bismo imali ni slobodu, demokraciju, niti bi Hrvatska danas bila međunarodno priznata i uvažena ‘i stoga su hrvatski branitelji, a osobito oni koji su dali svoje živote, utkani u temelje naše slobode, a mi smo im u današnjem vremenu i te kako zahvalni i nastojimo svojim politikama voditi računa i o njihovom dignitetu i pravima‘.

Podsjetio je da je donesen Zakon o hrvatskim braniteljima, Zakon o nestalima, Zakon o civilnim stradalnicima Domovinskog rata. Ispravili su, kaže, nepravde iz nekih ranijih vremena zbog različitih okolnosti te unaprijedili skrb i zaštitu digniteta branitelja iz Domovinskog rata kao i pripadnika Hrvatskog vijeća obrane.

Podizanje osnovice za mirovine branitelja iduće godine

Ukinuta je krizna mjera smanjenja mirovina, a osnovica za izračun prava branitelja podignuta, a podignut će se, najavio je premijer, još početkom sljedeće godine.

Najavio je i da će se graditi novi veteranski centri u Krapini, Osijeku, Senju, Virovitici i u Zadarskoj županiji te da će se jednako tako nastaviti predani rad u traganju za svim nestalima.

- U proteklih je osam godina ekshumirano 188 osoba, ukupno identificirano 278, no vodeći računa o svim hrvatskim obiteljima nestalih hrvatskih branitelja, taj posao neće stati dok ne utvrdimo podatke i o posljednjem koji se još uvijek vodi kao nestali, poručio je Plenković.

Prije 35 godina nije nas, kaže, bilo na karti svijeta.

- Danas smo ostvarili većinu svojih strateških ciljeva, a sada je naša zadaća da uredimo hrvatske institucije, hrvatsko gospodarstvo i da budemo budni, s obzirom na nesiguran globalni kontekst u pogledu sigurnosnih prijetnji, nezakonitih migracija i svih drugih ugroza koje nam mogu prijetiti u budućnosti.

image

Andrej Plenković, Gordan Jandroković i Zoran Milanović

Nikša Stipaničev/Cropix

Proračun za obranu povećan za 122 posto

Plenković je najavio daljnja ulaganja u hrvatsku vojsku, podsjetivši da je proračun za obranu povećan za 122 posto, ‘a ovaj prvi Rafale koji smo vidjeli danas samo je dio flote od 12 koja će do sredine iduće godine biti u potpunosti u Hrvatskoj‘.

Vodimo računa o modernizaciji i drugih grana Hrvatske vojske. Uz zrakoplovstvo ulažemo u kopnenu vojsku. Hrvatska je pokrenula proces nabave samohodnih haubica od 155 mm Ceasar, dodao je.

U planu je, napominje, nabava i moćnih američkih samovoznih višecijevnih lansera raketa HIMARS, nabava modernog zapadnog tenka za hrvatsku kopnenu vojsku, ‘kao i posebno važna u ovom mandatu modernizacija i opremanje hrvatske ratne mornarice‘.

- To ćemo činiti jer smo svjesni koliko je sigurnost bitna, koliko nas iskustvo s početka devedesetih uči da Hrvatska mora biti u stanju osloniti se na svoje snage i naravno potencirati i multiplicirati svoj osnaženi međunarodni položaj i u Sjevernoatlantskom savezu i u NATO-u, naglasio je premijer.

U kontekstu ljetnih vrućina zahvalio je posebno i hrvatskim vatrogascima i civilnoj zaštiti te svima koji su pridonijeli u borbi protiv požara jer su i to, napominje, ugroze koje su dio sustava domovinske sigurnosti.

- A sjećanje na hrvatske branitelje, na njihovu srčanost i odlučnost, požrtvovnost u službi boljitka naše domovine nam je trajna inspiracija za rad da Hrvatska bude gospodarski izvrsna i da društveni napredak naše bude vidljiv na dobrobit svih nas i naše djece, zaključio je premijer.

image

Andrej Plenković i Gordan Jandroković

Nikša Stipaničev/Cropix
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. rujan 2024 21:13