PLANIRA TUŽBE

Nijemac: ‘Majka mi je satima ležala u urinu u KBC-u Split‘; Bolnica: ‘Pružena joj je sva njega, po pravilima struke‘

Nijemac je već kontaktirao odvjetnika i planira tužiti splitsku bolnicu i vlasnike smještaja u kojem su se našli

Uweova majka Angelika u splitskom KBC-u i Uwe Idler

 Privatni Album/

Nijemac Uwe Idler i njegova obitelj krajem srpnja stigli su u Omiš nadajući se da će se opustiti uz kristalno čisto more, pitoreskne plaže i povijesne građevine, ali im se godišnji odmor ubrzo pretvorio u pakao.

Kako piše švicarski "20 minuten", Uwe je s bivšom djevojkom i svojom majkom Angelikom stigao u smještaj 24. srpnja, a odmah prvi dan doživjeli su nesreću.

"Radovali smo se odmoru, ali užasna nesreća nam se dogodila na dan dolaska", kaže Nijemac, koji već dugo živi u Švicarskoj, pa nastavlja:

"Nakon što smo stigli, proveli smo neko vrijeme u zajedničkoj prostoriji. Majka mi je htjela ići spavati, napustila je prostoriju i pala u rupu duboku gotovo dva metra koja se nalazila ispred apartmana."

Uwe je brzo reagirao i pomogao 55-godišnjoj majci da izađe iz jarka. Prema njegovim riječima, vanjsko svjetlo ispred smještaja bilo je pokvareno, što znači da njegova majka nije mogla dobro vidjeti što se nalazi ispred, zbog čega je i pala.

"Bila je u potpunom šoku", kaže Uwe.

Vlasnici smještaja rekli su im da je ograda naručena i da je trebala biti postavljena, ali nije stigla.

"Smatram da je bilo izuzetno nemarno iznajmiti apartman u takvom stanju", rekao je 33-godišnji Nijemac za "20 minuten".

Nakon što je Angelika pala, obitelj je odmah zatražila pomoć od vlasnice, koja je pozvala hitnu pomoć, ali prava drama tek je nastala u bolnici.

"Nakon što je došla, majci mi satima nije bilo omogućeno da obavi nuždu, iako je to nekoliko puta tražila od sestara. Tek nakon sat vremena i žustre rasprave, stavljena joj je pelena", kaže Idler i dodaje da su joj se sestre rugale.

"Kada se pelena napunila i krevet se sasvim smočio, ostavljena je da leži u svom urinu nekoliko sati. Dobila je novu pelenu tek nakon što je nekoliko puta to zatražila. Dok su joj mijenjale pelenu, komentirale su "fuj, fuj" i demonstrativno frktale. Njihovo ponašanje nije bilo samo ponižavajuće, već uvredljivo i nehumano", nastavlja Nijemac.

Njegova majka provela je pet noći u splitskoj bolnici. Pri padu je slomila rame, što joj je tretirano odmah, a onda je prevezena u Njemačku ambulantnim vozilom njemačkog autokluba (ADAC). No, ni tu nije bio kraj problemima...

"Nakon što mi je majka odvezena, pokazalo se da splitska bolnica ADAC-u nije dala njezinu potpunu dijagnozu. Oderotine i ogrebotine nisu bile spomenute, kao ni slomljeni zdjelica i kuk. Te informacije bile su važne za njezin transport", kaže Idler, dok novinarka "20 minuten" dodaje da je nejasno jesu li liječnici u splitskoj bolnici propustili detektirati te ozljede ili one jednostavno nisu bile pravilno prijavljene.

Uwe je još uvijek bijesan zbog cijelog razvoja događaja, a sada kreće put Njemačke, kako bi se brinuo o majci koja je iz bolnice puštena u utorak.

"Bio sam nevjerojatno zabrinut za svoju majku. To je bio ogroman psihološki teret za nas", kaže na kraju.

Nijemac je već kontaktirao odvjetnika i planira tužiti splitsku bolnicu i vlasnike smještaja u kojem su se našli.

‘Pacijentica je liječena u Kliničkom bolničkom centru Split od 25. do 29. srpnja 2024. gosine‘, kažu u svom priopćenju iz splitske bolnice, koji su nam poslali na naše traženje.

‘Za vrijeme hospitalizacije učinjeni su svi potrebni dijagnostičko-terapijski postupci te joj je pruženo liječenje i sva potrebna zdravstvena njega prema pravilima struke.

Pacijentici želimo brz i uspješan oporavak.

Žao nam je što pratnja pacijentice nije zadovoljna pruženom zdravstvenom uslugom KBC-a Split‘, stoji u priopćenju iz splitske bolnice.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. rujan 2024 12:11