TOPLINSKI UDAR

Niz upozorenja za čitavu Hrvatsku, posebno za jednu regiju: Temperature će ići iznad 37 stupnjeva!

Budite spremni na pojavu zdravstvenog rizika zbog vrućine i visokih temperatura kod osjetljive populacije - starijih i male djece

Ilustracija

 Vojko Basic/Cropix

Naznake toplinskog vala koji je pred nama mogli smo osjetiti već i danas kad se temperatura gotovo u svim krajevima popela iznad 30 stupnjeva Celzija.

I sutra će prevladavati sunčano, povremeno uz umjerenu naoblaku. Vjetar slab, prijepodne mjestimice do umjeren sjeveroistočni, na istoku sjeverozapadni. Na Jadranu ujutro lokalno bura, zatim umjeren jugozapadni i sjeverozapadni vjetar, u Dalmaciji ponegdje i jak. Najniža jutarnja temperatura zraka većinom od 17 do 22, na Jadranu od 21 do 26 °C. Najviša dnevna većinom između 30 i 35 °C, u Dalmaciji malo viša, piše DHMZ.

Zbog vrućine je za čitavu zemlju oglašen žuti meteoalarm, a za kninski regiju narančasti gdje će maksimalna temperatura i viša od 37 °C.

image

Upozorenje DHMZ-a za četvrtak

Dhmz/

Budite spremni na pojavu zdravstvenog rizika zbog vrućine i visokih temperatura kod osjetljive populacije, ponajprije starijih i male djece. Slušajte i postupajte prema savjetima danima od strane nadležnih službi, poručuju iz DHMZ-a.

Vrlo velika opasnost od toplinskog vala sutra je u Karlovcu, Kninu, Splitu i Dubrovniku.

image

Upozorenje za toplinski val

Dhmz/

U petak mogući pljuskovi i grmljavina

"Idućih dana na kopnu će vrijeme biti u znaku toplinskog vala. Prevladavat će sunčano i vruće, s vrhuncem toplinskog vala u petak - od kada atmosfera više neće biti posve stabilna, pa su mogući lokalni pljuskovi i grmljavina.

I na Jadranu obilje sunčana vremena te vrlo topla i vruća. Uz visoke dnevne temperature noći će biti tople s temperaturom mjestimice višom i od 25 °C, što će nekima otežavati dobar san. Vjetar slab do umjeren zapadni i sjeverozapadni, u petak prolazno jugozapadni", prognozirao je za HRT mr. sc. Dragoslav Dragojlović iz DHMZ-a.

DHMZ upozorava da zrak koji ovih dana pritječe nad Hrvatsku ne donosi samo vrućinu, nego i pijesak, kojeg će osobito biti u petak, a već u srijedu ujutro se mogao uočiti na satelitskim snimkama.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
29. lipanj 2024 08:35