RASTU ZAOBALNE VODE

NOVA DRAMA S POPLAVAMA U Jasenovcu kritično, u pomoć poslano 50 dodatnih vojnika

Najistočnije naselje jasenovačke općine Mlaka, zbog zaobalnih voda, odsječeno je od općinskog središta i do njega se može samo čamcem
Sela, Sisak, 240214. Iako su vodostaji rijeka Save, Odre i Kupe u stagnaciji, predvidja se da ce poplavljena podrucja jos duze vrijeme biti pod vodom. Najugrozenija podrucja danas su obisli i predstavnici crkve. Predsjednik Hrvatskog Caritasa, varazdinski biskup Josip Mrzljak, u pratnji domaceg biskupa Vlade Kosica posjetio je poplavom pogodjeno podrucje sisackog kraja.Foto: Srdjan Vrancic / CROPIX
 Srđan Vrančić / CROPIX

NOVSKA/JASENOVAC - Zbog rasta zaobalnih voda i vode u koritu rijeke Save u najzapadnijem dijelu općine Jasenovca, u naseljima Trebežu i Bukovici uvedene su izvanredne mjere obrane od poplave, a u Trebežu se 15 kuća branjenih zečjim nasipima našlo okruženo vodom te je evakuirana jedna starija osoba.

Dvadesetak hrvatskih vojnika, vatrogasci i mještani Trebeža crpkama smanjuju pritisak vode na obiteljske kuće.

Najistočnije naselje jasenovačke općine Mlaka, zbog zaobalnih voda, odsječeno je od općinskog središta i do njega se može samo čamcem.

Po riječima načelnice jasenovačke općine Marije Mačković, očekuje se dolazak još 50 vojnika koji će pomagati ljudima u obrani od visokih voda.

U organizaciji Hrvatske vojske i Caritasa pripremljeni su topli obroci, koje pripadnici HGSS-a, Crvenoga križa i vatrogasnih društava dostavljaju ugroženim stanovnicima.

Na području grada Novske u Plesmu rastu zaobalne vode, a zajedničkim snagama vatrogasci, radnici Vodoprivrede i mještani dodatnim vrećama utvrđuju 375 metara nasipa.

U Kraljevoj Velikoj, najjužnijem naselju općine Lipovljana, zaobalne vode ugrožavaju dio obiteljskih kuća pa je, osim dosadašnjih dvjestotinjak metara, počelo podizanje još 150 metara zečjeg nasipa prema središtu naselja. I u Kraljevoj Velikoj uz vatrogasce su angažirani mještani, a završene su i pripreme za moguću evakuaciju.

"Za sada sve držimo pod kontrolom i nadamo se da će porast zaobalnih voda proteći bez većih štetnih posljedica, a za svaki slučaj pripremili smo se i za evakuaciju stanovnika iz donjeg dijela Kraljeve Velike", rekao je za Hinu načelnik općine Mario Ribar.

Ugrožena mjesta na području općina Jasenovca i Lipovljana te grada Novske danas je obišla i sisačko-moslavačka županica Marina Lovrić-Merzel.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. rujan 2024 17:30