KOLATERALNE ŽRTVE

Nova drama u školi u kojoj se ispisao cijeli razred, mlada učiteljica dobila otkaz, roditelji bijesni: ‘Ovo je farsa!‘

Postupci škole i indiferentnost svih nadležnih, školskih i gradskih institucija, su zaista zabrinjavajući - smatraju roditelji

Škola (ilustracija)

 Niksa Stipanicev/Cropix

Nažalost, priča vezana uz slučaj dječaka zbog kojeg se cijeli jedan razred ispisao iz zagrebačke osnovne škole, dobila je svoj nastavak i nove kolateralne žrtve u toj školi. U ponedjeljak su roditelji prvog razreda pisali peticiju koju su poslali na ravnateljicu i Grad Zagreb jer su nezadovoljni budući da je njihova učiteljica postala tehnološki višak.

Naime, kako se početkom ove školske godine 14 djece ispisalo iz četvrtog razreda, prošloga je tjedna on prestao postojati. Jedno dijete koje se nije ispisalo iz njega i drugo, koje je potpuno nelogično u tako mali razred upisano sad u rujnu, prebačeni su u drugi razred.

Budući da je učiteljica gašenjem razreda ostala bez posla, ona je prebačena u prvi razred, a mlada učiteljica tog razreda je proglašena ‘tehnološkim viškom‘. Grad nam je priopćio da to ne znači da će ona ostati bez posla nego da će dobiti posao u nekoj od škola u kojoj je trenutno potreba za učiteljicom.

"Nakon što je, zbog nesposobnog i tromog sustava doslovno uništen jedan skladan i uzoran razred i pretvoren u grupu isfrustriranih učenika i njihovih roditelja, pa su (uz psihološke tretmane) ‘razbacani‘ po mnogim zagrebačkim školama, na red su, u čitavom nizu apsurda, ni krivi ni dužni, došli i prvašići iste škole. Učiteljica razreda koji je ugašen u ponedjeljak dolazi upravo u naš 1. razred, a stalna učiteljica tog razreda dobiva otkaz kao tehnološki višak. Istovremeno, 2. razred u istoj školi nema stalnu zamjenu za učiteljicu na porodiljnom i već su izmijenili 9 učiteljica", javila nam je grupa roditelja te dodaju kako im je neprihvatljivo da se u cijelom slučaju nitko ne brine o djeci i njihovom emocionalnom stanju.

Indiferentnost nadležnih

"U konačnici se sve prelama preko leđa prvašića koji su kroz proteklih mjesec dana postigli razrednu koheziju, divan odnos s učiteljicom koja im je stručno i s puno ljubavi uveliko pomogla u prilagodbi na izazovan novi period u životu. Tako se zapravo nastavila trakavica slučaja koji je zaokupio i sablaznio čitavu hrvatsku javnost, samo što su sada nove žrtve djeca koja su tek sjela u školske klupe, a među njima je i dijete sa 100 postotnim invaliditetom čija su oba roditelja 100 postotni invalidi."

Napominju da promjena učiteljice u ovoj fazi školske godine, koja je od esencijalne važnosti za prilagodbu djece na školu, može negativno utjecati i destabilizirati obrazovni napredak prvašića.

Na njihovu peticiju Grad je rekao da ne mogu ništa jer se radi o nadležnosti škole, a ravnateljica škole je sve prebacila na Grad.

Također, roditelji su ljuti jer iako je njihovoj učiteljici danas bio zadnji radni dan, oni nisu dobili nikakvu službenu obavijest od škole da će njihovu djecu u ponedjeljak u školi dočekati druga učiteljica. Informaciju su dobili indirektno.

Postupci škole i indiferentnost svih nadležnih, školskih i gradskih institucija, su zaista zabrinjavajući obzirom da isti i dalje djecu ne stavljaju u prvi plan i uopće nisu svjesni što (ne)čine onima zbog kojih postoje, smatraju.

"Opet imamo ishitrenu odluku. Naravno da nam nije u interesu djece da se djeca razbucavaju. Kad će se konačno u ovoj farsi razmatrati djeca?!", pitaju se roditelji.

Poslali smo upite o svemu ravnateljici škole i Gradu i čekamo odgovore.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. listopad 2024 16:00