NE PRESTAJU

Nove šokantne naslovnice srpskih medija: ‘Ustaše nastavljaju progon Srba, osuđena su dva poznata krajiška pjevača‘

Presudu Općinskog suda srpski mediji nazivaju sramotnim pa podsjećaju da to nisu jedini pjevači koji su kažnjeni zbog pjevanja srpskih pjesama

Srpski mediji

 /Screenshot

Nakon incidenta u kojemu je pjevačica Severina Vučković privedena na srpskoj granici o čemu smo opširnije pisali OVDJE, srpski mediji jutros su se raspisali o pet dana staroj vijesti.

Naime, kako je objavio Zadarski list, na Prekršajnom odjelu Općinskog suda u Zadru donesena je nedavno presuda protiv dvojice članova pjevačke skupine Jandrino jato, državljana RH, zbog kršenja Zakona o prekršajima protiv javnog reda i mira, odnosno zbog toga što su na društvenim mrežama dostupne pjesme koje pjevaju, a koje su posvećene i u svom tekstu veličaju i slave tzv. Republiku Srpsku Krajinu, pripadnike njenih oružanih pokreta, ali i pripadnike četničkog pokreta iz Drugog svjetskog rata.

image

Jandrino kolo

/Screenshot
image

Jandrino kolo

/Screenshot

Jedna je to u nizu presuda hrvatskim državljanima koji žive u BiH ili Srbiji, a koje su policijski službenici priveli po ulasku u Hrvatsku te ih prekršajno prijavili, nakon čega su im na sudovima izrečene zatvorske ili novčane kazne.

Prekršajni sud dvojac iz Jandrinog kola je osudio na novčane kazne jer su 2022. godine na javnoj manifestaciji u Mrkonjić Gradu izveli pjesmu "Jovan Dalmatinac", kao i zbog pjesme "Pohod kralja Petra Garde".

image

Jandrino kolo

/Screenshot

- Pjesme ovakvog sadržaja izazivaju nemir među građanima, posebno među građanima koji su bili izravno izloženi ratnim stradanjima, razaranjima i stradanjima, te ovakvim ponašanjem narušava suživot hrvatskih državljana Republike Hrvatske i građana srpske nacionalnosti - stoji u priopćenju Općinskog suda koje srpski mediji nazivaju sramotnim pa podsjećaju da to nisu jedini pjevači koji su kažnjeni zbog pjevanja srpskih pjesama.

‘Srpski pjevač Rajko Lalić uhićen je u Hrvatskoj sredinom kolovoza prošle godine. Rajko je morao provesti 15 dana u hrvatskom zatvoru. Službeni Zagreb želi spriječiti okupljanje Srba u Hrvatskoj, zbog čega je nedavno uhićen ugledni odvjetnik Nemanja Berić koji je u zatvoru proveo 15 dana. Zakon o prekršajima protiv javnog reda i mira, po kojem je kažnjen i pjevač Davor Oluić, donesen je 7. svibnja prošle godine‘, navodi Kurir.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
05. rujan 2024 11:36