NACRT

NOVI HDZ-ov STATUT IZRADILA JE RADNA SKUPINA NA ČELU S ŠEKSOVIM POSINKOM Uvode model 1 član - 1 glas, predizbore te referendum unutar stranke

 
Na fotografiji: Andrija Mikulić,predsjednik HDZ-a i Vlade RH Andrej Plenković, Gordan Jandroković
 Foto: Ranko Šuvar / CROPIX

Dosadašnja stranačka tijela Nacionalno vijeće i Središnji odbor se ukidaju, a umjesto njih formirat će se novo tijelo - Nacionalni odbor.

To je tek jedna od novina iz novog HDZ-ova Statuta na kojem je radila radna skupina na čelu s Karlom Resslerom, a dokument bi trebao biti usvojen na Izvještajnom saboru stranke 26. svibnja.

Nacionalni odbor HDZ-a, prema prijedlogu Statuta, najviše je tijelo stranke između dviju sjednica Općeg sabora, a predsjednik HDZ-a koji predsjeda sjednicama, Nacionalni odbor saziva najmanje jednom u tri mjeseca, a saziva ga i kada to zatraži trećina članova Nacionalnog odbora. Novost je što prema nacrtu Statuta dolazi i do povećanja broja onih koji će se birati po načelu “jedan član - jedan glas” pa će se ubuduće tim sistemom birati predsjednik stranke, njegov zamjenik, te potpredsjednici stranke, dok će se deset članova Predsjedništva birati delegatskim sistemom.

Podsjetimo, prema izmjenama Statuta usvojenim 2012. po načelu jedan član - jedan glas birao se samo predsjednik HDZ-a, da bi se izmjenama iz 2016. otišlo korak dalje, pa su se na taj način birali i predsjednici na nižim razinama. Prema ovim zadnjim izmjenama, ubuduće bi se, osim spomenutih, neposredno birali i potpredsjednici temeljnih, općinskih, gradskih i županijskih organizacija.

Inače, Predsjedništvo HDZ-a više neće imati šest potpredsjednika, nego četiri, a u njegov sastav ući će i predsjednici svih HDZ-ovih zajednica.

Imenovanja

Prema prijedlogu novog Statuta, šef stranke moći će sazivati uže Predsjedništvo koje čine predsjednik, zamjenik, potpredsjednici te glavni, politički i međunarodni tajnik stranke, ali i sjednice šireg Predsjedništva na kojima bi u tom slučaju sudjelovali i predsjednici županijskih organizacija HDZ-a te potpredsjednici Kluba zastupnika. Prema nacrtu novog Statuta uvodi se i unutarstranački referendum, ali on se neće moći raspisati o pitanjima izbora, imenovanja, kandidiranja i opoziva ili ograničavanju ljudskih prava i temeljnih sloboda.

Prema prijedlogu Statuta, prvi put se uvodi institut predizbora za izbor kandidata na listama za Sabor te kandidata na lokalnim izborima, ali samo kao fakultativna mogućnost. Tako Nacionalni odbor može pokrenuti postupak neposrednog izjašnjavanja članova HDZ-a o kandidatima HDZ-a za državne izbore ako bi to, kako stoji u nacrtu Statuta, moglo “pridonijeti interesima HDZ-a ili dovesti do odabira najkvalitetnijih kandidata koji uživaju široku potporu članova”.

Postupak predizbora može se pokrenuti najranije šest, a najkasnije tri mjeseca prije očekivanog održavanja državnih izbora, a kandidati na predizborima za državne izbore moraju u roku od 15 dana prikupiti potpise podrške barem pet posto članova HDZ-a s pravom glasa iz izborne jedinice u kojoj se provode izbori. Odbor teritorijalne organizacije HDZ-a može pokrenuti postupak neposrednog izjašnjavanja članova HDZ-a o kandidatima HDZ-a za lokalne izbore, uz odgovarajuću primjenu odredbi o predizborima za državne izbore.

Mandati

U prijedlogu novog Statuta predviđena je i “nespojivost i ograničenje funkcija”. Tako se dužnost predsjednika može istovremeno obnašati samo na jednoj organizacijskoj razini, a član HDZ-a ne može biti biran niti obnašati više od jedne stranačke dužnosti na istoj razini organizacije HDZ-a, niti više od dvije stranačke dužnosti na različitim razinama organizacije HDZ-a. Također, HDZ-ovci će ubuduće moći biti članovi samo jednog nadzornog odbora ili upravnog vijeća, a iznimno će moći biti uz dva, ako za to postoje opravdani razlozi i uz pisano odobrenje predsjednika ili glavnog tajnika HDZ-a. Ograničava se i mandat čelnicima lokalnih HDZ-ovih organizacija na četiri mandata.

unutarstranački izbori Za sada još nije sigurno hoće li ovakav nacrt Statuta biti usvojen na Izvještajnom saboru ili će ipak doći do nekih izmjena s obzirom na to da su na zadnjoj sjednici Predsjedništva i Nacionalnog vijeća članovi dobili uputu da, ako imaju primjedbe ili prijedloge, pošalju amandmane jer će se o Statutu još raspravljati i na Središnjem odboru.

Usvoji li se krajem svibnja novi Statut, on se, međutim, neće moći odmah primjenjivati u cijelosti. Primjerice, Nacionalni odbor zaživjet će tek od sljedećih unutarstranačkih izbora 2020. jer će do tada funkcionirati sadašnje Nacionalno vijeće i Središnji odbor. Zanimljivo je i da bi, ako se bude poštivao Statut, sljedeći unutarstranački izbori u HDZ-u trebali biti prije parlamentarnih izbora.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
06. rujan 2024 00:18