MAKARANI NEGODUJU

Novi makarski vidikovac nosit će ime po srpskom glazbeniku, građanima nije ništa jasno: ‘A zašto?!‘

Zadnjih 20 godina taj čovjek neumorno brine o Osejavi, a ne roker kojem je s Makarskom samo poveznica da mu je majka odavde

Ovako bi trebao izgledati vidikovac u čast srbijanskog glazbenika

 /Grad Makarska

U sklopu festivala ‘‘Modro i zeleno‘‘ održanog prije mjesec dana, u Makarskoj je drugi put organizirana dodjela ‘‘Nagrada Milana Mladenovića‘‘ koju je ustanovila Zadužbina Milana Mladenovića iz Beograda, a koja se od 2019. svake godine dodjeljuje na Milanov rođendan 21. rujna, piše Slobodna Dalmacija.

Tada je publiku razveselila najava Grada Makarske prema kojoj će plato na poluotoku Osejava uskoro nositi ime "Vidikovac Milana Mladenovića", čime će se Milanov "Krug" širiti i dalje.

Projekt vidikovca kojim će se odati počast srbijanskom glazbeniku čija je majka bila Makarka, već se realizira pa je tako iz Grada stigla najava kako su autorice ovog rješenja talentirane arhitektice Branka Juras i Morana Ostojić.

- Prema riječima autorica, koncept idejnog rješenja za vidikovac proizlazi iz neraskidive veze Milana Mladenovića s Makarskom i teksta pjesme benda Ekatarina Velika - Krug.

Zamišljen je kao mjesto na kojem se susreće čovjek s prirodom i samim sobom. Krug je klupa izrađena iz metala, promjera tri metra. Izborom materijala i oslanjanjem na zatečenu hrid, prirodni ambijent se ne narušava, već se u njega suptilno intervenira.

‘Čarobna kombinacija‘

Obojan plavom bojom i okružen zelenom Osejavom tvori čarobnu ‘‘Modro i zeleno‘‘ kombinaciju. Radujemo se realizaciji ovog projekta koji slavi spoj umjetnosti, prirode i zajednice - kazali su iz Grada Makarske.

Međutim, ova najava nije baš razveselila Makarane koji su se pobunili komentarima jer navedeni plato na Osejavi kao i cijelu šumu više od 20 godina uređuje umirovljeni Makaranin Ozren Miočević, koji je radni vijek proveo kao izvrstan kuhar, a koji baš tu volonterski troši svoj trud, vrijeme i novac, popravlja klupe, sadi cvijeće i brine o prirodi.

‘‘Ništa protiv osobe koju želite počastiti vidikovcem, ali on nije ni blizu zaslužna osoba koja bi dobila to mjesto!

Barba Ozren svojim rukama brine o cijelom tom dijelu Osejave i jedina je osoba koja tamo zaslužuje svoje ime i da ostane vječno zapisano!

Zadnjih 20 godina taj čovjek neumorno brine o Osejavi, a ne roker kojem je s Makarskom samo poveznica da mu je majka odavde i da je ovdje provodio ljeta.

Što je on dobra napravio za naš grad? Koliko znam - ništa‘‘.

‘‘Idejni autor ovog vidikovca koji ga je golim rukama izradio i uredio je gospodin Ozren Miočević u ime prirode (stine) umjetnosti i zajednice.

Molim Grad da se ne kiti tuđim perjem‘‘, samo je dio komentara sugrađana.

‘‘Problem našega grada uvijek je bio što smo tražili potvrde vrijednosti van njega, a ne u u njemu.

Evo opet, slavimo nekoga koga zapravo niti ne poznajemo, a ne onog koji to zbilja zavrjeđuje!‘‘.

Otišla posljednja legenda grada

‘‘Osobno nemam ništa protiv Mladenovića i spomena na njega, ali mislim da su Makarsku neki ljudi više zadužili svojom pojavom.

Ne znam jeste li svjesni da je s Joskom Vusiom otišla zadnja legenda grada.

Šime Lafer odlično izgleda na rivi, Joska ‘vidim‘ na klupi isprid kina kako hrani golubove, Smilju na skalama od pijace, a Fistu di krpa mriže na Arbunu‘‘.

‘‘Cijela Osejava vapi za osnovnim uređenjem i dugoročnom skrbi, a odlučili ste intervenirati na dijelu o kojem se godinama brine vrijedni član naše zajednice, isključivo svojim resursima.

Nećete od našeg skromnog Ozrena čuti da se buni, ali Gradu ne bi trebao biti cilj rušiti pozitivne inicijative građana za trunku medijske pažnje i komentare nabijene nacionalnom netrpeljivošću.

Palac dole za iskrivljene ljudske vrijednosti‘‘.

‘‘Svaka čast talentiranim arhitekticama, samo Grad ih stvarno za ovo nije trebao angažirati ni plaćati.

Gospodin Ozren Miočević je po Osejavi toliko toga sam napravio i uredio pa tako i ovaj vidikovac.

Ideja kružne klupe mi je zanimljiva, ali od plavog metala nikako ne pripada ovom mjestu.

Jako se vizualno odbija od okoliša.

Puno bi se bolje uklopila zelena drvena klupa.

Mislim da je ovo važan dio našeg grada i trebali ste pitati građane sviđa li im se ova ideja ili ne", poručili su Makarani.

Nakon što su Makarani na Facebook stranici Grada izrazili svoje nezadovoljstvo i javno, imenom i prezimenom, dali do znanja da je Miočević jedini zaslužan za uređeni vidikovac, porazgovarali smo sa skromnim i samozatajnim Makaraninom.

Kako kazuje, na Osejavi već 23 godine popravlja klupe i kamene stepenice i sadi cvijeće i to iz gušta i zbog Makarana i turista.

‘Ne zanima me slava‘

- Znao sam da se nešto sprema jer svake godine mijenjam puknute daske na klupama, ali nedavno su prvi put to napravili djelatnici gradske tvrtke. Gradu sam govorio da na potezu od hotela ‘‘Osejava‘‘ do plaže Nugal postave bar dvije do tri kante za otpatke, ali ništa od toga, pa sam ih sam postavio jer turisti nemaju gdje baciti boce ili papiriće.

Mene ne zanimaju ni titule ni slava, već sve radim za dobrobit grada i građana i, naravno, prirode - kazao nam je Miočević koji inače i ispred svoje zgrade na Gorinki sadi cvijeće, a stabla uvijek ukrasi povodom božićno-novogodišnjih blagdana, piše Slobodna Dalmacija.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. listopad 2024 18:00