SVE SKUPLJI UŽITAK

Novi neslavni rekord Hrvatske: Cijena omiljene slastice najviša je u Europi

Rast cijena pripisuje se rapidnom povećanju cijene kakaovca na svjetskom tržištu zbog pada uroda u Africi

Ilustrativna fotografija

 Biljana Gaurina/CROPIX

Hrvatska je, uz Estoniju, zabilježila najveći rast cijena kakaa i čokolade u prahu u Europskoj uniji (EU) u svibnju ove godine u odnosu na isto razdoblje lani, izračun je statističkog ureda EU Eurostata. Iako su u čak 23 od 25 promatranih članica Unije spomenute cijene rasle, jedino su u Estoniji i Hrvatskoj zabilježeni porasti veći od 15 posto.

Iza Estonije, koja je zabilježila rekordnih 17,4 posto rasta cijena kakaa i čokolade u prahu, i Hrvatske, s istovjetnim pokazateljem od 15,5 posto rasta, slijede Austrija s poskupljenjem od 12,6 posto i Švedska u kojoj su spomenute cijene skočile 12,6 posto. Jedino Cipar i Slovačka unutar EU bilježe pad cijena tih proizvoda u svibnju ove godine u odnosu na svibanj lani, a za Maltu i Latviju, kao jedine takve slučajeve u izvješću Eurostata, nema podataka.

Iako je na razini EU prosječno poskupljenje kakaa i čokolade u prahu u svibnju ove godine osjetno i iznosi 6,3 posto, riječ je, kako upozorava Eurostat, o usporavanju rasta cijena.

- Potrošačka cijena kakaa i čokolade u prahu, koja je u porastu od početka 2022., doživjela je značajno ubrzanje u posljednjem kvartalu 2022., s godišnjom stopom inflacije većom od 10 posto. Povećanje je doseglo vrhunac u svibnju 2023., sa stopom inflacije od 18,5 posto u odnosu na svibanj 2022. Iako su cijene od tad sporije rasle, stopa inflacije nije pala ispod 10 posto do veljače 2024. - navodi Eurostat, čiji se podaci, barem kad je riječ o Hrvatskoj, poklapaju s objavljenim podacima o cijenama čokolade.

U travnju ove godine, primjerice, prosječan rast cijena čokolade na našem tržištu bio je za oko 10 posto u odnosu na cijene iz travnja 2023. Rast cijena pripisuje se rapidnom povećanju veleprodajnih cijena kakaa na svjetskom tržištu ovog proljeća zbog smanjenih uroda u Gani i Obali Bjelokosti, velikim proizvođačima te sirovine. Početkom srpnja 2023., primjerice, cijena tone kakaa na svjetskom tržištu plaćala se za prosječnih 3300 dolara, a trenutna burzovna cijena istog proizvoda kreće se oko 12.180 dolara za tonu.

Među članicama Unije koje su u svibnju ove godine zabilježile rast cijena kakaa i čokolade u prahu ispod pet posto su, među ostalima, Slovenija, Italija i Belgija. Eurostat je ovom prilikom donio i podatke za članice Europskog gospodarskog područja, a zanimljivo je da se u Švicarskoj, velikom proizvođaču čokolade, bilježi rast cijena tih sirovina za samo 0,8 posto.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
07. rujan 2024 08:44