ŠEF TELEVIZIJE

Novi ravnatelj HRT-a bit će Franjo Maletić?

Istječe rok za prijavu na natječaj za glavnog ravnatelja javne televizije

ZAGREB - U ponedjeljak u ponoć istječe rok u kojem su se svi oni koji to žele morali prijaviti na javni natječaj za izbor glavnog ravnatelja HRT-a. Tog dana ujedno počinje teći rok od 45 dana u kojem se kandidati moraju obavijestiti o izboru. Iako će se prijave za fotelju čelnog čovjeka HRT-a razmatrati tek 19. siječnja na sjednici Vijeća HRT-a, po prisavskim se hodnicima već naveliko kalkulira tko bi mogao postati novi glavni ravnatelj javne televizije.

Kako doznajemo, najveći favorit za tu poziciju je Franjo Maletić, predsjednik Uprave Vjesnika d.d. On je, navodno, osoba koja odgovara HDZ-u, a i gotovo je svima poželjan nasljednik Vanje Sutlića.

Jak kandidat i Burić

No na televiziji se ipak najčešće spominje ime Domagoja Božidara Burića, sadašnjeg direktora programa HRT-a, kojeg navodno u kandidaturi za mjesto glavnog ravnatelja podržava član Vijeća Siniša Grgić. Upravo je Grgić odigrao jednu od ključnih uloga u smjeni bivšeg ravnatelja Vanje Sutlića te njegovih bliskih suradnika, pa je njegov utjecaj u Vijeću nesumnjivo velik.

Uz Burića, kalkulira se da će se na javni natječaj za glavnog ravnatelja HRT-a javiti i Marijan Kostrenčić, menadžer koji je radio u Ingri i Ini, bio pomoćnik ministra vanjskih poslova, a široj javnosti najpoznatiji je postao u vrijeme privatizacije Večernjeg lista. Dobro upućeni tvrde da će svoje prijave predati još jedan bivši član Večernjeg lista, Marijan Jurleka.

Također, nagađa se da će se na natječaj javiti i Duško Radić s Hrvatskog radija, Nikola Kristić s HTV-a, kao i Ivanka Lučev, bivša ravnateljica Hrvatskog radija, koja, može se čuti, ima jaku potporu unutar matične kuće.

Ako je vjerovati kuloarima, svoje će molbe do ponedjeljka predati i poznati scenarist i redatelj Ognjen Sviličić, kao i Darko Lorencin, direktor Istarske razvojne agencije. Naposljetku, kažu naši izvori, nije nemoguće da se na natječaj javi i Josip Popovac, sadašnji v.d. glavnog ravnatelja HRT-a, koji također ima jaku potporu članova Vijeća HRT-a.

Gubitak od 120 milijuna kn

Kako god bilo, novom glavnom ravnatelju neće biti lako. HRT je u velikim gubicima. Konkretno, 1. siječnja 2009. godine na njihovu računu bilo je 35 milijuna kuna, a 30. rujna 2009. minus na istom tom računu iznosio je 107 milijuna kuna. Na osnovi toga procjenjuje se da je HRT 2009. završio s gubitkom od oko 120 milijuna kuna, najviše zahvaljujući smanjenim prihodima od marketinga koji

će u konačnici biti manji za 52 posto u odnosu na prvotni plan.

U 2010. manji prihod nego lani

Uprava HRT-a je prije godinu dana planirala od marketinga uprihoditi 480 milijuna kuna, a ostvareni je prihod navodno 230 milijuna.

Sadašnja privremena uprava od marketinga u 2010. planira zaraditi 250 milijuna kuna, a prihodi od RTV pristojbe trebali bi iznositi milijardu i 159 milijuna kuna.

Slijedom toga, ukupni bi prihodi HRT-a u 2010. godini, bude li sve po planu, iznosili oko milijardu i 476 milijuna kuna, odnosno 16 milijuna kuna manje od plana za 2009. godinu.

Od JAT-a do izdavaštva i Uprave Vjesnika d.d.

Franjo Maletić danas je predsjednik Uprave Vjesnika d.d., što je mjesto koje je naslijedio nakon posljednjeg raspada kuće Vjesnik na Vjesnik Nakladu, tvrtku koja izdaje list Vjesnik i koja je u vlasništvu Narodnih novina, i Vjesnik d.d. koji se bavi tiskarskom djelatnošću. Maletić je bio i član Nadzornog odbora Podravke, te NO-a investicijskog fonda za ulaganje u nekretnine Hrvatske poštanske banke - HPB Real.

Maletić je u Vjesnik stigao u proljeće 2004. Prije toga bio je na čelu vlastite izdavačke kuće Golden Marketing. U vrijeme njegova dolaska kuća Vjesnik bila je izdavač jedinog državnog dnevnog lista - Vjesnika - što je i imenovanje njezina direktora činilo “pitanjem od posebnog društvenog interesa”. Maletiću, koji se u svom predživotu bavio izdavaštvom (kraće vrijeme bio je i pomoćnik direktora Večernjeg lista), snažan vjetar u leđa davala su prijateljstva s vrhom HDZ-a. Nakon dvije godine suživota s glavnim urednikom Vjesnika Darkom Đuretekom došlo je do sukoba koji je završio Maletićevom “neopozivom” ostavkom Nadzornom odboru u listopadu 2006. Odbor je, međutim, ostavku odbio. Sukob je, uz deklarativno negodovanje članova Odbora, preživio i glavni urednik, čime je zapečaćena sudbina nekada relevantnog dnevnika.

Maletiću je bivši premijer odbio podržati poslovne planove kojima je tvrtku pokušao izvesti iz krize. Najveći problem, prevelik broj zaposlenih, ostao je do danas. Prije izdavaštva Maletić je bio direktor podružnica JAT-a u Zagrebu, a poslije i u Torontu u Kanadi te član Uprave Hrvatske matice iseljenika. (Viktor Vresnik)

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. rujan 2024 23:50