MENADŽERSKE INOVACIJE

Novi sustav plaća: Vrijednima 10 posto više, lijenima 10 % manje

OSIJEK – Radnici osječke gradske tvrtke Gradski prijevoz putnika, njih 390, od prošloga mjeseca podložni su sustavu ocjenjivanja kojim će svakoga mjeseca biti kategorizirani te sukladno tome dobivati plaću. Pravilnikom o ocjenjivanju, kojeg su na prijedlog direktora Igora Medića prihvatili i sindikati, određeno je da će standardna kategorija biti B i u njoj će biti svi koji svoj posao obavljaju standardno dobro.

Kategorija iznad je A i donosi 10 posto višu plaću za sve koji se posebno istaknu u pozitivnom smislu, dok će oni koji odu u drugu krajnost završiti u kategoriji C s 10 posto nižom plaćom. - GPP-u su nužne promjene u svakom pogledu i ovo je jedan od načina da se radnici trgnu i daju svoj maksimum za tvrtku. Ljudi moraju shvatiti da nema više onog starog GPP-a i da će se ovdje drugačije raditi nego prije.

Cilj je da jednoga dana svi radnici budu A – kaže direktor Medić, kojemu je donošenje Pravilnika posljednja u nizu neuobičajenih odluka koje je donio otkako je ljetos preuzeo tvrtku, pri čemu je imao i niz osebujnih istupa poput izjave da bi „rukama počupao tramvajsku prugu kroz Divaltovu,“ koju je izgradila prethodna HSP-ova vlast i koja je plaćena 70 milijuna kuna. Prijetio je i da će angažirati privatne detektive za praćenje radnika za koje sumnja da su na lažnim bolovanjima, no umjesto toga poslao im je delegaciju iz tvrtke koja im je odnijela voće i kavu.

Epilog – broj bolovanja smanjio se za 25 posto. Ljetos je srednjoškolcima iz Bijelog Brda poslao policiju i kontrolore, jer su se zbog poskupljenja cijene karata odlučili za prosvjednu vožnju bez karata. Svi su dobili kazne, ali su im naknadno oproštene kada su kupili mjesečne karte. S predstavnicima sindikata je zaratio zbog otkaza devetorici radnika i odluke o smanjenju plaća za 6 posto, sukob je prijetio eskaliranjem u štrajk, no u konačnici je potpisan novi kolektivni ugovor, kojim je uspio ukinuti neke povlastice i kako kaže „svesti ga u razumne okvire.“

- Želim u GPP-u u praksu provesti teoriju koju predajem na poslijediplomskom studiju Ekonomskog fakulteta u Osijeku i na Poslovnom učilištu Experta. Želim promijeniti stanje i odgovorno voditi tvrtku, a tako izgađujem i sebe kao osobu. U gradskom sam sustavu već sedam godina i iako sam član HDSSB-a, nisam političar, niti sam politički aktivan i moj je cilj samo uspjeh tvrtke. Nisam ovdje ni zbog novaca, jer plaću od 11.700 kuna mogu zaraditi s nekoliko predavanja.

Osijek je moj grad i želim ovdje napraviti nešto pozitivno – kaže 37-godišnji magistar ekonomije, koji u slobodno vrijeme radi i kao konzultant za EU fondove. Iako su njegove dosadašnje postupke mnogi ocijenili netaktičnima, neke čak i bahatima, Medić kaže da je sve to svjesno činio. - Izjava o čupanju pruge je bila pregruba, ali želio sam reći da se to moglo napraviti puno jeftinije i racionalnije i da nema smisla potrošiti previše novaca za nešto što ne donosi toliki učinak. Sa sindikatima danas imamo aktivni dijalog i nemamo niti jedan otvoreni problem.

Ova priča sa kategorijama će vjerojatno stvoriti neke probleme, ali mene ne zanima tko je taj koji će završiti u C, jer za mene postoje radnici i neradnici. Moja prednost je to što se ne bojim da ću biti smijenjen, jer ja imam gdje otići i što raditi, ali želim ovdje pokrenuti pozitivne procese – kaže direktor GPP-a.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. rujan 2024 21:45