BURNI DANI

Obducent osumnjičen da je preminuloj pacijentici oteo kuću u srijedu pobijedio na sudu, u četvrtak dobio optužnicu...

Optužen je zbog prevare jer se upisao kao vlasnik kuće žene koja je 75 dana ležala mrtva na njegovu bolničkom odjelu. Riječ je o slučaju koji je u studenome 2023. otkrio Jutarnji
 Vanesa Pandzic/Cropix

Bivši pomoćnik obducenta u KB-u Sveti Duh, Ivan Merzak, dokazao je u parničnom postupku da je dobio nezakoniti izvanredni otkaz. Presuda je donesena 25. rujna na Općinskom radnom sudu u Zagrebu, no već sljedeći dan je Općinsko kazneno državno odvjetništvo u Zagrebu protiv njega podiglo optužnicu zbog prevare jer se upisao kao vlasnik kuće žene koja je 75 dana ležala mrtva na njegovu bolničkom odjelu. Riječ je o slučaju koji je u studenome 2023. godine otkrio Jutarnji list.

No, za Merzaka su problemi počeli ranije, konkretno 19. svibnja 2023. kada mu je uručen izvanredni otkaz. Riječ je o aferi o kojoj smo redovito izvještavali. Krajem travnja u medije su izašle fotografije mrtvih tijela koja su bila na podu Zavoda za patologiju KB-a Sveti Duh zbog čega je u konačnici, osim Merzaka kao pomoćnog obducenta, otkaz dobio i pročelnik Zavoda, prof. Fabijan Knežević, kojem je također presudom utvrđen nezakoniti otkaz.

Sud je u slučaju Merzak dosudio da radni odnos tužitelja kod tuženika nije prestao. Također, naloženo je da KB Sveti Duh Merzaka vrati na posao u roku od 15 dana te da pokriju trošak parničnog postupka. Kako doznajemo iz bolnice, nakon presude u korist Merzaka nisu komunicirali.

- Nije nam se obratio. Ono što smo uspjeli doznati jest da se pomoćnik obducenta zaposlio u nekoj drugoj ustanovi nedugo nakon što je prestao raditi kod nas - rekao nam je izvor iz bolnice te dodao kako u slučaju da zadrži radno mjesto na kojem sad radi, bolnica treba isplatiti razliku u plaći ako je ima: - U svakom slučaju, držat ćemo se svega što nam sud naloži - kažu iz Kliničke bolnice.

Merzak je, prema sudu, uspio dokazati da nije napravio ništa pogrešno, odnosno tvrdio je da je Uprava bolnice, a u to je vrijeme na čelu bila ravnateljica Ana-Maria Šimundić, u više navrata upozorena na nedostatak rashladnih kapaciteta za preminule, što je pogotovo dolazilo do izražaja u vrijeme epidemije koronavirusa. Sud je iz predočenih dokaza zaključio kako nije utvrđeno da je Merzak osobno odlagao mrtva tijela na pod mrtvačnice i da se prema mrtvim tijelima odnosio neetično, odnosno da prilikom postupanja nije čuvao dostojanstvo pokojnika.

- Riječ je o situaciji u kojoj više distance nisu reagirale, iako je Ravnateljstvo višekratno bilo upozoreno na kronični problem nedostatka mjesta u rashladnim komorama mrtvačnice. Osim navedenog, tuženik (KB Sveti Duh) nije dostavio dokaz da je proveo savjetovanje sa sindikatima koji su djelovali kod tuženika prije donošenja odluke o izvanrednom otkazu ugovora o radu tužitelju. Sud je poklonio vjeru iskazima saslušanih svjedoka i iskazu tužitelja zato što njihove iskaze potvrđuje pisana dokumentacija koja je priložena spisu - zaključili su.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
04. listopad 2024 18:47