ŠTO JE UZROK SMRTI?

Obitelj zgrožena smrću Jerka Pirića u zatvoru, odvjetnica sumnja što se dogodilo: ‘Kažu da je to službena tajna...‘

Tijelo beživotnog zatvorenika, koji pravomoćnu presudu o svojoj krivnji nije dočekao, pronašao je dežurni zatvorski službenik

Jerko Pirić

 Josko Supic/CROPIX

U ćeliji šibenskog zatvora mrtav je pronađen Jerko Pirić, 38-godišnjak koji se ondje nalazio zbog ubojstva 38-godišnjeg Karmelina Fistanića. I dok iz resornog Ministarstva poručuju da uzrok smrti još nije poznat, odvjetnica kaže da sumnja što je Pirića odvelo u smrt.

Tijelo beživotnog zatvorenika, koji pravomoćnu presudu o svojoj krivnji nije dočekao, pronašao je u ponedjeljak navečer dežurni zatvorski službenik. Obitelj i odvjetnica su zgroženi.

"Ne, ovo nije bilo za očekivati, ovo je jedan klasičan primjer što zatvorski sustav napravi od čovjeka", rekla je za Novu TV Doris Košta, odvjetnica Jerka Pirića. Kaže i kako su više puta upozoravali da Pirića, zbog nervoze, ne treba liječiti agresivnim lijekovima.

"On se i sam tužio da mu to prisilno liječenje ne čini dobro, iako je u zadnje vrijeme bio stvarno dobro", izjavila je Košta.

Koje lijekove je Pirić dobivao, Nova TV nije uspjela doznati. Iz resornog Ministarstva kažu - to je službena i profesionalna tajna koja je dostupna nadležnim tijelima. Uzrok smrti se utvrđuje, a iz Ministarstva poručuju da nije riječ o nasilnoj smrti niti o samoubojstvu.

Inače, prije dvije godine Pirić se u splitskom zatvoru izrezao žiletom jer nije bio zadovoljan tretmanom pravosudnih policajaca. Da ovoga puta nije bilo samoozljeđivanja, potvrđuje i šibenska policija. Kažu da je mrtvozornik na licu mjesta proglasio smrt bez tragova nasilja. Od čega je Pirić umro, bit će, dodaju iz Ministarstva, jasnije nakon obdukcije, a bit će proveden i nadzor u zatvoru.

Podsjetimo, Pirić je u zatvoru čekao presudu Visokog kaznenog suda za naručivanje ubojstva. Sumnjičilo ga se da je s Vladom Zolotom od Stjepana Ringwalda naručio ubojstvo Karmelina Fistanića, koji je sa šest metaka u glavu i vrat ubijen na Jadranskoj magistrali kraj Omiša.

Sva trojica za likvidaciju Fistanića i na ponovljenom suđenju dobili su ukupno 54 godine zatvora, a u zatvorima u Hrvatskoj u ovoj godini umrlo je devetero ljudi. U Dubrovniku, Puli, Varaždinu, Gospiću i Zagrebu zabilježen je po jedan smrtni slučaj, dok su u Kaznionici u Lepoglavi i zatvorskoj bolnici u Zagrebu zabilježena dva smrtna slučaja.

U posljednjih pet godina, najmanje umrlih u zatvorima je u 2020., najviše - godinu poslije. Za smrt u šibenskom zatvoru odvjetnički tim sad traži zdravstvenu dokumentaciju i kažu kako vjeruju da će se obdukcija napraviti u skladu s pravilima struke.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
13. kolovoz 2024 20:35