OLAKŠAVANJE MJERA

Obrtnici i ugostitelji rade nakon šest mjeseci pod ključem: ‘Telefoni nam ne prestaju zvoniti‘

Ipak nisu svi zadovoljni novim mjerama. Vlasnici kafića opet su ‘izvisili‘...
Ilustracija
 Cropix

Popuštajuće mjere Nacionalnog stožera brojni su obrtnici i vlasnici uslužnih djelatnosti dočekali s velikim nestrpljenjem i odobravanjem. Punih šest mjeseci Hrvatska je živjela poluzatvorena, što su vlasnici kafića, restorana, svatovskih sala, sportskih dvorana, sajamskih prostora... itekako osjetili na svome poslovanju. Poznata chefica i vlasnica zagrebačkog restorana Mali bar Ana Ugarković, sa svojim osobljem, nakon šest mjeseci pod ključem, jedva čeka u ponedjeljak ponovno otvoriti vrata.

- I prošle i ove godine jedva smo izgurali zatvaranje. Ostavili smo ljude, dobivali smo mjere pomoći, koje su naravno kasnile, ali odlučili smo da ne radimo na pola, kao ni dostavu jer nam se ne isplati - kazala je Ugarković, koja iskreno priznaje da "treće zatvaranje ne bi preživjeli".

image
Ana Ugarković
Davor Pongracic/Cropix

Iskusnu cheficu raduje što su odmah po najavi otvaranja restorana krenule rezervacije.

Pauza za gablec

Popuštanju mjera, pak, neizmjerno se raduju i mnogobrojni Hrvati koji žive od 'buvljaka' i za 'buvljake', koji su iznimno važni i kao socijalna komponenta svakodnevice. Za Varaždince je to "stara krama", kako zovu svoj 'buvljak' na kojem se subotom 'izvrti' 2000 - 3000 ljudi, a četvrtkom je mjesto na koje se skokne u pauzi za gablec. Posebno zbog antikviteta. Predrag Ciglar, direktor Gradske tržnice Varaždin, ove subote očekuje rekordan broj posjetitelja.

image
Predrag Ciglar (lijevo)
Željko Hajdinjak/Cropix

- Konstantno su nazivali, prodavači i kupci jednako, sa samo jednim pitanjem: "Kad će otvaranje?" Uz tradiciju, tu je i socijalna nota. Ljudi na sajmu krpaju budžet - kaže Ciglar. Tako će u nedjelju svoja vrata nakon pola godine otvoriti i osječki sajam automobila, popularna 'auto pija', u sklopu koje je i 'buvljak'. Direktor Tržnice Osijek Igor Medić ističe: "Napokon!", ali i upozorava sve posjetitelje da moraju nositi maske, a tko je ne bude imao, dobit će je od njihovih djelatnika.

image
Igor Medić
Emica Elvedji/Cropix

Ružici Crnković, vlasnici najpopularnije varaždinske destinacije za svečarske prigode, Fontane Crnković, telefon ne prestaje zvoniti. Svi žele iskoristiti ublažavanje mjera pa se vjenčati, proslaviti već prošle rođendane, održati maturalne večere... Fontana Crnković ima 750 mjesta u tri sale i 27 zaposlenih.

- Zadnje vjenčanje je bilo 21. listopada, otkazani su svi domjenci, proslave... Lani nam je u travnju promet bio 480.000 kuna, ove godine 154.000 kuna. Svibanj 2019., je završio sa 650.000 kuna prometa, bude li ove godine 170.000 kuna, bit će dobro. To ne pokriva ni dvije trećine neto plaće. A gdje su porezi, doprinosi, namirnice, režije i svi ostali tekući troškovi - govori. Lani je gubitak bio oko 2,5 milijuna kuna prometa, ove godine već dosad oko milijun kuna, ali nisu nikoga otpustili i na to su ponosni. Najnovija odluka stožera neće imati neki značajniji utjecaj na restoran Vela Nera u Šišanu kraj Pule jer ionako su sada aktualne terase.

- Sala bi i sada bila prazna, pa nam ova odluka ne utječe puno na poslovanje. Mi smo doduše i mali hotel, pa su u sali mogli biti gosti hotela, ali to je bio jako mali promet - rekao je vlasnik Dušan Černjul, koji također nikoga nije otpustio, iako im je promet pao za čak 80 posto. Ni Josip Mihaljević, vlasnik popularnog osječkog restorana Kompa, nije otpustio nijedno od šestero zaposlenih, iako im je promet unazad godinu dana pao više od 60 posto. To što, pak, sada mogu raditi i unutra, više bi im značilo prije mjesec dana dok su bile pričesti i krizme, pa im je ova odluka došla prekasno, a ni s terasom se nisu previše usrećili s obzirom na hladne i kišovite travanj i svibanj.

Ipak, nisu svi zadovoljni novim mjerama. Vlasnici kafića opet su 'izvisili', a Žakline Troskot, predsjednica Nezavisne udruge ugostitelja, kaže da je "ovakvo dijeljenje ugostitelja suludo".

image
Žakline Troskot
Berislava Picek/Cropix

Apsurdan primjer

- Nijedna druga država ovo nije napravila svojim ugostiteljima. Još zimus smo apelirali da mjere budu horizontalne. Očajni smo, jer nas dijele i stvaraju lošu atmosferu među nama. Ljudi su iscrpljeni, ne rade šest mjeseci i važan im je svaki dan. Sada nam preostaje samo da se izborimo da od 15.6. i kafići mogu raditi i unutra - poručila je Troskot, a Vedran Jakominić, predsjednik Udruge ugostitelja Kvarnera i Istre, naveo je apsurdan primjer svojeg food puba u Rijeci, u kojem će sada gosti moći sjediti unutra, dok u susjednom kafiću, s kojim dijele terasu, neće. Ističe i da je puno lokala zatvoreno, a interna anketa među 227 članova udruge pokazala je i da je među njima "čak 10 posto 'zombi firmi' koje još uvijek postoje isključivo zahvaljujući poticajima". Ipak, ohrabrujuće je što ih 76 posto vjeruje "da će preživjeti krizu".

Nećemo otvoriti restoran jer ne mogu naći radnike

Slunjskom poduzetniku Tihomiru Turkalju pandemija je zadala izrazito težak poslovni udarac. Ispod Francuskog magazina, povijesnog zdanja ponad Rastoka, otvorio je prekrasan restorana Ambar vrijedan 5,6 milijuna (kreditnih) kuna u listopadu 2019. godine, nakon više od deset godina planiranja i sređivanja dokumentacije.

Jelovnik mu je slagao poznati hrvatski chef Mate Janković, posao je krenuo odlično, a jako dobro se radilo i u zimskim mjesecima, kada nema tradicionalnih plitvičkih gostiju i stranaca. Iako su jedva dočekali da konačno opet prorade, danas, nakon drugog velikog lockdowna, Amber ipak neće otvoriti vrata - Turkalj više ne može kompletirati osoblje. On se bavi i trgovinom, ima desetak prodavaonica na Kordunu i Lici, pa je ta djelatnost nekako amortizirala gubitak restorana. Da nije, sigurno bi propao.

- Baš kad smo se spremali za sezonu 2020. nastala je ta blokada. Radili smo mi cijelo ljeto, sve do studenoga. No, naša ciljana skupina su gosti više platežne moći, a nije bilo stranih gostiju. Onda opet lockdown. Imali smo 11 radnika, dio radnika je završio na burzi, dio smo rasporedili u trgovine na druga radna mjesta, držeći ih u hladnom pogonu, a dio smo prijavili na mjere stalnih sezonaca - kaže Tihomir Turkalj, dodajući da Vladine mjere nije ni koristio zbog ograničenja koje bi time dobio s druge strane.

Restoran mu u lijepim danima radi samo vikendima - iz dva razloga, u tjednu nema dovoljno gostiju, a on nema dovoljno ljudi da se ekipira.

- Ne mogu naći ljude, nadam se da ću uskoro, kuhari su mi trenutno najveći problem. No, mislim da ne bi bilo isplativo raditi u tjednu. Planirali smo početi 1. lipnja, no to više nije izvjesno. Kako sada stvari stoje, mislim da ipak ne krećemo - kaže nam vlasnik Ambara. (Mario Pušić)

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
16. prosinac 2024 21:11