ŽUSTRA RASPRAVA

Odbor za obranu podržao sudjelovanje u NATO misiji, cijeli dan trajala svađa, Sabor donosi odluku u petak

Nastavljena je sjednica saborskog Odbora za obranu na temu upućivanju Oružanih snaga Republike Hrvatske u operacije, misije i druge aktivnosti u inozemstvu

Ivan Anušić

 Damjan Tadić/Cropix

Nastavljena je sjednica saborskog Odbora za obranu na temu upućivanju Oružanih snaga Republike Hrvatske u operacije, misije i druge aktivnosti u inozemstvu, među kojima je i sporna misija NSATU za koju je predsjednik Zoran Milanović odbio dati prethodnu suglasnost.

Ni na ovu sjednicu, kao što nije bio na prethodnoj, nije došao načelnik Glavnog stožera Oružanih snaga Republike Hrvatske Tihomir Kundid jer mu je Milanović tako zapovjedio.

Na prvu sjednicu Kundid je trebao doći kao dio delegacije Ministarstva obrane, dok su ga na drugu pozvali vladajući kao izvjestitelja, sve u cilju da stručno pojasnio tehničke detalje misije NSATU, NATO-ve aktivnosti sigurnosne i obučne potpore Ukrajini.

Zbog zabrane dolaska Kundidu, ministar obrane Ivan Anušić i zastupnici vladajuće većine prošlog tjedna napustili su sjednicu Odbora ustvrdivši da bez načelnika Glavnog stožera nema smisla nastaviti raspravu.

Hrvatski sabor će o slanju hrvatskih vojnika u međunarodne misije, među ostali o NSATU, raspravljati u utorak, a glasovati u petak, piše N1.


NOVO 19:43 U nastavku sjednice saborskog Odbora za obranu o odluci upućivanja hrvatskih vojnika u misiju NSATU, za koju predsjednik Republike nije dao prethodnu suglasnost, rasprava se uglavnom vodila oko klasificiranih podataka, da bi na kraju ta odluka većinom bila podržana.

Odbor je upućivanje hrvatskih vojnika u NATO misiju NSATU podržao sa 7 glasova za, jednim protiv i dva suzdržana. Konačnu odluku donijet će Sabor na glasovanju u petak, za što je potrebna dvotrećinska većina, tj. 101 zastupnički glas.

Tijekom višesatne rasprave koja se odužila do večernjih sati, predstojnik Ureda predsjednika Orsat Miljenić ustrajao je na prijedlogu da se sjednica Odbora zatvori za javnost, a zastupnici većine i ministar obrane Ivan Anušić uzvraćali da za tim nema potreba i da nemaju što skrivati.

„Imputirate nam da lažemo, a sada ministar kaže da postoje klasificirani podaci i da ih možete dobiti ako zatvorite sjednicu što ne želite jer ne želite čuti istinu”, poručio je Miljenić vladajućima koji su prethodno odbili prijedlog predsjednika Odbora Arsena Bauka (SDP) za zatvaranjem sjednice za javnost.

Postoji informacija od 23. rujna koja je klasificirana, a koja može biti relevantna za donošenje odluke, zatvorite Odbor i ako načelnik Glavnog stožera Tihomir Kundid ne kaže ništa novo, predsjednik će se ispričati, dodao je.

Ne skrivamo ama baš ništa, u potpunosti smo dali sve informacije koje smo imali, a Kundidu je zabranjeno doći na Odbor da opovrgne laži koje su izrečene, uzvraćao je Anušić, ponovivši što piše u dopisu Kundida koji je dao na uvid članovima Odbora i novinarima.

Osim što je naglašeno da NATO nije niti će postati strana u oružanom sukobu kao posljedica te aktivnosti i da je provedba plana isključivo na teritoriju članica NATO-a, u odluci je stavljeno i dodatno nacionalno ograničenje da je mjesto službe Wiesbaden u Njemačkoj i da naši časnici ne mogu biti upućeni na dužnost izvan teritorija Saveza niti angažirani na teritoriju Ukrajine. „Dodatno nacionalno ograničenje je samo zbog sumnji i propitivanja u javnosti”, pojasnio je ministar.

Što se tiče klasificiranih podataka naglasio je da to nije dječja igra, „tržnica na kojoj ćemo se nabacivati imenima ili brojem vojnika”.

Ono što imate pravo znati to znate, da bi mogli dobiti te informacije morate imati sigurnosni certifikat, rekao je ministar i dodao kako tu klasificiranu informaciju on ima i da ona ništa ne znači, da nije bitna.

Kako nebitna informacija može biti klasificirana, upitao je Ranko Ostojić (SDP), dok je Marina Živkovića zanimalo tko je informaciju klasificirao.

Nezavisna Marija Selak Raspudić ocijenila je protuustavnim da se od zastupnika skriva nešto o čemu ovisi njihova odluka, što insinuira predsjednik Republike. Kako bi se razriješilo postoji li neka tajna informacija koja bi promijenila mišljenje predložila je da se ona dostavi zastupnicima prije glasovanja.

Ivana Kekin (Možemo) kazala je da se nisu sve zemlje NATO-a obavezale slati svoje vojnike u tu misiju, devet ih je donijelo odluku a druge su još u postupku donošenja odluka i ne zna se hoće li biti pozitivne.

Vladajući su u raspravi ponavljali da predsjednik laže, manipulira, radi za Ruse i koristi situaciju za svoju predizbornu kampanju plašeći javnost da bi ulaskom u misiju Hrvatska bila uvučena u rat u Ukrajini.

„Milanović je kao premijer uništio Oružane snage, poslao MIG-ove na remont u Ukrajinu, zaključio ugovor o obalnim ophodnim brodovima koje sad sada rješava, izgradio vojni neboder u kojem ja živim i koji već dva mjeseca nema tople vode, smanjio plaće, ukinuo juhu i salatu za ručak”, kazao je uz ostalo Anušić.

Prijedlog predsjednika Odbora Bauka da Odbor pozove predsjednika Republike i premijera da sazovu sjednicu Vijeća za obranu, odbijen je, uz obrazloženje vladajućih da ne može Odbor pozivati na sazivanje tog tijela.


16:56 Predstojnik Ureda predsjednika Republike Orsat Miljenić zatražio je u ponedjeljak da se sjednica Odbora za obranu na temu upućivanja hrvatskih vojnika u međunarodne misije zatvori za javnost, pa će onda na nju doći načelnik Glavnog stožera Oružanih snaga Tihomir Kundid.

"Postoje neki klasificirani podaci o kojim se ne može javno govoriti i kako je moguće donijeti informiranu odluku ako ne znate o čemu se radi. Ako se sjednica Odbora zatvori, Kundid može doći i govoriti o tajnama kojima raspolaže, ali izlagati ga tome da ga se javno pita nešto na što on ne smije odgovoriti to je posao ministra”, kazao je Miljenić na sjednici Odbora za obranu.

Ponovio je kako predsjednik Republike Zoran Milanović neće dopustit uvlačenje Kundida u političke procese.

Istaknuo je i da predsjednik Republike podržava sve aktivnosti koje se tiču NATO-a, sudjelovanje Hrvatske vojske u NATO-u, podržava 80-postotno povećanje prisutnosti naših vojnika u NATO misijama i to onim misijama koje se odnose ili na uspostavu ili čuvanje mira.

„To je bitna razlika u odnosu na NSATU misiju gdje se radi o sudjelovanju na strani jedne od zaraćenih strana”, kazao je.

Dodao je i da predsjednik RH nikada nije govorio o hrvatskim vojnicima u Ukrajini, da bi hrvatski vojnici išli u Ukrajinu već da se „radi o potpori jednoj zaraćenoj strani pri čemu je svejedno gdje se nalazite”.

Predsjednik to nikad nije rekao, on je govorio o NATO vojnicima, misije treba sagledati u cjelini, istaknuo je Miljenić odgovorivši time na tvrdnje Marije Selak Raspudić (NZ) kako je 8. listopada tvrdio da su vojnici NATO-a fizički u Ukrajini da bi danas rekao kako nikada nije to rekao.

Miljenić je također odbacio optužbe ministra obrane Ivana Anušića da je Milanović otkrivao klasificirane podatke. Podatak o broju hrvatskih vojnika ide uz izvješće Hrvatskom saboru koje nije klasificirano, kazao je.

Deur: Milanović urušava temelje države

HDZ-ovci su tijekom rasprave optuživali Zorana Milanovića ali i njegovog predstojnika Ureda da šire laži i obmanjuju, da imaju proruske stavove, da ne poštuju Sabor, navodeći da veleposlanici zbog toga govore o Hrvatskoj kao nepouzdanom partneru.

Milanović urušava temelje države, terorizam je to što radi načelniku Glavnog stožera, kazao je Ante Deur (HDZ) tvrdeći da ne postoje nikakve tajne.

Sve informacije ima ministar, a kako ih ne bi rekao želi u to gurnuti načelnika, ustrajao je Miljenić na tome da postoji dio koji je klasificiran.

Pitaju me zbog čega predsjednik Republike daje izjave protiv NATO-a i zapadnih savezništva i nikome nije jasno zašto to čini, zašto Hrvatska okreće kompas prema onima protiv kojih smo se borili, rekao je Anušić navodeći Rusiju i Srbiju.

Tvrdi i kako Milanović Kundidu prijeti umirovljenjem i stavljanjem na vojni sud.

Ministar obrane ponovio je kako je predsjednik Republike trebao na samitu NATO-a reći da nećemo podržati tu misiju, umjesto da širi paniku u hrvatskom javnom prostoru, da se iživljava na vlastitoj državi. Napomenuo je i kako je jedino Mađarska odbila sudjelovanje u NSATU.

Govoreći o detaljima misije NSATU, Anušić je kazao kako je posebno naglašeno da NATO nije niti će postati strana u oružanom sukobu kao posljedica te aktivnosti. Provedba plana je isključivo na teritoriju članica NATO-a, istaknuo je.

Poručio je da to demantira Milanovića i sve one koji imaju sumnju i da će zatvoriti usta onima koji provode politiku straha.

Broj osoblja koji se šalje u tu misiju, što je zanimalo Sandru Benčić (Možemo!), nije želio otkriti jer je riječ o klasificiranom podatku.

Nakon trosatne rasprave Odbor je većinom glasova podržao odluke o sudjelovanju Oružanih snaga RH u 12 međunarodnih misija za koje je predsjednik Milanović dao suglasnost, a raspravu o misiji NSATU i prijedlogu zaključka predsjednika Odbora Arsena Bauka(SDP) o sazivanju sjednice Vijeća za obranu nastavit će nakon petominutne stanke.


15:36 Koristeći pet minuta odgovora Anušić je konstatirao kako je Tihomir Kundid u svojem priopćenju dao svoj odgovor koji prema njemu demantira Milanovića. Anušić je čitao izvještaj koji mu je pripremio Kundid kao njegov savjetnik.

- Posebno je naglašeno da NATO nije niti će postati strana u oružanom sukobu kao posljedica aktivnosti... Opis NSATU aktivnosti, koordinira obuku radi transformacije ukrajinskih operativnih snaga... kako bi bile sposobne braniti Ukrajini... razvoj snaga, koordinacija snaga i logistika.... kao dodatna sigurnost da naši časnici ne mogu biti upućeni na teritorij Ukrajine, stavljeno je ograničenje koje spriječi njihovo slanje na dužnost i anganžiranje na području Ukrajine... Demantira Milanovića i sve one kako imaju sumnju. Ovo će zatvoriti usta onima koji provode politiku straha.


14:45 Ante Deur kaže da Milanović urušava temelje države i da su načelnika Kundida htjeli čuti jer sumnjaju u Milanovićevu istinu.

- Predsjednik Milanović još jednom je pokazao da je terorizam ono što radi nad načelnikom OSRH-a i herojem Domovinskog rata, rekao je Deur.

Miljenić mu je odgovorio da je došao ozbiljnim poslom i razgovarati o ozbiljnim stvarima.

- Sve informacije ima ministar, ali vam ih ne želi reći. On želi isturiti načelnika da on ne bi dao te informacije. Da bi se izbjeglo izlaganje načelnika, da bi se izbjeglo nešto od čega ministar bježi i gura načelnika u to, rekao je Miljenić.

Deur je ponovno odgovorio Miljeniću rekavši da opet pokušava ministru nametnuti tajnu koja ne postoji.

- Milanoviću ne odgovara istina, a vi godinama već njegovu neistinu pokušavate plasirati kao istinu, rekao je Deur i dobio opomenu.


14:38 Marija Selak Raspudić upozorila je na zaokret kod Orsata Miljenića koji je dosad, kako kaže, tvrdio da je riječ o političkoj odluci, a sad kaže da treba više informacija.

Miljenić kaže kako jest riječ o političkoj odluci, ali da načelnik Glavnog stožera ono što zna ne može reći na otvorenoj sjednici.

- Ili će biti zatvorene sjednice ili načelnik neće biti, rekao je.


14:35 Opomena Zekanoviću

Zekanović je poručio Miljeniću da bi bilo najbolje da ‘podvije rep‘ i napusti sjednicu Odbora ako planira i ‘dalje lagati‘ jer to ‘nema smisla‘.

Dobio je opomenu.


14:27 Može li Kundid ipak doći na sjednicu?

Miljenić je rekao i kako će Kundid doći na sjednicu ako se ona zatvori za javnost jer postoje stvari koje su klasificirane.

Načelnik stožera neće se uvlačiti u političke procese, kaže Miljenić, dodajući da će to ostati tako i narednih pet godina.


14:26 Miljenić: Ne postoji obveza pomoći Ukrajini

Orsat Miljenić rekao je kako predsjednik podržava sudjelovanje u misijama koje rade na očuvanju mira, a u ovoj se misiji radi o stavljanju na jednu stranu.

- Imamo 12 misija koje su mirovne operacije, gdje našim saveznicima kažemo da na istočnim granicama imaju opasnost, a mi kao solidarni saveznici šaljemo najbolje što imamo, stotine vojnika, tešku opremu, da bi se naši saveznici ugodnije i lakše nosili s opasnošću. To je hrvatski doprinos NATO-u i tako će i ostati. Na tome je predsjednik inzistirao prije i inzistirat će i dalje. Ukrajina nije članica NATO-a i ne postoji obveza pomoći Ukrajini. Zašto bi predsjednik bio protiv toga da NATO osnuje misiju i da svaka zemlja sudjeluje u njoj kako hoće. To je legitimno. Podsjećam na misiju KFOR-a, to je isto NATO-ova misija. Po toj logici osam zemalja koje ne sudjeluju u tome izlazi iz toga, kaže Miljenić dodajući da stvari treba postaviti jasno.

- Predsjednik nikad nije govorio o hrvatskim vojnicima u Ukrajini. Ne govori se da bi hrvatski vojnici išli u Ukrajinu, ali radi se potpori jednoj zaraćenoj strani pri čemu je svejedno gdje se nalazite. To ne govorim ja, to su osnove međunarodnog prava. Ako bilo koji zastupnik može reći suprotno... Predsjednik to nikad nije rekao, on je govorio o NATO vojnicima, kaže Miljenić dodajući da misije treba sagledavati u cjelini.


14:21 Anušić: Evo zašto Kundid prolazi ovako...

Odgovarajući Darku Klasiću, Anušić kaže kako je bivši načelnik Glavnog stožera na Odbor dolazio kad god je trebalo.

- Nije dolazio samo tu, nego i u klub u Slovenskoj kad se rješavalo viška hrane. Danas je šef odbora za obranu u SDP-u ili nečega... On je bio politički eksponat, politiziran potpuno, Kundid to ne želi biti i neće biti i zato prolazi ovako danas, rekao je.


14:18 Deur: Koji je Milanovićev cilj?

HDZ-ovac Ante Deur pitao je koji je Milanovićev cilj.

Anušić kaže kako je Milanović pokazao da nije predsjednik svih građana nego stranački predsjednik te da je to pokazao tijekom kampanje za parlamentarne izbore. Ovo što sada čini, kaže Anušić, je iživljavanje na vlastitoj državi.

- Sada načelnika Glavnog stožera dovodi u situaciju da ne zna što bi činio jer mu prijeti umirovljenjem i stavljanjem na vojni sud, rekao je ministar.


14:13 Reiner: Na čijoj smo strani?

Željko Reiner pitao je na čijim su stranama hrvatski vojnici u misijama u Libiji, Libanonu i Indiji i Pakistanu.

- Naravno da nismo ni na jednoj strani. Mi tamo idemo kao pripadnici mirovnih snaga i onoga što mirovne misije čine, pokušaja sprječavanja daljnje eskalacije sukoba, rekao je Anušić dodajući kako UNPROFOR za vrijeme Domovinskog rata nije bio ni na čijoj strani nego je činio ono što je bilo potrebno da se dođe do mira.


14:10 Benčić tražila detaljnije objašnjenje

Na pitanje Sandre Benčić da objasni detaljnije, Anušić je ponovio kako će do kraja godine biti donijete parlamentarne odluke o tome koje zemlje šalju svoje vojnike u misiju, ali da broj osoblja koje šalju nije podatak koji će biti dostupan javnosti, da se radi o klasificiranom podatku.

- I da znamo ne možemo govoriti o broju ljudi, to je klasificiran podatak, kaže ministar.


14:07 Anušić odgovorio Kekin: To je klasificirano

Ivana Kekin upozorila je da se širi puno dezinformacija o NSATU misiji.

- Zanima me, da nam konkretno kažete, koji broj zemalja članica NATO-a je donio odluku da šalju svoje vojnike u logističke centre, pitale je Kekin.

Anušić je odgovorio da je samo Mađarska decidirano rekla da neće sudjelovati u misiji.

- Upravo iz tog razloga je ova politička rasprava. Ako ćemo se svrstavati uz politiku Mađarske, onda se svrstavamo uz zna se čiju politiku. Nijedna zemlja u ovom trenutku nema političku problem slanja vojnika u NSATU misiju, a koji broj ih je određen, ta informacija je klasificirana, rekao je.


14:01 Anušić: Milanović kao premijer poslao 150 vojnika u Afganistan

Hrvoje Zekanović je pitao Anušića je li veća ugroza slanje vojnika u Indiju, Pakistan ili Kosovo ili dva vojnika u Njemačku. Također je pitao je li Milanovićev veto šamar Saboru. Anušić kaže kako je vidljivo nepoštivanje države i Sabora koje Milanović pokazuje, kao i prije nekoliko mjeseci.

- Naše snage godinama sudjeluju u mnogim akcijama. Upravo je Milanović kao premijer poslao 150 vojnika u Afganistan 2015. Sada, ova dva časnika ne idu ni u Ukrajinu ni u Afganistan, nego u Njemačku. To je trebao pojasniti Kundid, ali pojasnit ću ja što su tamo trebali činiti, kaže Anušić.


13:58 Anušić: Hrvatski narod najviše vjeruje OSRH-u

Odgovarajući Nikoli Mažaru na pitanje bi li Tihomir Kundid, bez obzira na politiku, trebao doći pred Odbor, Anušić kaže kako bi načelnik Glavnog stožera relevantan tumačiti svaku aktivnost, operaciju ili misiju.

- On je u potpunosti neovisan od bilo kakvih političkih utjecaja, kaže Anušić objašnjavajući da kada on tumači detalje NSATU-a, njemu mogu spočitnuti da to radi jer je član HDZ-a, a Kundidu ne.

- Hrvatski narod najviše vjeruje OSRH-u, rekao je. Dodaje i kako je ‘otmica to što Milanović drži Kundida u svom uredu dok ne prođe sjednica Odbora‘.


13:55 Anušić: Milanović otkrivao klasificirane podatke

Anušić je odgovorio Selak Raspudić kako je Milanović nekoliko puta otkrio klasificirane podatke o OSHR-u, poput toga koliko je pripadnika OSHR-a.

- Mediji to nisu uhvatili, ali jesu službe. Njegove izjave i njegovih savjetnika, desno od mene, su u pravilu neistine. DIplomatski gubimo izričaj kako to nazivati, kazao je Anušić dodavši kako je riječ o neistinama koje uznemiruju hrvatsku javnost.

- Hrvatska je dugo u hibridnom ratu zbog aktivnosti na istoku Europe", rekao je dodavši da se aktivnosti koje se provode upravo da bi se sprečile takve situacije u Hrvatskoj.


13:53 Nakon Anušićevog izlaganja, Marija Selak Raspudić rekla je da je riječ o sigurnosno izrazito osjetljivoj temi, a da nas vrhovni vojni zapovjednik - obmanjuje.


13:41 Ministar obrane Ivan Anušić govorio je na početku sjednice o misijama u kojima sudjeluju hrvatski vojnici.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. listopad 2024 23:52