KREĆU I INTERVJUI

Odbor za Ustav utvrdio listu od 63 kandidata za suce Ustavnog suda, evo tko je sve ispunio uvjete

Od 66 prijavljenih kandiata, na razgovr će biti pozvana 63, dvojica kandidata su odustala, a jedan ne ispunava uvjete

Ceremonija polaganja svečane prisege 2016. godine

 Goran Mehkek/Cropix/Cropix

Saborski odbor za Ustav, poslovnik i politički sustav, na današnjoj je sjednici utvrdio listu od 63 kandidata za suce Ustavnog suda koji ispunjavaju formalne uvjete za tu dužnost. Svim kandidatima koji ispunjavaju uvjete Odbor će uputiti poziv za javni intervju pred tim Odborom. Predstavljanje i ispitivanje kandidata počet će u četvrtak, 17. listopada, a zbog njihovog velikog broja trajat će nekoliko dana.

Na javni poziv za deset sudaca Ustavnog suda koji je bio otvoren od od sredine lipnja do sredine srpnja javilo se 66 kandidata - među kojima su najbrojnije dvije skupine pravnika- sveučilišni profesori prava i odvjetnici, ali ima i sudaca, pravnika iz državne uprave, te ustavnih sudaca čiji mandati istječu, a bore se za još jedan mandat, neki do njih i za treći po redu.

U međuvremenu su dvojica kandidata, Marko Bonifačić i Hrvoje Jukić povukli svoje kandidature, a Odbor za Ustav na današnjoj sjednici ustanovio je da jedan od prijavljenih kandidata, Osječanin Vladimir Šplajt koji se prijavio s prilično osebujnom kandidaturom u kojoj se sarkastično osvrće na dosadašnji rad Ustavnog suda, ne zadovoljava formalne uvjete za ustavnog suca jer nema 15 godina rada u pravnoj struci pa su ga eliminirali iz daljnje procedure.

Za postavljanje pitanja svakom od kandidata, Odbor za Ustav je predvidio do pola sata vremena. Pretpostavlja se da će tim tempom Odbor dnevno ispitati do 12 kandidata pa će ispitivanje trajati i u petak 18. listopada te od 21. listopada nadalje dok se ne ispitaju svi kandidati koji se odluče odazvati pozivu na intervju.

image

Ustavni sud

Damjan Tadic/cropix/Cropix

Uz članove saborskog Odbora za Ustav, pitanja kandidatima mogu postavljati i ostali zastupnici koji su za to zainteresirani. Po okončanju javnih intervjua s kandidatima taj Odbor će predložiti Saboru listu kandidata za popunu deset upražnjenih sudačkih mjesta na Ustavnom sudu. U Ustavnom zakonu o Ustavnom sudi navodi se da će Odbor saboru predložit više kandidata od broja koji se bira, ali se u praksi ta odredba shvaća kao savjetodavna, a ne obvezujuća. Primjerice, kod zadnje velike smjene ustavnih sudaca, 2016. Odbor za Ustav predložio je Saboru 10 kandidata upravo onoliko koliko ih se na tome javnom pozivu biralo, a glasanju u Saboru prethodio je čvrst dogovor između vladajućih i oporbe oko kandidata koje će podržati za ustavni sud.

Naime, ustavne suce Sabor bira dvotrećinskom većinom glasova, što znači da ih ne može izabrati vladajuća većina sama, već su za izbor potrebni i glasovi barem dijela oporbe. Kako su ljetos objavili iz HDZ-a, dogovor je da će pet kandidata predložit vladajući a pet lijevo liberalna oporba. Most se sam izuzeo iz sudjelovanja u izboru deset ustavnih sudaca, jer postojeći model izbora ustavnih sudaca nazivaju "političkom trgovinom" u kojoj, kako tvrde, ne žele sudjelovati.

Mandat desetorici ustavnih sudaca istekao je 7. lipnja ove godine, a kako novi suci do tada su bili izabrani mandati su im produljeni za šest mjeseci do kada moraju bit izabrani novi suci.

U političkim i pravnim kuloarima već se i prije javnih intervjua s kandidatima spekuliralo s imenima koje će predložiti vladajući i onima koje će predložiti lijevo liberalna oporba -SDP, Možemo! i male liberalne stranke.

LISTA KANDIDATA:

1. DOMAGOJ SIVRIĆ
2. BRANKO BRKIĆ
3. MARINA ZAGOREC
4. MARKO ČIČKOVIĆ
5. DAVORIN IVANJEK
6. SENAD BAJRAMOVIĆ
7. ZORAN VUJASIN
8. ZLATKO ĆESIĆ
9. ROBERT TRAVAŠ
10. VEDRAN CERANIĆ
11. JADRANKA OSREČAK
12. NEVEN CIRKVENI
13. MARIO VUKELIĆ
14. MARTA DRAGIČEVIĆ PRTENJAČA
15. LOVORKA KUŠAN
16. MIROSLAV ŠUMANOVIĆ
17. MARIO JELUŠIĆ
18. VESNA ALABURIĆ
19. NIVES VRVILO
20. ALEN RAJKO
21. ŽELJKO MATIJAŠEC
22. IVANA MILAS KLARIĆ
23. ANTE GALIĆ
24. FRANE STANIČIĆ
25. ALEKSANDRA MAGANIĆ
26. BILJANA KOSTADINOV
27. DAVORIN LAPAŠ
28. ALAN UZELAC
29. ĐURO SESSA
30. ŠIME SAVIĆ
31. MILA MIKECIN MIŠETIĆ
32. TIN MATIĆ
33. ANDREJ ABRAMOVIĆ
34. LJILJANA STIPIŠIĆ
35. RAJKO MLINARIĆ
36. VIKTOR GOTOVAC
37. TUNJICA PETRAŠEVIĆ
38. MAŠA MAROCHINI ZRINSKI
39. MATO PALIĆ
40. ANITA BLAGOJEVIĆ
41. JASNA ŠOLJAN ANDRAŠIĆ
42. MATE – TOMISLAV PEROŠ
43. SANDRA ARTUKOVIĆ KUNŠT
44. HANA HORAK
45. MLADEN SUČEVIĆ
46. ALEKSANDAR MARŠAVELSKI
47. DINKO JAKELIĆ
48. KATARINA JUKIĆ JAKOPIĆ
49. DRAŽEN BOŠNJAKOVIĆ
50. NADA MIKULANDRA
51. SANJA BEZBRADICA JELAVIĆ
52. DAVID CRNOV
53. BOJAN BUGARIN
54. NICOLE KWIATKOWSKI
55. ZVONIMIR SLAKOPER
56. DUBRAVKO LJUBIĆ
57. BOŽENA RAMLJAK
58. ŠTEFICA STAŽNIK
59. HRVOJE JUKIĆ
60. BRANKA GENZIĆ-HORVAT
61. VEDRAN ĐULABIĆ
62. OLIVER MITTERMAYER
63. LUKA MAĐERIĆ

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
10. listopad 2024 11:23