POČELI PREDIZBORI

Odlučili su: Evo kada Možemo! objavljuje koga šalju u izbornu utrku za Pantovčak!

Za tjedan dana bit će jasno hoće li Ivana Kekin biti kandidatkinja Možemo! za Pantovčak

Sandra Benčić i Tomislav Tomašević 

 Ranko Suvar/Cropix

Za tjedan dana, u ponedjeljak 9. rujna, stranka Možemo! objavit će ime svojeg kandidata ili kandidatkinje za predsjedničke izbore. Potvrdila nam je to koordinatorica Možemo! Sandra Benčić. Iz te stranke već su ranije najavili da će imati svog kandidata u utrci za Pantovčak.

U Možemo! su otpočeli predizbori - stranačko vodstvo pozvalo je članove zainteresirane za utrku za predsjednika države da se kandidiraju na predizborima i predstave svoje programe. Posebnih uvjeta za kandidiranje na unutarstranačkim predizborima nema - jedini uvjet je članstvo u Možemo! Svi članovi Možemo! 9. rujna glasovat će o onima koji su se kandidirali, a službeni kandidat te stanke koji će krajem godine u utrku za Pantovčak postat će onaj tko dobije najviše glasova stranačkog članstva.

U Možemo!, međutim, ne žele otkriti tko se sve na predizborima namjerava kandidirati. "Unutar stranke dogovorili smo se da se nećemo javno izjašnjavati o tome tko su nam kandidati sve do kraja samog unutarstranačkog procesa, u svrhu što poštenijeg natjecanja. Planirani datum samog izbora je 9. rujna, isti dan ime kandidata bit će u javnosti" odgovorili su nam iz Možemo!

S obzirom na to da je riječ o izborima za predsjednika države, dakle o visoko personaliziranim izborima, može se očekivati da će Možemo! u politički megdan u kojem će sudjelovati sadašnji predsjednik i kandidat SDP-a, Zoran Milanović, kandidat HDZ-a, Dragan Primorac, kandidatkinja Marija Selak Raspudić, i zasad još nepoznat broj onih koji će se utrci za Pantovčak u međuvremenu priključiti, kandidirati neko prepoznatljivo, javno afirmirano stranačko lice.

Sandra Benčić na proljetošnjim je izborima za Sabor bila zaštitno lice Možemo! i kandidatkinja te stranke za premijerku, pa je malo vjerojatno da bi bila i stranačka kandidatkinja za predsjednicu države. Mlada stranka time bi pokazala da baš i nema kadrova za utrku za najviše državne dužnosti.

Ivana Kekin na lipanjskim je izborima za Parlament EU na listi Možemo! osvojila najviše preferencijalnih glasova, (Sandre Benčić nije bilo na listi), ali je osvojeni europski mandat prepustila drugoplasiranom stranačkom kolegi Gordanu Bosancu. Kekin je, podsjetimo, na lipanjskih europskim izborima osvojila 11.307 preferencijalnih glasova, što je 26 posto od ukupnog broja glasova koje je na tim izborima osvojila lista Možemo! Drugoplasirani Gordan Bosanac osvojio je 6134 preferencijalnih glasova, što je 14 posto od ukupnog broja glasova liste Možemo! - gotovo upola manje od Ivane Kekin...

Za tjedan dana bit će jasno hoće li se politički kapital koji je Kekin stekla na europskim izborima pretočiti u podršku u aktualnim predizborima u Možemo!, odnosno hoće li članovi te stranke poslušati bilo svojih birača iz lipnja ove godine.

Sama Kekin u nedjelju nam nije željela ni potvrditi niti opovrgnuti hoće li se kandidirati u predizborima i zatražiti podršku stanke za kandidaturu za Pantovčak. "Hvala na pitanju, ali poštujem dogovor unutar stranke da se do kraja unutarstranačkog procesa nećemo izjašnjavati o kandidaturama", odgovorila nam je.

Koga će podržati u drugome krugu, ako kandidat Možemo! ne uspije ući u završnicu predsjedničkih izbora, upitali smo koordinatoricu Možemo! Sandru Benčić. Investirat ćemo u kampanju i učiniti sve da naš kandidat uđe u drugi krug", kazala nam je Benčić. "A ako u tome ne uspijemo, još nismo odučili koga ćemo podržati, ali jedno znamo - to sasvim sigurno neće biti kandidat HDZ-a Dragan Primorac", kazala nam je Benčić.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
05. rujan 2024 10:49