ODUŠEVLJENA MAJKA

ODUŠEVLJENA MAMA POHVALILA SE NA FACEU: KAKO SE TO RADI U DANSKOJ Hrvatski srednjoškolac bio je na razmjeni učenika, evo kako tamo izgleda nastava

Ilustracija
 Mario Todorić / Hanza media

Jedan hrvatski srednjoškolac bio je na razmjeni učenika u Danskoj, gdje se obrazovanju mladih pristupa znatno drugačije nego u Hrvatskoj. Kad se vratio, svoj iskustva je podijelio s majkom koja je napisala poduži Facebook status o tome što je njezin sin radio na razmjeni. Status prenosimo u cijelosti:

Svako dijete ima ispred sebe Apple Mac kompjuter, mogu prošetati na zrak kad god žele, profesor ne mora uopće biti na cijelom satu. Oni ne demoliraju razred, svi su umreženi i dobivaju sve materijale na svoj učenički account, a to sve mogu gledati i doma. Profesorima se obraćaju sa Ti, ne poštuju starije lažno. To je javna škola, ništa privatno. Danci ulazu najviše u obrazovanje.

I onda, uz sve to, na satu engleskog dobiju tekst govora Arnolda Schwarzeneggera kad su ga izabrali i razgovaraju, analiziraju, uče ih razmišljati u praksi. Klincima iz Zagreba je bilo full zabavno, auto correct je radio u Wordu, naši klinci su našli još koju grešku koju correct nije. Naravno da im svima škola nije glavna stvar i najsjajnija, ali prema našim školama i stresovima ovo je pjesma. Kako mi veli sin, kao da ideš na kavu. Puno sporije rade nego kod nas, ali učinkovito.

Uz sve to djeca od 16 godina tamo rade 2 puta tjedno u npr. lokalnom dućanu. Sin je plaćao kartu u busu mada nitko nije kontrolirao karte.
Ja ga ovdje učim da se šverca... Zašto, nemam pojma. Tak nam je to u genima valjda.

Potiču odlazak u prirodu, vožnju biciklima. Voze se bajkom u školu cca 20 minuta.

Kod nas ce ovo biti Nikad pa ni onda. Čudan i depresivan osjećaj nakon kaj mi dijete od skoro 17 godina ovo priča. Niti sam to vidjela niti budem, ali on zvuci drugačije. I nije istina da su hladni i to, žive kao i svi klinci. Čak i alkohol smiju već sa 16 legalno kupovati. Ako smiju raditi, smiju i to.

U ovo vrijeme u Zagrebu na Filozofskom faksu se izbacuju ljudi / studenti s fakulteta i zatvaraju im knjižnice. Tak je to kod nas..

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
10. listopad 2024 21:26